Vakantielezen #3: Elanus & Aquila


Ik las 16 boeken in mijn Luxemburg-vakantie en 13 daarvan ga ik in een aantal ‘Vakantielezen’-blogposts met jullie delen!  Als derde de twee YA-boeken van Ursula Poznanski die ik las:

Ze had gereageerd, daarmee was de spyware geïnstalleerd. Het kon beginnen.

Elanus – Ursula Poznanski
“Jona is uitermate intelligent. Op zijn zeventiende studeert hij al aan de universiteit. Maar wat hij aan intelligentie bezit, ontbeert hij aan sociale vaardigheden: hij heeft een talent om mensen tegen zich in het harnas te jagen. Veel kan het hem niet schelen, hij sleutelt het liefst in het geheim aan zijn project: Elanus, een drone met geluids- en filmapparatuur aan boord.
Iedere nacht laat Jona zijn drone los op zijn vijanden: hij verzamelt materiaal over hun geheimen met het idee dat later tegen hen te kunnen gebruiken. Maar al snel komt hij achter geheimen die groter zijn dan hij verwachtte. Geheimen die hem in gevaar brengen…”
(www.lemniscaat.nl)

Geen gordijn kan je beschermen, al is het nog zo rood. Ik ken je geheim. Misschien heb je geluk en vertel ik het niet verder.

Mijn mening
Ik had niet echt het gevoel dat dit boek iets voor mij was, dus had het al een hele tijd liggen. Maar toen kwam Aquila en die sprak me wel aan, dus toch besloten deze dan ook meteen maar te gaan lezen…

De hoogbegaafde Jona (17) gaat naar een gastgezin om dicht bij de universiteit te zijn waar hij al mag studeren. Hij is dan wel erg slim, maar niet op sociaal gebied, vrienden maakt hij niet snel.
Hij bespioneert mensen met zijn zelfgemaakte drone en stuit daarbij op geheimen. Hij haalt vervolgens een ‘onschuldig’ geintje uit en dan heeft hij de poppen aan het dansen… Zijn leven komt er zelfs door in gevaar! Kan hij het oplossen?

Hoofdpersoon Jona is best wel een eikel, maar hij is daardoor ook wel heel leuk. En een gevoelloze eikel is hij gelukkig niet.  Ook zijn buurjongen Pascal en soort van vriendin Marlene vond ik hele leuke personages!
Het verhaal is heerlijk spannend en ontzettend boeiend. Ik kon niet stoppen met lezen voor ik wist hoe het af zou lopen… Zo zie je maar weer hoe je je kan vergissen in een eerste indruk van een boek! Sorry Ursula en Lemniscaat!

Met het weemakende gevoel dat er iets helemaal mis was, ging ze terug naar de badkamer. Ze staarde naar de spiegel, naar die twee woorden.
LAATSTE KANS

Aquila – Ursula Poznanski
“Nika zwerft door de Italiaanse stad Siena. Ze weet niet meer wat er de afgelopen twee dagen is gebeurd. Wel weet ze dat niet alleen haar mobiele telefoon, haar sleutels en haar paspoort weg zijn, maar dat ook haar huisgenoot Jenny is verdwenen…
In haar zak zit een onbegrijpelijk briefje:
Het is niet jouw bloed
Je weet waar het water het donkerst is
Blijf uit de buurt van adelaars en eenhoorns
(www.lemniscaat.nl)

Niet op haar eigen geest te kunnen vertrouwen was het angstaanjagendste wat ze ooit had meegemaakt.

Mijn mening
Na het lezen van Elanus had ik heel veel zin in Aquila, nu ik wist hoe goed en spannend Ursula Poznanski kon schrijven!

Dit verhaal begint meteen al ontzettend intrigerend: Nika (19) wordt wakker en ontdekt dat haar telefoon, sleutels en paspoort weg zijn, haar huisgenoot Jenny is er niet én ze is twee dagen kwijt… Ze heeft alleen een briefje met raadselachtige notities (van zichzelf) om wijs uit te worden.
Wat is er allemaal gebeurd in die verdwenen tijd? Heeft ze iets vreselijks gedaan? Zal ze haar geheugen terugkrijgen?

Wat een beangstigend en onwijs meeslepend verhaal! Gewoon twee dagen kwijt zijn, weten dat er iets vreselijks gebeurd is, maar wat? En ben je dader of ben je slachtoffer? Wat een machteloos gevoel! Dit verhaal is echt retespannend van begin tot eind. Geweldig!
Na het lezen van deze twee boeken heb ik meteen alles van Ursula Poznanski op mijn wil-ik-lezen-plankje gezet!

Elanus
ISBN 9789047710257 – Uitgever: Lemniscaat – 333 pagina’s – Verschenen: juni 2018 – Vertaald uit het Duits door: Esther Ottens – Leeftijd: 15+

Aquila
ISBN 9789047710325 – Uitgever: Lemniscaat – 334 pagina’s – Verschenen: april 2019 – Vertaald uit het Duits door: Esther Ottens – Leeftijd: 15+

[bol_product_links block_id=”bol_5d52826781149_selected-products” products=”9200000085204015,9200000103058994″ name=”poznanski” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Vakantielezen #3: Elanus & Aquila

  1. Oh wat een spannende boeken,daar hou ik van..ik heb nog nooit van Ursula Poznanski gehoord,sorry, maar ben heel benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.