Mus & Kapitein Kwaadbaard (2) en de koers naar de Kraken – Kevin Hassing & Linde Faas

‘Wat is dat?’ vraagt Mus, terwijl haar ogen naar de prent blijven staren.
Het lijkt wel alsof het zeewezen op het papier terugkijkt, een gigantische octopus met inktzwarte ogen, twee vlijmscherpe kaken en acht lange tentakels met indrukwekkende zuignappen. Het monster heeft een donkerblauwe kleur en is wel honderd keer zo groot als het schip dat ernaast getekend is. Dan geeft de herbergier antwoord op haar vraag.
‘Dat, kind, is de Kraken.’ 

Korte inhoud 
“Mus en kapitein Kwaadbaard hebben Zeeburgerdam nog maar net bevrijd uit handen van een piratenbende of ze belanden alweer in een nieuw avontuur. In het zeewater drijft venijn: een extreem gevaarlijk goedje dat alles aantast. Het venijn is afkomstig van de Kraken, een gigantische octopus. Mus en haar vrienden maken jacht op het zeemonster. Maar hun zoektocht is niet zonder problemen en de enige die de Kraken ooit heeft gezien, weigert te praten en hen te helpen. Tot overmaat van ramp komt Mus achter een groot geheim…”

Ze vindt lezen leuk, maar er zijn grenzen. En dit boek is grenzeloos dik.

‘Zeker. Ze zijn allemaal al op pad om te halen wat we nodig hebben. Aluminium.’ 
‘Alimimijum,’ zegt Kwaadbaard.
‘Nee. Aluminium,’ verbetert Bertrand hem.
Mus probeert het ook. ‘Aliemilienem.’
Bertrand lacht. ‘Nee, Al…’
‘Al,’ herhalen Mus en Kwaadbaard.
‘Lie.’
‘Lie.’
‘Mie.’
‘Mie.’
‘Nie.’
‘Nie.’
‘Jum.’
‘Jum.’
‘Alliemieniejum.’
‘Alliemieniejum,’ zeggen ze in koor.
‘Juist,’ zegt Bertrand trots. ‘Maar zo schrijf je het niet.’ 

Mijn mening 
Wat genoot ik van het eerste Mus & Kapitein Kwaadbaard verhaal! Ik had dan ook onwijs veel zin in dit tweede avontuur!  Ook in dit boek weer een aantal prachtige, kleurrijke, paginagrote illustraties van Linde Faas, die het verhaal nóg meer tot leven brengen.  #illustrationlove

Op de zee bij Zeeburgerdam drijft een soort paarsig slijm. Het is venijn, het gif van de Kraken, een soort reusachtige octopus, en het venijn vernielt alles: schepen, vissen… Gelukkig lag De Cobra van Kapitein Kwaadbaard niet in het water vanwege reparaties, dus kunnen hij, Mus (12), Maurits, De Buffel, Venezuela en Kromme Kareltje op jacht gaan naar het zeemonster.
Het schip wordt verstevigd, er wordt extra bemanning gezocht – waaronder de enige man die ooit een aanval van de Kraken overleefde, alleen praat hij niet meer – en ze gaan op pad… Het is een levensgevaarlijke zoektocht en een reis waarop weesmeisje Mus meerdere waarheden achterhaalt, ook over haar verleden…

Ik heb weer van A tot Z genoten van dit Mus & Kapitein Kwaadbaard-avontuur!
Het verhaal is vanaf het begin gelijk ontzettend leuk en pakkend. Ik begon en wilde niet meer stoppen met lezen! Het verhaal is spannend én er zit heerlijk veel humor in (zie 2 van de 4 quotes ). Het leest lekker vlot weg, heeft korte hoofdstukken, en mijn aandacht verslapte echt geen moment. Door, door, door…
Wat een heerlijke personages zijn het ook allemaal. Kleine dappere Mus, die in Kapitein Kwaadbaard (zo kwaad nog niet) en zijn trouwe bemanning een familie heeft gevonden, maar wel hoopt ooit nog de waarheid over haar ouders te achterhalen. De megasterke Buffel met het kleine hartje, Venezuela die een bijzondere gave heeft, jongen Maurits waarmee Mus het heel goed kan vinden en Kromme Kareltje, het kleine oude superkromme mannetje.
Ik leefde heel erg mee met alles wat deze mensen meemaken. Het niet te vertrouwen deel van de nieuwe bemanning (spannend!), de ontmoeting met andere piraten (verrassend!), de waarheden die Mus achterhaalt (hoopte ik al, allebei!)…
Echt een verrukkelijk avontuur, met Pirates of the Caribbean-feels, voor 10+. Spanning, mysterie, actie, avontuur en humor… Geweldig!! Ik ben hier zo gek op! Ik wil alleen maar meer, meer, meer…

PS: wat vind ik het ontzettend leuk als er een leeslint in een boek zit!

Een windvlaag steekt op, de zeilen komen bol te staan en De Cobra vaart langzaam de zee op. Weg van Zeeburgerdam. Dwars door het paarse venijn. Op koers naar de Kraken.

Mus & Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken 
ISBN 9789024597239 – Uitgever: L.S. Amsterdam – 240 pagina’s – Verschenen: oktober 2021 – Illustraties: Linde Faas – Deel 2 in de serie – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.