Overleven als Gort in Frankrijk – Ilja Gort

… voortdromend op deze verrukkelijke roze wolk van onwetendheid, stond mijn besluit vast: als ik groot was, zou ik in Frankrijk gaan wonen.

KORTE INHOUD 
Ilja Gort kocht in 1994 een vervallen wijnkasteel bij Bordeaux en wist dat in tien jaar tijd op te bouwen tot een succesvol wijnbedrijf.
Over de beginperiode van zijn Château La Tulipe schreef Gort Leven als Gort in Frankrijk, een buitengewoon humo­ristisch boek waarvan inmiddels meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht.

Overleven als Gort in Frankrijk is het vervolg en belicht de andere kant van zijn succesverhaal. Omdat het volgens Gort ‘een iets te persoonlijk verslag’ was geworden, heeft hij dit boek na de eerste druk uit de handel laten nemen en verdere publicatie ervan tegen­gehouden.Nu, 18 jaar later, zijn zoals Gort het verwoordt, ‘de wonden geheeld en de blunders verjaard’ en is het boek weer vrij­gegeven. Geniet van dit ongefilterde relaas met ontboezemingen van een Ilja Gort zoals u die niet kende.
(Deze 4e druk is verschenen in 2023. De 1e druk in 2006.)

Na twee jaar zoeken heb ik, na vele bizarre verwikkelingen, het château van mijn dromen gevonden en meteen gekocht. Deze lotgevallen staan beschreven in het eerder verschenen boek.

Ik had het tot mijn vaste voornemen gemaakt om op dit château de lekkerste wijn van Bordeaux te gaan maken. Hoe? Geen idee. Het was een op niets stoelende ambitie, zeker voor een wijnonbenul als ik.

MIJN MENING 
Ik kreeg deze nieuwe druk van Overleven als Gort in Frankrijk, met een lieve boodschap van Ilja voorin (merci ), als cadeautje in de brievenbus en aangezien ik Leven als Gort in Frankrijk, waar dit een (los te lezen) vervolg op is, ook nog niet had en die wel graag eerst wilde lezen, bestelde ik die meteen via de GortShop (met nog wat leuke dingen erbij! dat magneetje!!).

Wat een heerlijke boeken! Je wordt door Ilja Gort, op zijn kenmerkende humoristische manier, helemaal meegevoerd op dat avontuur van het huisje in Frankrijk kopen, een jeugddroom die uitkomt, de locatie die helaas steeds minder droomachtig wordt, dan de volgende droom van een wijnchâteau gelegen temidden van wijngaarden, waardoor buren mijlenver zijn, een eigen wijnoase van rust… Hoe dat natuurlijk niet zonder tegenslagen verloopt. Hoe hij zijn droomchâteau vindt, besluit om daar dan ook de lekkerste wijn van Bordeaux te gaan maken, maar dat eerst nog wel even allemaal moet leren!
Het gaat allemaal met vallen en opstaan en het komt zelfs zover dat Ilja zich afvraagt of dit nou wel het echte geluk is, of dit nou wel écht is waar hij van droomde…

Doordat ik Ilja al zo vaak op tv gezien heb, hóórde ik hem ook gewoon alles vertellen! Door zijn heerlijke sfeervolle beschrijvingen waande ik me echt even daar in Frankrijk, op dat prachtige wijnkasteel (wat zou ik daar graag eens ronddwalen! ) in die uitgestrekte wijngaarden. Ik zag alles helemaal voor me. En wat heb ik zitten gniffelen om de Franse situaties en personen die hij beschrijft!
Het geheel is een soort bundeling van columns, waardoor ik heerlijk door de kort maar krachtige hoofdstukken heen vloog en steeds weer dacht: ‘nog ééntje en dan leg ik hem even weg…’ En zo weer een paar hoofdstukken verder was.
Waar het in het eerste deel, Leven als Gort in Frankrijk, nog vooral rozengeur en maneschijn was, komen hier ook de twijfels boven, die Ilja heel openhartig deelt. Wat is geluk? Was het vroeger niet toch beter? (We gaan ook terug langs plekken en personen van vroeger, leuk!) Of moet hij de bijkomende ongemakken van het succesvol wijnboer zijn accepteren? (Die opdringerige toeristen ) Ik leefde en beleefde helemaal mee!
Wat heb ik zitten genieten van Ilja’s ontboezemingen! Of hij nou fictie of non-fictie schrijft over het leven van een wijnboer in Frankrijk, hij weet het allemaal heel levendig en vol droge humor te schetsen en je helemaal mee te nemen op dat wijn-avontuur! Mooie boeken schrijven, dat kan hij wel! Ik hou er zo van!! Ik had al het gevoel door de tv-programma’s dat ik Ilja een beetje kende, maar door deze twee levensverhalen alleen nog maar meer! Nu nog heel graag eens met eigen ogen Château Gort & Gort bewonderen (en de prachtige B&B!) én de goede man zelf écht eens ontmoeten. Misschien maar eens aan de bel trekken bij de kasteelpoort en maar hopen dat Ilja zich niet verstopt in de wijngaard voor die opdringerige fan…
Op naar nog een 3e boek, nu zoveel jaren later? Leven als Gort & Gort in Frankrijk? Ik zal er in ieder geval nooit genoeg van krijgen.

Ofschoon ik redelijk moeiteloos in mijn rol glij van château-eigenaar en wijnboer, is het hier en daar toch even wennen. Om te beginnen blijkt het niet helemaal juist te zijn dat het in Frankrijk altijd vakantie is. En ook niet altijd zomer. Een lichte tegenvaller.

‘Wat zit je daar te klootviolen? Ga aan je échte werk! Je wou toch zo graag wijnboer worden? Nou dan! Loop dan niet weg voor de werkelijkheid! Wees een vent! Pak dat management op! Bedrijfsresultaten! Fiscaliteit! Personeel! Kom op, bel de accountant!
Maar ik bel niet. Ik wil lekkere wijn maken. En mooie boeken schrijven.

Overleven als Gort in Frankrijk 
ISBN 9789083343211 – Gort Publishers – 240 pagina’s – Verschenen: 1e druk 2006, deze 4e druk 2023 – Vervolg op: Leven als Gort in Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.