Van klein tot groots: Jane Goodall

Jane was gek op dieren en ze hield veel van de natuur.
Elke avond las haar moeder een verhaaltje voor over de avonturen van Tarzan en Jane. Die leefden in de jungle samen met echte wilde chimpansees. Dat wou ze zelf ook wel!

Korte inhoud 
“Jane Goodall (Londen, 3 april 1934)
Toen Jane klein was kreeg ze van haar vader een chimpanseeknuffel die ze Jubilee noemde. Daarmee begon haar levenslange liefde voor dieren. Zodra Jane de kans kreeg, ging ze dieren in het wild bestuderen. Ze leefde samen met chimpansees in de jungle en werd beroemd als vernieuwer op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Tegenwoordig overtuigt Jane iedereen die het maar wil horen van het belang van dierenrechten.”

Jane besloot stil en geduldig te wachten op dezelfde plek.
Dagenlang hield ze dat vol, totdat er een kleine groep chimpansees opdook die het goed vond dat ze erbij kwam zitten.

Mijn mening 
Het 11e deel alweer in de inspirerende Van klein tot groots-reeks van De Vier Windstreken. Dit keer over prachtmens Jane Goodall.

De kleine Jane (1934) krijgt van haar vader een chimpanseeknuffel, Jubilee, en dat is het begin van een leven vol liefde voor de natuur en dieren. Ze wil later als ze groot is net als Tarzan en Jane in de jungle wonen met echte chimpansees!
Als ze genoeg geld gespaard heeft voor een ticket, vertrekt ze naar Afrika, waar ze chimpansees gaat bestuderen, wel veertig jaar lang. Ze doet belangrijke ontdekkingen en ziet de wereld en de natuur veranderen.
Jane wordt naast onderzoekster ook voorvechtster voor het behoud van de natuur en alle dieren die erin leven. En dat vechten voor de aarde d.m.v. voorlichten doet ze nu, op 87-jarige leeftijd, nog steeds…

Ik vind Jane Goodall zo’n inspirerende vrouw, zo’n mooi mens! En haar indrukwekkende levensverhaal komt in dit kinderboek heel mooi tot leven. Kort maar krachtig, zoals ik gewend ben van de reeks, leren we het levensverhaal van deze dame kennen en de sfeervolle, lieve illustraties in natuurtinten passen echt perfect bij het verhaal en brengen het nog meer tot leven.  Achterin staat weer een iets uitgebreider levensverhaal met wat fotootjes ter aanvulling.
Fijn dat kinderen op deze toegankelijke manier kennis kunnen maken met Jane Goodall (what’s in a name?) en het mooie, noodzakelijke werk wat zij al jarenlang verricht. Hopelijk inspireert het lezers om net als zij te strijden voor de natuur en de dieren, want die strijd is hard nodig en houdt nooit op…
Een geweldige aanvulling op een fantastische reeks kinderboeken!

PS: Ik besprak al eens eerder een kinderboek van De Vier Windstreken over Jane Goodall, dit prentenboek, De droom van Jane, is ook prachtig!

Van een dappere onderzoekster was ze nu ook een vastberaden voorvechtster geworden die streed voor het behoud van de natuur en alle dieren die erin leven.

Jane Goodall 
ISBN 9789051168921 – Uitgever: De Vier Windstreken – 36 pagina’s – Verschenen: februari 2022 – Vertaald door: Antje Schoehuys-Blaak – Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara – Illustraties: Beatrice Cerocchi – Deel in de Van klein tot groots-reeks – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.