De verborgen boekwinkel – Evie Woods

Ik werd verliefd op boeken en de enorme werelden die ze in zich droegen, en dat had ik allemaal aan mijn vader te danken.

KORTE INHOUD 
“1921. Na haar vlucht voor uithuwelijking komt de Française Opaline terecht in Dublin. Daar vindt ze tot haar vreugde een prachtig pand en begint haar droomboekwinkel.

2021. Martha heeft haar gewelddadige man verlaten en begint opnieuw als inwonend huishoudster bij de eigenzinnige Madame Bowden in haar bijzondere huis in Dublin. Op een dag ontmoet ze Henry, een academicus op zoek naar een verloren manuscript van Emily Brontë, dat in een historische boekwinkel te vinden moet zijn. Maar hij kan de zaak nergens vinden. Martha besluit hem te helpen. Wat volgt is een zoektocht naar de verborgen boekwinkel, maar ook naar geluk, liefde en je plek vinden op deze wereld.”

Wekenlang had ik op Ha’penny Lane naar een aanwijzing gezocht, een teken dat de boekwinkel ooit echt had bestaan. Een schaduw, zoals op het tapijt als je de bank hebt verplaatst. Maar ik had niets gevonden.

MIJN MENING 
Wat een prachtboek om te zien! Héél aansprekend met die boekenkast, het groen en het goud… (op de foto moeilijk te pakken, helaas) Het leek me echt een heel fijn verhaal!

Londen, 1921. De 21-jarige Opaline vlucht naar Parijs om te ontkomen aan een door haar moeder en oudere broer geregeld huwelijk. Ze wil haar eigen leven leiden! Ze verkoopt een zeldzaam boek van haar overleden vader, van wie ze de liefde voor boeken en lezen heeft, en daarmee start haar leven als boekhandelaar. Ze werkt (en leert) in Parijs een tijdje bij Shakespeare and Company en komt uiteindelijk (weer op de vlucht voor haar broer) in Dublin terecht, waar ze een eigen, heel bijzondere boekwinkel begint. Ook volgt ze het spoor van een vermeend manuscript van een tweede roman van Emily Brönte…
Dublin, 2021. Martha is weggevlucht van haar gewelddadige man en heeft onderdak en werk, als inwonend huishoudster, gevonden bij de excentrieke madame Bowden. Ze woont daar in het appartementje in de kelder, waar bijzondere dingen gebeuren…
Op een dag ziet ze een man het gebouw bestuderen alsof hij naar iets op zoek is. Hij, Henry, volgt het spoor van een vermeend manuscript van een tweede roman van Emily Brönte, en er zou op deze plek een boekwinkel – ooit van ene Opaline – moeten zijn die daar iets mee te maken heeft. Maar er is geen enkel spoor van te vinden…
Martha en Henry krijgen een band en zij besluit hem te helpen met de zoektocht naar de verborgen boekwinkel en het verhaal van Opaline. Daarbij ontkomen ze er niet aan ook hun eigen verhaal onder ogen te zien, want ook zij zijn beiden al jaren op de vlucht voor iets…

‘Dus je hebt een oude brief gevonden. En die brief gaat over een boek waar nog nooit iemand van gehoord heeft, verborgen in een boekwinkel die niet bestaat. Klopt dat?’ 

Wat heb ik gesmuld van dit verhaal! Van begin tot eind werd ik helemaal meegezogen de (levens)verhalen in van hoofdpersonen Opaline, Martha en Henry! Fijn dat verleden en heden en hoe het langzaam steeds meer gaat samenvallen allemaal… En dat het allemaal draait om boekenliefde is ook geweldig natuurlijk! Dat Opaline bij Shakespeare and Company en Sylvia Beach terechtkomt, Ernest Hemingway en James Joyce ontmoet. De speurtocht naar dat vermeende manuscript van Emily Brönte (voor Opaline in de 1920’s een iets recentere geschiedenis dan voor Henry). En die onwijs bijzondere, mysterieuze boekwinkel!!! Wat een geweldig iets.
De moedige hoofdpersonen zijn allemaal op de vlucht voor iets en moeten allemaal ontdekken wat hún verhaal is. Daarbij moet Opaline ontzettend opboksen tegen de overheersing van mannen (alleen die broer al, bah!), zó frustrerend! Martha o.a. tegen die vreselijke man van haar en Henry o.a. tegen het ‘de mislukking van de familie’ zijn. Ze hebben allemaal een flinke reis te maken…
Het is echt een ontzettend meeslepend geheel, met een heerlijk vleugje mysterie, magie en romantiek! Echt fantastisch, magisch mooi dit verhaal, aangrijpend ook, vooral richting einde. Ik heb er zó van zitten genieten! Jammer dat het boek alweer uit is… Ik ben nu al heel benieuwd naar meer van deze auteur!

… Iemand anders had het ook gezien.
De vraag was: waarom was de winkel verdwenen en hoe kon ik hem terugkrijgen?

De verborgen boekwinkel 
ISBN 9789021046150 – Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff – 398 pagina’s – Verschenen: maart 2024 – Vertaling: Arnout Brokking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.