Verstand en gevoel – Jane Austen

Elinor, de oudste dochter […], had een scherpe geest en een helder inzicht, hetgeen haar, al was ze nog maar negentien, in staat stelde om als raadsvrouwe voor haar moeder op te treden…

Korte inhoud
‘Wie trouwt met wie?’ is de vraag waar alles om draait in dit beroemde boek van Jane Austen. Hoofdpersonen zijn de verstandige Elinor Dashwood en haar gevoelige zusje Marianne. Marianne laat zich het hoofd op hol brengen door de charmante Willoughby, terwijl Elinor dit met lede ogen aanziet. Kan haar zusje niet eens wat verstandiger zijn? En zullen ze ondanks alle tegenslagen beide de ware liefde vinden? Een heerlijk en tijdloos boek.

Mariannes gaven deden in vele opzichten niet onder voor die van Elinor. Ze was gevoelig en schrander, maar in alles even heftig; haar zorgen en haar vreugden kenden geen enkele maat. […] De gelijkenis tussen haar en haar moeder was opvallend groot.

Auteur
“Jane Austen (1775-1817) schreef tijdens haar korte leven onder andere de wereldberoemde romans Trots en vooroordeel (Pride & Prejudice) en Emma. Verstand en gevoel (Sense & Sensibility) verscheen in 1811 en werd anoniem uitgegeven.”

Margaret, de andere zuster, was een opgewekt, goedaardig meisje; maar daar ze al veel van Mariannes gevoel voor romantiek had ingedronken, zonder hetzelfde verstand te bezitten, gaf ze op haar dertiende weinig hoop haar zusters ooit te evenaren.


Mijn mening
Ik kan me niet herinneren dat ik dit verhaal al eens gelezen heb, de film heb ik wel al vaker gezien, dus voor mij is deze prachtige, frisse Rainbow-editie de eerste kennismaking met het échte verhaal van Verstand en Gevoel!

Het verhaal zullen de meesten van jullie wel kennen: Vader Dashwood overlijdt, Mevrouw Dashwood en haar drie dochters, Elinor, Marianne en Margaret, moeten hun grote huis verlaten en komen terecht in Barton Cottage. De nuchtere Elinor heeft gevoelens voor Edward Ferrars, hij waarschijnlijk ook voor haar, maar erg duidelijk maakt de verlegen Edward dat niet. En dan leert Elinor op een dag Lucy kennen, die haar weet te vertellen dat zij en Edward al jaren verloofd zijn…

Ondertussen is de romantische Marianne stapelverliefd op de knappe Willoughby en hij op haar. Iedereen denkt dat een verloving snel zal volgen, maar dan vertrekt hij op een dag zonder Marianne hoop te geven op een snelle terugkeer. Als zij hem in Londen weer ontmoet is hij een totaal ander mens…

Rustige romantiek, heftige romantiek, stil liefdesverdriet en liefdesverdriet wat uitgeschreeuwd wordt. De twee zusjes lijden allebei, ieder op hun eigen manier. Wat een prachtige karakters heeft Jane Austen neergezet in dit verhaal. Niet alleen de twee hoofdrolspeelsters Elinor en Marianne, maar werkelijk álle personages hebben zo hun eigen dingetjes. Het verhaal staat boordevol humoristische observaties en conversaties, een genot om te lezen. Door de uitgebreidheid van alle beschrijvingen leest het wat trager dan de gemiddelde moderne roman, maar hierbij past het zo perfect! Dan maar wat langzamer en dus langer genieten van een heerlijk verhaal, waarin je meegevoerd wordt naar het Engeland van toen. Echt een heerlijk boek!

Verstand en gevoel
ISBN 9789041712295 – Uitgever: Rainbow – 349 pagina’s – Verschenen: januari 2017 (deze Rainbow pocket) – Originele titel: Sense and Sensibility – Vertaald door: Elke Meiborg

[bol_product_links block_id=”bol_58d8f9b3affd8_selected-products” products=”9200000063591873″ name=”verstand en gevoel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 thoughts on “Verstand en gevoel – Jane Austen

  1. Jaaa, liefde voor dit boek! Liefde voor je recensie! Liefde voor de film! Liefde!
    Ik ben het helemaal met je eens :). Jane Austen weet haar personages zo scherp neer te zetten en haar nuchtere observaties zijn raak en meestal heel grappig. Ik heb drie boeken van haar gelezen, waaronder deze, maar dan in het Engels. Door je recensie denk ik dat ik ze ook maar eens in het Nederlands moet lezen, dan snap je het toch net wat beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.