Rainbow klassiekers: Verstand en gevoel & Emma


Gebonden Rainbow klassiekers
In deze prachtig fris vormgegeven reeks klassiekers, waar ik hélemaal verliefd op ben, verschenen eerder al Trots en vooroordeel, Woeste hoogten en Jane Eyre. Nu zijn er ook Verstand en gevoel en Emma en van het najaar verschijnt er weer een titel! (Hebben, hebben, hebben! ) Ik (her)las de afgelopen maanden Verstand en gevoel en Emma

Ze (Elinor Dashwood) had een goed, warm hart; ze was hartelijk van aard en haar gevoelens waren sterk; maar ze wist hoe ze die de baas moest blijven, iets wat haar moeder nog moest leren en wat een van haar zusters beslist weigerde te leren.

Korte inhoud Verstand en gevoel
“‘Wie trouwt met wie?’ is de vraag waar alles om draait in dit beroemde boek van Jane Austen. De verstandige Elinor Dashwood kijkt vol argwaan toe hoe haar gevoelige zusje Marianne zich het hoofd op hol laat brengen door de in haar ogen ongeschikte John Willoughby. Kan haar zusje niet eens wat verstandiger zijn? Ondertussen vraagt ze zich af of ze zelf ooit de ware liefde zal vinden. Een heerlijk en tijdloos boek.”

Emma Woodhouse, met haar schoonheid, goede verstand en rijkdom, met een gerieflijk huis en opgewekte natuur, leek enkele van de grootste zegeningen van ons bestaan in zich te verenigen; en haar bijna eenentwintigjarige leven had nog maar weinig verdriet of ergernis beleefd.

Korte inhoud Emma
“De mooie, slimme en rijke Emma Woodhouse is ervan overtuigd dat de liefde niet voor haar is weggelegd. Toch bemoeit ze zich graag met de relaties van anderen. Haar goedbedoelde pogingen om haar nieuwe vriendin Harriet te koppelen hebben onverwachte gevolgen als ze in een aantal ongemakkelijke situaties belandt en plotseling zelf verliefd wordt. Emma is een tijdloos verhaal en een van Austens meest geliefde werken.”


Mijn mening
Verstand en gevoel bleek ik al in een andere Rainbow-editie te hebben gelezen , dus dat was een herlees-sessie, Emma heb ik geloof ik ooit wel in het Engels gelezen, maar nog niet in het Nederlands.

Laat ik beginnen met bekennen dat ik héél erg lang over deze twee boeken gedaan heb, en dat is niets voor mij. Deels te maken met de rare afgelopen maanden, deels met het feit dat deze klassiekers toch wat trager lezen door de uitgebreide beschrijvingen die erin staan.
Deze frisse vertalingen (van Elke Meiborg & Akkie de Jong) zijn ontzettend fijn, ze lezen heerlijk soepel, daar heeft het zeker niet aan gelegen! En ja, die wat langdradige beschrijvingen horen er nou eenmaal bij. Bij Verstand en gevoel kon ik me er wel makkelijker overheen zetten dan bij Emma merkte ik, daar was het nog ietsje erger. Ook met de verwende en tikje zelfingenomen Emma Woodhouse had ik echt wat minder dan met de verstandige, lieve Elinor Dashwood.  Vooral bij Verstand en gevoel zag ik alles helemaal voor me, ook doordat ik de film niet zo lang geleden nog gezien heb. Bij Emma kreeg ik juist heel veel zin om de nieuwe film te gaan kijken. Binnenkort hopelijk!

Al met al heb ik wel onwijs zitten genieten van deze klassiekers, zéker van Verstand en gevoel, en dat is het allerbelangrijkste!  Er zit heerlijke humor in de verhalen, zelfingenomen types, trots, vooroordelen, gevoel vs. verstand, misverstanden, verborgen gevoelens, LIEFDE… Smullen dus!! Maar dan wel in kleine hapjes.

Verstand en gevoel
ISBN 9789041713421 – Uitgeverij Rainbow – 408 pagina’s – Verschenen in deze editie: december 2019 – Originele titel: Sense and Sensibility – Vertaald door: Elke Meiborg

Emma
ISBN 9789041713438 – Uitgeverij Rainbow – 542 pagina’s – Verschenen in deze editie: december 2019 – Originele titel: Emma – Vertaald door: Akkie de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.