Vakantielezen #4: 2x Ilja Gort (+ winactie!)


Ik las 16 boeken in mijn Luxemburg-vakantie en 13 daarvan ga ik in een aantal ‘Vakantielezen’-blogposts met jullie delen!  Als vierde de twee romans van Ilja Gort die ik las (en een winactie!):

Harold ging zijn droom verwezenlijken. Al jarenlang fantaseerde hij over het bezit van een eigen wijnchateau.

De geluksvogel – Ilja Gort
“Harold Wechter is een Nederlandse reclameman die een wijnchateau in Frankrijk heeft gekocht. Hij komt in contact met Régis, een door en door Franse wijnboer wiens zaken niet al te best gaan. Harold adviseert Régis een ‘Camping à la ferme’ te beginnen. Hiermee ontketent hij een onstuitbare reeks voorvallen die op de camping op het zinderende Zuid-Franse platteland tot bizarre situaties leidt.

Een advocatenkantoor wordt met kettingzagen het bos ingestuurd, Hollandse naaktlopers biodansen in het maanlicht en een druivenfluisteraar zoekt de mysterieuze wijngaard met merlotdruiven van verwoestend lekkere kwaliteit.

ISBN 9789082701548
Verschenen in 2013; gebaseerd op Het Merlot Mysterie (2008).”
(www.slurpshop.nl)

‘Camping à la ferme! Dat is tegenwoordig helemaal in! En jij hebt er de gedroomde plek voor!

Mijn mening
Als je een (lees)dip hebt, lees dan een boek van Ilja Gort! Gegarandeerd dat je dan met een lach op je gezicht zit te lezen!  (de eerste glimlach heb ik altijd al bij het zien van de geweldig leuk vormgegeven barcode achterop!)

“Tevreden als een hommel aan een lavendelstengel kuierde Harold in de late middagzon tussen de wijnranken door naar zijn château.”

Als ik de boeken van Ilja lees waan ik me altijd echt even in Frankrijk, je ziet (hoort, ruikt en proeft) alles voor je… Zo ook weer met dit heerlijk humoristische verhaal waarin reclameman Harold zijn eigen wijnchateau goed op orde heeft en besluit zijn buurman Régis te gaan helpen. Het eerste idee is een Camping à la ferme en daarna volgen er nog meer ‘briljante’ ideeën van Harold én van Régis. Je vraagt je af hoe lang het goed zal blijven gaan…
En ondertussen is Harold ook nog op zoek naar de wijngaard van Régis waar zijn superieure wijn vandaan komt!

Wat heb ik zitten genieten van dit feelgood verhaal! Ik heb Régis in mijn hart gesloten, leefde mee met Harold en zijn relatieproblemen met Fiona (die liever in Nederland blijft), en zat hardop te lachen bij alle grappige stukjes.
Weer een heerlijk boek van Ilja!

In de oren van Régis sprak hij als iemand met een ernstige keelaandoening, maar daaraan kon je Hollanders herkennen, wist hij.

Even aarzelde ze, toen gleed haar hand om het heft van het mes. Het voelde goed.

De vrouwenslagerij – Ilja Gort
“In het Franse dorpje Salves in het hooggebergte van de Pyreneeën is een slagerij. De dorpsbewoners komen graag in de winkel van Guy Chevalier en zijn dochter Bernadette. Niet alleen vanwege de kwaliteit van het vlees, maar ook voor een praatje en de laatste roddels. Als Guy onverwacht sterft nemen Bernadette en haar man Bruno de zaak over. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor Bernadette, Bruno en alle inwoners van Salves.

Op Roald Dahl-achtige wijze verhaalt Ilja Gort hoe, in een klein Frans dorpje, vier vrouwen het heft van hun eigen leven in de hand nemen. Een onnavolgbaar geestig geschreven roman die zowel ontroert als de lachspieren prikkelt.

ISBN 9789082701555
Verschenen in 2012, volledig herschreven in 2016.”
(www.slurpshop.nl)

Het was niet duidelijk hoe Bernadette op het idee kwam. Hoewel, eigenlijk was het de prikstok die de vonk ontstak. (…)
Bruno. Het flitste door haar hoofd als een stroomstoot.

Mijn mening
Na het vorige boek ging ik meteen door in deze, heerlijk! En wat jammer dat ik hiermee al die fijne feelgood-boeken van Ilja gehad heb… (hopelijk komt er gauw een nieuwe! )

Als Bernadettes vader overlijdt is de slagerij van haar en haar man Bruno (een nietsnut). Zij en haar vriendin Lucie (met ook een nietsnut van een man) doen al het harde werk en ‘de vrouwenslagerij’ wordt een begrip in het dorp. Op een dag komt Bernadette op een briljant idee om van haar Bruno en Lucie’s Ben af te komen… Een hele bevrijding voor de vrouwen! En de slagerij loopt inmiddels zo goed, dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken. Ook Amélie blijkt een vreselijke man in haar leven te hebben…

Wat een bizar en af en toe misselijkmakend verhaal! Maar Ilja komt er gewoon mee weg, fantastisch gedaan! En wat een humor ook weer! En het verhaal wordt zelfs een tikje spannend op het einde, altijd fijn.
Ik heb zitten smullen van dit (weer) heerlijk weglezende boek. Al is dat misschien in dit geval niet echt een geslaagde bewoording…

Wil jij nou ook kennismaken met de heerlijke schrijfstijl van Ilja Gort? Of ben je al fan en heb je Ilja’s roman De vulkaan (mijn recensie vind je hier) nog niet? Ik heb hem dubbel, dus geef hem weg! Lees gauw verder hoe je kans maakt:

Winnen!
Wat moet je doen om kans te maken op dit heerlijke boek?

De winactie is afgelopen! Winnaar Veronique heeft een mailtje ontvangen! 

  • Je volgt mijn blog via één of meerdere van de mogelijke kanalen
  • De winactie delen is lief!
  • Je laat een reactie achter onder dit blogbericht met een geldig mailadres
  • Je reageert vóór vrijdag 23 augustus, want dan neem ik contact op met de winnaar
  • Heb je gewonnen? Reageer dan ajb binnen 3 dagen op mijn mail, anders kies ik een andere winnaar
  • (Alleen adressen in Nederland ivm verzendkosten, sorry! Of je moet de verzendkosten willen aanvullen!  )

Succes!
-X-Judith

P.S.: Van de winacties die ik houd en die ik zelf verstuur (zoals deze), betaal ik de verzendkosten van het geld wat er binnenkomt via het Bol.com Partnerprogramma. Dus als jullie via een Bol.com advertentie op mijn site een bestelling doen bij Bol (hoeven geen boeken te zijn!), krijg ik een kleine vergoeding en kan ik weer nieuwe winacties organiseren.

45 thoughts on “Vakantielezen #4: 2x Ilja Gort (+ winactie!)

    1. Leuke winactie! Net begonnen in De Druivenfluisteraar en al hardop zitten lachen. Erg benieuwd naar meer boeken van Ilja!

  1. Ik heb nog nooit een boek van Ilja Gort gelezen,maar het klinkt aanlokkelijk,dus ik ben nu reuze benieuwd en wil het boek graag lezen

  2. Hoi Judith, heerlijk zijn de boeken van Ilja inderdaad. Ik doe niet mee aan de winactie omdat ik De vulkaan al in bezit heb, maar wilde even reageren.
    De druivenfluisteraar heb ik gisteravond uitgelezen. En….o….wat is dat ook weer een heerlijk boek. Echt een aanrader. En inderdaad….die glimlach, die verdween bijna niet van mijn gezicht. En dit keer niet alleen In Frankrijk, maar ook Italië. Ondanks dat ik daar nog nooit geweest ben waande ik mij daar even.
    Succes voor degenen die een kans wagen.

  3. Leuke winactie! Ik doe graag mee.
    Ik ben dol op de boeken van Ilja. Zijn schrijfstijl vind ik ontzettend leuk en zijn verhalen maken me altijd aan het lachen. Heerlijke feel good-boeken!

  4. Heel interessant om eens Ilja Gort te lezen ik zou hem idd nooit gekozen hebben. Maar door jouw recensie ben ik wel enthousiast geworden

  5. Ja ik doe méé , heb vroeger al 2 boeken gelezen die waren ook super hilarisch geschreven..dus ja ik waag een kansje…en we slurpen wat af deze zomer

  6. O je schrijft al zo geweldig over deze prachtige boeken van Ilja Gort! dat ik het heel graag wil lezen om hetzelfde te ervaren als jou, om ook met een lach op mijn gezicht dit boek te lezen.

  7. Ik heb nog geen boeken gelezen van Ilja Gort. Maar ik ben nu toch wel erg nieuwsgierig geworden naar zijn schrijfstijl. Het proberen waard!

  8. Bij deze mijn deelname aan je verrassende winactie…
    Ik heb één maal eerder een boek van Ilja Gort gelezen, maar ik denk dat veel mensen niet weten dat hij ook schrijver is.
    Net als zijn wijn smaken zijn boeken bij mij ook naar meer dus ik zou oprecht heel graag kans maken op zijn roman De Vulkaan

  9. Ik ben een groot fan van de boeken en tv-programma’s van Ilja Gort (en van zijn wijn natuurlijk, hahaha!). Ik doe graag mee, lijkt me het ideale boek om straks mee te nemen op vakantie!

  10. Ik ken de boeken van Ilja Gort nog niet en ben na het lezen van je blog wel benieuwd geworden.

    En ik heb zin om na een heerlijke vakantie in Frankrijk via een boek weer even terug te kunnen naar dat fijne land…

  11. Ilja’s wijn heb ik wel eens gedronken, maar zijn boeken (nog) niet gelezen. Deze winactie komt dus als geroepen, ik doe graag mee!

  12. We zijn net terug uit de Ardeche.
    Wat een geweldige streek.
    We hebben ook zakjes lavendel gekocht op de markt in Aubennas.
    Wat ruiken die geuren geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.