Rick – Alex Gino

‘Maar wacht, ben jij G…?’
Melissa onderbrak hem met een opgestoken vinger.
‘Die naam gebruik ik niet meer. Je mag me Melissa noemen.’ 

Korte inhoud 
“Rick staat er nooit echt bij stil wie hij nou precies is. Hij is toch gewoon zichzelf? Tot hij naar de brugklas gaat. Daar blijft iedereen maar aan hem vragen of hij al leuke meiden of jongens heeft ontmoet. Maar Rick vindt niemand op die manier leuk en kan zich niet voorstellen dat dat ooit gaat gebeuren. Als hij merkt dat hij anders is dan anderen, gaat hij op zoek naar antwoorden op zijn vragen.”

Rick moest steeds doen alsof en proberen de aandacht af te leiden terwijl iedereen, vooral zijn vader, verwachtte dat hij in een of ander hormonaal beest veranderde nu hij in de brugklas zat.

Mijn mening 
Dit boek is een los te lezen vervolg op George (wat nu Melissa/ Melissa’s story heet), maar het is leuker om dat boek eerst te lezen, dan valt alles in dit verhaal meteen op zijn plek. En: dat boek móét je sowieso gelezen hebben natuurlijk…  Net als deze trouwens!

Rick (11) gaat naar de middelbare school en nu verwacht iedereen, vooral zijn vader en zijn beste vriend Jeff, dat hij een hormonaal beest wordt. Jeff heeft het steeds over allerlei ‘lekkere meiden’ die hij ziet, maar Rick voelt dat niet zo, ook niet bij jongens trouwens. Wat maakt hem anders?
Zal hij antwoorden vinden bij het Regenboog Spectrum, een naschoolse LHBTQIAP+ club? En durft hij er überhaupt heen te gaan? Jeff kan hij er in ieder geval niets over vertellen, die heeft zijn oordeel al klaar over de mensen die daarheen gaan…

Ik wist niet dat dit een (los te lezen) vervolg was op George/Melissa en was dus blij verrast om Melissa tegen te komen in de mentorklas van Rick!  (en ook nog andere oude bekenden, zoals haar BFF Kelly) Heel fijn om te lezen hoe het met haar gaat na het vorige verhaal. (Wat ik geweldig vond!)
Ook Rick heb ik verslonden  en in mijn hart gesloten! Prachtig om te lezen hoe hij op zoek gaat naar zichzelf en daarbij onverwachts steun krijgt van Opa Ray, waar hij nooit veel contact mee had, maar waar hij nu hij hem vaker bezoekt openhartige gesprekken mee kan voeren.
Rick krijgt steeds meer door wat voor een homofobe eikel zijn ‘beste’ vriend Jeff eigenlijk is en als hij zichzelf wil kunnen zijn (op wat voor manier dan ook, hij is nog zoekende), zal hij misschien nieuwe vrienden moeten maken… Hij zal zijn eigen weg moeten gaan en zich omgeven met mensen die hem laten zijn wie hij is. En dat begint allemaal bij het praten met de andere kinderen in die Regenboog-groep.  Daar hebben ze het in een veilige omgeving over seksuele oriëntatie (waarbij Rick begint te vermoeden dat hij aseksueel is), identiteit, welke voornaamwoorden men gebruikt (hij/hem/zijn, zij/haar, hen/hun, die/diens), enz…
Ik heb het fijne verhaal in één ruk uitgelezen, eenmaal begonnen kon ik niet meer stoppen. Ik vind het zo’n mooi, lief en ontroerend verhaal en Rick een geweldige hoofdpersoon, die een mooie ontwikkeling doormaakt in zijn zoektocht naar zichzelf. Ook echt weer een heel belangrijk verhaal, een boek dat eigenlijk door iedereen gelezen zou moeten worden, niet alleen door kinderen. Want de boodschap #jemagzijnwiejebent is zo ontzettend belangrijk! 

‘Aseksualiteit gaat er zeg maar over dat iemand geen behoefte voelt om het met wie dan ook te doen.’
Terwijl de voorstelrondjes doorgingen, zoemde het woord ‘aseksueel’ door Ricks hoofd als een vlieg die op zoek was naar een plekje om te landen.

Rick 
ISBN 9789020674637 – Uitgeverij Kluitman – 240 pagina’s – Verschenen: oktober 2021 – Vertaald door: Pim Lammers – Los te lezen vervolg op: George (Nu: Melissa’s story) – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.