George – Alex Gino

George

‘Eh…’ was het enige wat George kon uitbrengen. Een meisje spelen was voor haar helemaal niet doen alsof, maar ze wist niet hoe ze dat aan Kelly moest vertellen.

Korte inhoud
“George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is.
Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.”

Ze wist dat haar moeder haar alleen maar wilde helpen. Maar George  had geen normaal probleem. Ze was niet bang voor slangen, ze had geen onvoldoende voor rekenen. Ze was een meisje, en niemand wist dat.

Auteur
“Alex Gino houdt van glitter, ijsjes, tuinieren, flauwe woordgrappen en verhalen die gaan over de verscheidenheid en complexiteit van het leven. Alex Gino is transgender en geeft lessen en geeft hier cursussen en lessen over.”

Mijn mening
Wat als eerste opvalt aan dit jeugdboek is de prachtige vrolijke en frisse cover, die spot je meteen in de boekhandel! En als je dan de korte inhoud leest kom je erachter dat dit een heel bijzonder jeugdboek is, het gaat namelijk over een jongetje van tien, George, die zelf weet dat ze een meisje is. Ze is dus geboren in het verkeerde lichaam.
Hoe ga je dat je moeder, je stoere grote broer, je beste vriendin en je klasgenoten duidelijk maken? En zal het geaccepteerd worden?

Laat ik als eerste zeggen dat ik het zo onwijs goed vind dat dit boek bestaat! Niets beter, naar mijn mening, dan kinderen al vroeg duidelijk te maken dat er zoveel verschillende mensen bestaan en dat iedereen gewoon mag zijn wie hij of zij is. Openheid en duidelijkheid zullen hopelijk leiden tot veel meer acceptatie en minder discriminatie.

In dit boek krijg je een kijkje in het hoofd van George. Je leert daardoor hoe het is voor een kind om “anders” te zijn, niet jezelf te kunnen zijn, en hoe moeilijk het kan zijn en hoeveel moed het kost om de wereld om je heen te laten zien dat je bent hoe je bent. Wat heb ik een bewondering voor de kleine George! En wat mag ze zich rijk prijzen met een vriendin als Kelly, die haar meteen accepteert en omarmd. Samen met haar lukt het George om langzaamaan zichzelf te kunnen zijn.

George is een lief en ontroerend verhaal over een moedig meisje. Je kunt niet anders dan in één adem doorlezen in dit bijzondere en ontzettend mooie verhaal. Ik heb George in mijn hart gesloten en hoop stiekem dat er een vervolg komt, wat dan wel Melissa mag heten…
(Update 2021: Het boek het nu Melissa/ Melissa’s story!)

Motto van dit boek: #ikmagzijnwieikben <3

Op de website van de uitgeverij vind je een lesbrief bij dit boek.

George
ISBN 9789020674460 – Uitgever: Kluitman – 144 pagina’s – Verschenen: mei 2016 – Originele titel: George – Vertaald door: Carla Hazewindus – Leeftijd: 10+

4 thoughts on “George – Alex Gino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.