De Vulkaan – Ilja Gort

‘Dan bent u vanaf heden eigenaar van het onroerend goed omschreven als ‘Domaine viticole La Mirabelle’…

Korte inhoud
Na jaren van armoede erft wijnliefhebber Emile onverwacht een wijndomein in een slaperig Frans dorpje. Tegen alle verwachting in blijkt hij over een opmerkelijk creatief ondernemerschap te beschikken. Emile wordt burgemeester van het dorp en bouwt dat, dankzij de ontdekking van een slapende vulkaan, uit tot een toeristisch attractie van formaat. Hierdoor moet hij steeds vaker de afweging maken tussen zijn liefde voor traditie of klinkende munt. Als de situatie tenslotte volledig uit de hand loopt en hij met zijn rug tegen de muur staat, moet hij kiezen: nationaal succes, of de rode knop indrukken?

Zal ik het doen? Zal ik mezelf kandidaat stellen? En hier burgemeester worden? Als dat lukt, zou ik maatregelen kunnen nemen om dit stervende dorp te redden.

Auteur
“Wijnboer en schrijver Ilja Gort kocht in 1994 een vervallen wijnchâteau bij Bordeaux, en al vrij snel wonnen zijn wijnen hoge onderscheidingen op belangrijke wijnconcoursen en werd hij uitgekozen als een van de beste wijnboeren van Frankrijk.
In 2005 verscheen zijn eerste boek Leven als Gort in Frankrijk over zijn belevenissen tussen de wijnboeren op het Zuid-Franse platteland. Het werd een bestseller waarvan er inmiddels meer dan 250.000 van zijn verkocht.
Momenteel woont en werkt hij afwisselend in Frankrijk en Nederland. Zijn wijnen La Tulipe en Slurp worden bij Albert Heijn verkocht. Bij de Nederlandse publieke omroep heeft hij een eigen televisieprogramma.”

Mijn mening
Ik hou erg van Frankrijk en vind Ilja Gort altijd erg leuk overkomen op tv en op Twitter, dus toen ik gevraagd werd om dit boek te bespreken had ik daar wel oren naar! Ik had nog nooit wat van Ilja gelezen, maar had wel een gevoel dat het fijn leesmateriaal zou zijn. Klopt dat?

Emile Pernot erft van zijn onbekende oudoom een wijndomein in de Pyreneeën en kan zijn armzalige Parijse flatje verruilen voor een goedlopend bedrijf. Het dorp waar zijn wijndomein bij hoort is op sterven na dood en Emile besluit zich met hart en ziel in te zetten om het dorp nieuw leven in te blazen, hij is namelijk op slag verliefd als hij daar aankomt. Hij wordt verkozen tot burgemeester en gaat aan de slag. Hij ontdekt vlakbij het dorp een slapende vulkaan en weet de vulkaan een succesvolle toeristische trekpleister te maken, maar daar is een hoop fantasie bij nodig geweest en dat gaat zich tegen hem keren…

Het boek leest onwijs vlot weg door de korte hoofdstukken en fijne schrijfstijl van Ilja Gort. Hij weet alles op zo’n manier te beschrijven dat je het helemaal voor je ziet en je voelt de liefde en passie voor Frankrijk en het wijndomein en alles wat daarbij hoort.
Je voelt al aan het begin aan dat het niet anders kan dan dat het hele gebeuren uit de hand gaat lopen, maar Emile blijft de ene absurde beslissing na de andere nemen. Je kunt niet anders dan de man bewonderen om zijn volharding. En als het dan misgaat gaat het ook compleet mis… Het levert nog even een flinke dot spanning op aan het einde van het verhaal.

Ondanks de bizarre gebeurtenissen voelt het verhaal verrassend realistisch aan. Ik heb echt zitten smullen en heb genoten van het me even in Frankrijk bevinden. Een heel fijn, humoristisch en tikje spannend boek!

De Vulkaan
ISBN 9789082522099 – Uitgever: Slurp Publishers – 224 pagina’s – Verschenen: mei 2017

3 thoughts on “De Vulkaan – Ilja Gort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.