Het meisje dat met beren praatte – Sophie Anderson (+ winactie!)

Ooit hoop ik het verhaal over mijn verleden te vinden. (…) Ik hoop dat het een sprookje is, een wonderbaarlijk sprookje dat verklaart wie ik ben, en waarom ik anders ben, waarom ik de bomen geheimen hoor fluisteren en waarom het bos me altijd naar zich toe trekt.

Korte inhoud
“Yanka werd als baby gevonden in een berenhol. Ze vraagt zich altijd af waar ze vandaan komt. Ze probeert het gefluister en de blikken van de mensen in haar dorp zoveel mogelijk te mijden en zou willen dat ze vanbinnen net zo sterk was als vanbuiten. Wanneer ze wegloopt van huis om uit te vinden wie ze echt is, begint ze aan een lange reis waarvan ze nooit had kunnen dromen…”

Ik weet niet waar ik geboren ben, of wie mijn echte ouders zijn, of hoe ik in een berenhol ben beland. Dat niet-weten voelt als een gat in mijn binnenste dat elk jaar een stukje groter wordt.

De boomtoppen fluisteren en de sneeuw druppelt geheimen. Het bos trekt harder aan me dan ooit. Ergens diep in het donker tussen de bomen, ligt het geheim van mijn verleden.

Mijn mening
Dit plaatje van een boek had ik in het Engels al een tijdje op het oog (coverlove ), dus ik was heel erg blij dat er een Nederlandse vertaling verscheen en dat ik hem mocht lezen & bespreken!

Yanka (12) wordt ‘Yanka de Beer’ genoemd, niet omdat ze toen ze klein was door haar Mamotsjka bij een berenhol gevonden werd, maar omdat ze groter en sterker is dan bijna alle andere dorpsbewoners. Ze is duidelijk anders en ze worstelt ermee dat ze niet weet wie haar echte ouders zijn en waar ze vandaan komt. Als er op een dag iets naars voorvalt besluit ze om weg te lopen het Sneeuwbos in, om op zoek te gaan naar haar verleden aan de hand van een kaart en de verhalen die ze haar hele leven gehoord heeft.
Zit er iets van waarheid in de verhalen die huisvriend Anatoli haar altijd vertelt? Samen met nieuwe (dieren)vrienden die ze onderweg maakt zal ze er langzaam achter komen…

Ik zei al dat ik weg was van de omslagafbeelding van dit boek (die overigens pérfect bij het verhaal past), dat ben ik ook van de zwart-wit illustraties binnenin! En dan met name de prachtige kleine illustraties bij het begin van ieder hoofdstuk en de prachtige omlijsting bij de verhalen van Anatoli.  (zie foto) Het geeft het boek echt iets extra’s.

En dan het verhaal: WOW! Zo ontzettend meeslepend!  Er was eenmaal begonnen geen stoppen meer aan. Je leeft zo mee met die lieve Yanka en bent net zo benieuwd naar wat nou haar echte verhaal is. En het is hartverscheurend dat ze niet weet wie ze is en wat ze moet kiezen als ze eenmaal meer weet… En de vrienden die haar vergezellen op haar zoektocht zijn ook al zo fantastisch! Huiswezel Muizenval bijvoorbeeld, is grappig en ontzettend moedig (en een tikje arrogant), of het Huis op Kippenpoten; ook al zo’n geweldig lief, behulpzaam en grappig personage! Je zult ze gegarandeerd allemaal in je hart sluiten.
Het meisje dat met beren praatte is een hartverwarmend sprookjesachtig verhaal, het heeft me compleet betoverd. Ik heb onwijs zitten genieten van dit mooie verhaal en zat zelfs met tranen in mijn ogen af en toe. Ik hoop heel erg dat er ook een vertaling komt van Sophie Andersons andere boek!

Denk je nu: ‘Dit boek moet ik lezen!’, dan heb ik een leuke verrassing! Ik mag op Instagram namelijk 3 exemplaren verloten onder mijn volgers!  Dit is mijn Instagram-pagina: klik. Daar staan ook de voorwaarden voor deze winactie. Succes!
-X- Judith

Plannen en ideeën gonzen door mijn hoofd. Ik heb een kopie van de kaart van Anatoli. Daarmee kan ik de weg vinden in het bos, de plekken uit zijn verhalen zoeken en de sleutels naar mijn verleden.

Het meisje dat met beren praatte
ISBN 9789021421605 – Uitgeverij Volt – 374 pagina’s – Verschenen: juni 2020 – Originele titel: The Girl Who Speaks Bear – Vertaald door: Pauline Michgelsen – Illustraties: Kathrin Honesta – Leeftijd: 10+

6 thoughts on “Het meisje dat met beren praatte – Sophie Anderson (+ winactie!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.