Autumnville – Rick Meijer

Hij is er weer! De Wolf. Ik lig helemaal onder de dekens, ik kan hem niet zien, maar ik voel dat hij naar me kijkt. De Wolf komt dichterbij en ik kan niets. Ik kan me niet bewegen, niet schreeuwen, ik kan helemaal niets.

Korte inhoud 
“Op een doodgewone avond in het stadje Autumnville mag Hugo iets ongewoons doen: voor het eerst mag hij in zijn eentje de boekwinkel van zijn vader afsluiten. Zorgvuldig controleert hij of er geen klanten meer in de winkel zijn. Als Hugo daarna buiten staat en de sleutel in het slot steekt, hoort hij een meisje zijn naam roepen. De stem lijkt uit de winkel te komen, maar Hugo weet zeker dat daar niemand is. En er is ook niemand buiten op straat…”

‘Hugo! Help me!’
Ik deins nog meer naar achteren en staar naar de deur van de winkel. Nee, dat kan niet. Dat bestaat niet! Ik heb alles gecontroleerd, alleen ik en de boeken waren binnen. Maar die stem…
Die komt vanuit de winkel.

Mijn mening 
Wat een heerlijk duister sfeertje heeft de cover van dit boek, hè?! En de schutbladen zijn ook al zo mooi duister! Dat heeft Sophie Pluim heel treffend gedaan! Past echt perfect bij het verhaal, blijkt!! Net zoals de soundtrack die bij het boek hoort (voorin staat een QR-code)! 

Hugo (15) houdt veel van boeken en heeft veel fantasie. Zijn inmiddels een paar jaar geleden overleden opa had dat ook en hij was dan ook een gepassioneerd eigenaar van hun boekwinkel. Nu Hugo’s vader de eigenaar is, is alles veel gestructureerder en ‘verantwoordelijker’. Hij vindt de grote fantasie van Hugo ook maar zorgelijk, Hugo zal nog eens ‘verdrinken in een wereld die niet echt is’. Hugo doet zijn best, hij wil zijn vader trots maken, maar hij heeft ook gewoon zoveel lol met zijn beste vriend Mikey…
Op een dag mag Hugo totaal onverwachts de boekwinkel alleen afsluiten van zijn vader. Hij controleert alles zorgvuldig en draait dan de sloten goed dicht. Maar dan hoort hij opeens een meisje zijn naam roepen. Buiten is er niemand te zien. En binnen kán ook niemand meer zijn… Hugo wordt bang en rent weg. Het zal toch wel verbeelding geweest zijn?? Maar vanaf dat moment gebeuren er steeds meer vreemde dingen. Mensen in zijn omgeving doen raar, maar ook Hugo is zichzelf niet helemaal… Wat is er gaande in Autumnville? En wat heeft het meisje dat hij hoort ermee te maken??

Laat ik beginnen met zeggen dat dit echt een onwijs sfeervol verhaal is! De boekwinkel met de knusse en prachtige kinderboekenzolder, waar Hugo zich graag terugtrekt, voelt zo warm en liefdevol (en opa ook). En dan de duistere, beklemmende sfeer die je het hele verhaal door voelt, met alle vreemde dingen die er gebeuren… Het voelt naarmate het verhaal vordert steeds onheilspellender aan! 
Eenmaal begonnen met lezen was er geen stoppen meer aan. Ik werd compleet meegesleurd het spannende verhaal in en moest en zou weten waar het in hemelsnaam heen zou gaan!
Wat is er nou precies gaande? Wat voor verrassingen ga ik tegenkomen?? Het was mysterieus, vaag (niet op een negatieve manier ) en creepy! Is het werkelijkheid? Is het Hugo’s fantasie? Op gegeven moment weet je het echt niet meer!
Ik heb zo onwijs gesmuld van dit verhaal. Ik heb het in één ruk uitgelezen. En wat een einde… Wow, echt zo ontzettend gaaf! Ik baalde gewoon dat ik het boek uit had, ik had graag nog veel langer in die duistere wereld vertoefd. Het smaakt zeker naar meer!! 

PS: zo grappig dat er een verwijzing in het verhaal zit naar het prentenboek Niets gebeurd van Mark Janssen!  “Ik sla het boek open en twee getekende kinderen vertellen mij dat er die dag helemaal niets is gebeurd, terwijl ze eigenlijk de wildste avonturen meemaakten…” 

Er moet een reden zijn waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Dat kan toch niet anders? Of word ik misschien wel gek? Is er iets helemaal mis in mijn hoofd, zie en hoor ik dingen die niet bestaan.

Autumnville 
ISBN 9789021681221 – Uitgeverij Ploegsma – 170 pagina’s – Verschenen: november 2022 – Leeftijd: 13+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.