De laatste zomer – Dana Mele

Afgelopen zomer is het met Emily Joiner erin tot de grond afgebrand, en daarna is het door zijn weldoeners gewoon weer tot leven gewekt, precies zoals het was. Het is onverwoestbaar…

KORTE INHOUD 
“Eén vriendengroep, drie zomers en een verschrikkelijke brand.

Wat een gezellige vakantie had moeten zijn, eindigde in een vuurzee. En Emily overleefde die niet. Na een mysterieuze uitnodiging komen haar vijf vrienden een jaar later nog één keer samen om haar te herdenken.

Wanneer Chelsea, de enige die zich de brand niet goed kan herinneren, vragen begint te stellen over wat er die noodlottige avond precies is voorgevallen, wordt het steeds duidelijker: Emily’s dood was geen ongeluk.

Als er onverklaarbare dingen gebeuren, krijgt de groep het vermoeden dat iemand een spelletje met hen speelt. Iemand die uit is op wraak.”

Het voelt monsterlijk, zo groot als het meer en zo stil als de mist, zo boos als het vuur en zo stoffelijk als het huis. Ik heb het gevoel dat het overal is, onontkoombaar…

MIJN MENING 
Wat een gaaf boek om te zien! #coverlove En wat een prikkelende korte inhoud! Ik was onwijs benieuwd naar deze zogenoemde ‘psychologische horror’!

“In de eenennegentig jaar van zijn voorname bestaan is het huis aan het meer niet veranderd. (…) Het heeft zelfs de dood overleefd.”
Iedere zomer, al zomers lang, komen beste vrienden Kennedy (het huis is van haar ouders), Chelsea, Emily, haar tweelingbroer Ryan, Chase en sinds kort zijn vriendin Mila, een weekend samen in het het huis aan het meer.
Vorige zomer kwam Emily bij een brand die het hele huis platlegde om het leven. Deze zomer komen de vrienden nog één laatste keer samen in het inmiddels weer opgebouwde huis, alsof het nooit weg is geweest, om Emily te herdenken. Maar op uitnodiging van wie eigenlijk? Niemand heeft de uitnodigingen verstuurd…
Chelsea, die zich het minst herinnert van wat er gebeurde afgelopen zomer, begint vragen te stellen en begint steeds meer te twijfelen of Emily’s dood wel een ongeluk was. Er gebeuren steeds meer vreemde dingen in en om het huis en de onderlinge spanningen lopen hoog op.
Wat is er die laatste zomer precies gebeurd?
Wiens verhaal is te vertrouwen?
Wie wil er deze állerlaatste zomer wraak nemen?

Het verhaal is meteen lekker pakkend zo met die samenkomst weer bij het opnieuw als vanouds opgebouwde huis aan het meer en dan de conclusie dat niemand van de vijf vrienden de uitnodiging verstuurd heeft om deze zomer nog één keer samen te komen. Al heel gauw is duidelijk dat er véél onderlinge spanningen zijn, die niet allemaal pas ontstaan zijn na de dood van Emily vorig jaar. De spanning tussen de vrienden is haast tastbaar… Heerlijk! En dan lees je tussendoor korte hoofdstukken waarvan je je afvraagt wiens gedachten je daar leest. Emily’s geest? Het huis? Lekker spannend in ieder geval! Waar gaat dit heen?
In het eerste deel lezen we Chelsea’s perspectief en je vraagt je af hoe betrouwbaar zij is als verteller. Ze weet erg weinig van de brand en wat er toen gebeurde, is een tijd opgenomen geweest en begint nu vragen te stellen. Heeft ze het alleen maar weggestopt? Of weet ze het echt allemaal niet? De anderen twijfelen ook behoorlijk aan wat zij zegt en ziet en hoort… Terecht??
Duidelijk is dat er veel geheimen en leugens zijn én schuldgevoelens… Het blijft lang wat vaag allemaal. Wie? Wat? Waarom? Hoe?? Smullen!! Zeker als we ook nog terug gaan naar vorige zomers… Oehhhhhh…
Het enige wat voor mij de vaart wel wat uit het verhaal haalde was dat er wel érg veel dialoog in het verhaal zit, dat had van mij wat minder gemogen. Maar verder…
Ik heb gesmuld van dit spannende, creepy zelfs, verhaal! Koude rillingen van de giftige geheimen en vreemde, beangstigende gebeurtenissen! Onheilspellende vibes de hele tijd… Waarheen gaat het allemaal leiden?? Nou, dat had ik niet verwacht… Lekker hoor! Een heel bijzonder verhaal! Heel gaaf!!

Het gebeurt weer.
Op precies dezelfde manier.

De laatste zomer 
ISBN 9789463494687 – Uitgever: Blossom Books – 336 pagina’s – Verschenen: juni 2023 – Vertaald door: Hanneke van Soest – Leeftijd: 15+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.