Verliefd op de gebonden Rainbow klassiekers


Kennen jullie de gebonden klassiekers van Uitgeverij Rainbow al?
In juni verschenen bij Uitgeverij Rainbow deze prachtige gebonden versies van de klassiekers Trots en vooroordeel van Jane Austen en Woeste hoogten van Emily Brönte en in december zal er ook zo’n prachtige editie van Jane Eyre verschijnen. Ik zet die laatste hoog op mijn wishlist, want ik ben helemaal verliefd op deze mooie boeken met frisse, maar toch klassieke uitstraling. Ik las de verhalen ooit al wel eens in het Engels, maar tot nu toe nog niet in het Nederlands. Heb jij ze al gelezen? Of staan ze nog op de leeslijst?

Het is een algemeen aanvaarde waarheid dat een alleenstaand man met een flink vermogen een vrouw nodig heeft.

Trots en vooroordeel
“Elizabeth Bennet is een intelligente en pittige jongedame die graag zelf wil kiezen met wie ze trouwt. Wanneer ze door haar moeder wordt gekoppeld aan de rijke, maar hooghartige Mr Darcy, heeft ze haar oordeel over hem dan ook snel klaar. Ze worden toch verliefd, maar zijn allebei te trots om zich aan de ander te willen binden. Wanneer er andere huwelijkskandidaten voor Elizabeth opduiken is de vraag dan ook: wie wordt uiteindelijk de gelukkige?”

Jane Austen (1775-1817) schreef tijdens haar korte leven onder andere de wereldberoemde romans Trots en vooroordeel (Pride and Prejudice) en Emma. Verstand en gevoel (Sense & Sensibility) verscheen in 1811 en werd anoniem uitgegeven.”

De wereld is één vreselijke verzameling aanwijzingen dat zij heeft bestaan en dat ik haar kwijt ben!

Woeste hoogten
Woeste hoogten vertelt de klassieke en tragische liefdesgeschiedenis tussen de weesjongen Heathcliff en Catherine Earnshaw. De jonge Heathcliff komt als vondeling terecht bij de rijke familie Earnshaw en wordt hopeloos verliefd op Catherine, de mooie dochter des huizes. Catherine ziet zich gedwongen te kiezen tussen een zorgzame, veilige relatie met meneer Linton en de vurige passie met Heathcliff. Ze kiest uiteindelijk voor Linton en Heathcliff ontvlucht het landgoed. Als volwassen man keert hij terug en zweert wraak op de hele familie.”

Emily Brontë (1818-1848) was net als haar zussen een succesvol schrijfster. Naast Woeste hoogten (1847) schreef zij poëzie onder haar pseudoniem Ellis Bell. Ze stierf op jeugdige leeftijd aan tuberculose.”

Mijn mening
Wie kent deze verhalen niet? Van de boeken, van de films, of van het toneel (ik ben ooit eens naar een voorstelling geweest van Woeste hoogten)…

Vroeger wilde ik dit soort klassiekers altijd in de originele taal lezen, maar door Rainbow kom ik erachter dat het ook heel fijn kan zijn om de verhalen tot leven te zien komen in het Nederlands. De Engelse versies die ik ken waren voor zover ik me kan herinneren toch wat traag door het (prachtige) ouderwetse taalgebruik, dat is in deze vertalingen veel minder het geval. Ze lezen veel soepeler, meer hedendaags, vlotter. Toch zullen dit denk ik altijd verhalen blijven die je langzaam leest, waar je echt de tijd voor neemt, langzaam smullen met kleine hapjes van begin tot eind..

Hopelijk spreekt het ook weer wat jonger publiek aan om deze klassiekers in moderne vertaling te gaan lezen, want het blijven zulke mooie tijdloze liefdesverhalen met een prachtig beeld van de tijd waarin ze zich afspelen. Even heerlijk vertoeven in het verleden… Twee hele verschillende verhalen, maar allebei met als kern De Liefde.
(En deze edities staan natuurlijk ook beeldschoon op de boekenplank!)

Perfect om cadeau te geven met de feestdagen!

Trots en vooroordeel / Woeste hoogten
ISBN 9789041712530 / 9789041712523 – Uitgever: Rainbow – 414 pagina’s / 383 pagina’s – Verschenen: (in deze uitgave) juni 2017 – Originele titel: Pride and prejudice / Wuthering heights – Vertaald door: Elke Meiborg / Akkie de Jong

[bol_product_links block_id=”bol_5a0c1840d5756_selected-products” products=”9200000073630079,9200000073630031″ name=”klassiekers” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 thoughts on “Verliefd op de gebonden Rainbow klassiekers

  1. Prachtige edities! Ik heb geprobeerd om Trots en vooroordeel te lezen wanneer ik een pak jonger was, maar door de (toen voor mij) moeilijke woorden heb ik dat boek snel terug naar de bib gebracht… Misschien kan ik met deze mooie edities een nieuwe poging ondernemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.