4x prachtige non-fictie voor de jeugd


Er zijn niet alleen prachtig geïllustreerde leesboeken voor kinderen, er zijn ook zulke mooie non-fictie boeken; leerzaam én een genot voor het oog!
Ik deel vandaag vier van deze kunstwerken met jullie, voor 10+:

Er is alleen een piepklein probleempje. Het is maar een detail hoor, verder helemaal niet erg. Maar ik noem het toch maar even. Het punt is namelijk dat er geen antwoord op de meeste van deze vragen is.

Het mysterie van niks en oneindig veel snot – Jan Paul Schutten & Floor Rieder (ill.)
“Duik mee in de wereld van natuurkunde en sterrenkunde; een wereld van tijdreizen, van zwarte gaten, van donkere materie, van deeltjes die dwars door jou en de hele aarde heen schieten en van oneindig veel andere heelallen met oneindig veel andere jou’s en mij’s – echt waar! Een wereld van het kleinste van het kleinste tot het grootste van het grootste. En een wereld van briljante denkers en wetenschappers die over zo ongeveer alle vragen in het universum hebben nagedacht.”
(www.gottmer.nl)

Het wemelt van de briljante mensen die niets liever willen dan uitvinden hoe ons heelal ontstaan is. De afgelopen jaren hebben ze talloze spectaculaire onderzoeken en experimenten gedaan en zo weer een paar stukken van het mysterie opgelost.

Mijn mening
Dit boek, en de twee delen die eerder verschenen, zijn alleen van de buitenkant al betoverend mooi; met hun ‘kartonnen’ omslag, linnen rug en goud op snede. Vanbinnen zijn ze ook zo mooi kan ik vertellen! Vol met prachtige illustraties van Floor Rieder. Kleurrijk en toch sober én humoristisch.

Wat een ingewikkeld onderwerp snijdt Jan Paul Schutten aan in dit boek: het ontstaan van het heelal en alles wat daarbij komt kijken… Het grootste mysterie van de mensheid! Gelukkig hoef je van de auteur niet álles te begrijpen. (“Er staan 523 opmerkelijke wetenswaardigheden in dit boek.“) Maar hij doet wel heel erg zijn best om ons op een begrijpelijke manier allerlei onbegrijpelijke dingen bij te brengen! Knap staaltje werk. Zo ben je na het lezen van dit boek toch weer een stapje dichter bij het ontrafelen van hét mysterie. Of niet…

Ik weet in ieder geval wel dat ik het heel logisch vind dat alledrie de delen in deze serie prijswinnaars zijn! Pareltjes zijn het!

Wetenschap is alles en overal. Wetenschap gaat over alle dingen die ooit gebeurd zijn.

Waarom voel ik niet dat de aarde draait? – James Doyle & Claire Goble (ill.)
“Waarom moet ik me wassen?
Waarom vallen vliegtuigen niet naar beneden?
Hoe ontstaan bergen?
Waarom is de zee blauw?
Waarom droom ik?

Alles wat je wilde weten over wetenschap, vind je in dit boek.
Ontdek de antwoorden op de meest bijzondere vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen – van natuurkunde, scheikunde en biologie tot techniek en psychologie.”
(www.lemniscaat.nl)

Waarom zijn de bomen groen?
Waarom fonkelen sterren?
Wat eten planten?

Mijn mening
Na Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? en Waarom verdrinken vissen niet? is er nu dit super aantrekkelijke informatieve boek, over wetenschap.

In dit kleurrijke boek vol weetjes, afbeeldingen en grappige illustraties (Claire Goble) komen een heleboel onderwerpen aan bod. Er wordt antwoord gegeven op allerlei vragen, zoals: ‘Hoe hoog is de grootste boom?’, ‘Hoe komen dinosauriërs aan hun naam?’ en ‘Wanneer is het brood uitgevonden?’.
Op echt ontzettend veel vragen wordt een helder antwoord gegeven. Een onwijs leerzaam boek dus, wat er ook nog eens superleuk uitziet!

Er zijn bijna tienduizend vogelsoorten en binnen iedere soort bestaan verschillende families.

Het vrolijke vogel boek – Yuval Zommer (tekst & ill.)
“Yuval Zommer behoeft geen introductie meer. Zijn boeken over Bijzondere Beestjes, Buitengewone Beesten en de Zinderende Zee hebben al tienduizenden kinderen op een nieuwe manier naar de natuur laten kijken – en volwassenen niet te vergeten, want iedereen houdt van Zommers kunst en fascinerende feitjes.
Nu heeft hij zich gestort op het rijk van de gevederde wereld – en het is een boek geworden waar je vanzelf bij gaat fluiten.
De vogelwereld is verrassend veelzijdig, dus lees en kijk je over veren en vleugels, snavels en eieren, nesten en migratie – van grote grijze uilen en flamingo’s tot papegaaien, eksters, pauwen en roodborstjes. En passant krijg je ook tips hoe je vogels een huis kan geven.”
(www.lemniscaat.nl)

Papegaaien horen bij de slimste vogels en sommige kunnen mensenstemmen nadoen.

Mijn mening
Eerder besprak ik al Het buitengewone beesten boek en Het zinderende zee boek van Yuval Zommer en ook dit deel in de serie is weer een genot voor het oog!

In dit heerlijk grote boek komen een heleboel verschillende soorten vogels aan bod, en dat niet alleen: je leert ook over nesten, eieren, veren en vleugels en je krijgt tips over hoe je een vogel-vriendelijke tuin creëert.

Dit boek is niet alleen heerlijk kleurrijk en vrolijk (dat word je vanzelf van het bladeren door dit boek!), maar ook heel erg leerzaam. Een hele leuke manier om te leren over het vogelrijk. Niet alleen voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen!

Wielen zijn zo belangrijk dat we ons geen leven zonder kunnen voorstellen – en geen ontdekking kunnen bedenken die slimmer of beter bruikbaar is.

Een wereld vol ontdekkingen – Richard Platt & James Brown (ill.)
“Waarom duurde het zo lang voor het wiel werd uitgevonden? Wie is nou écht de uitvinder van de gloeilamp? Wie is intelligenter – een mens of een computer? Hoe zou ons leven eruitzien als onze voorouders niet hadden ontdekt hoe ze ijs moesten bewaren, of tijd konden meten, of als de verbrandingsmotor nooit was uitgevonden?
Dankzij de vindingrijkheid en het doorzettingsvermogen van de mens worden dodelijke ziektes uitgeroeid en nieuwe delen van het heelal ontdekt… en worden onze telefoons met de dag slimmer. Kom van alles te weten over de belangrijkste ontdekkingen en uitvindingen van de wereld in dit prachtige weetjesboek – en lees hoe ze onze wereld hebben veranderd en blijven veranderen.”
(www.lemniscaat.nl)

Stel je eens een wereld voor waarin vers voedsel binnen een paar dagen verrot; waar medicijnen moeten worden gebruikt zodra ze gemaakt zijn, en waar de hitte van de zomer dodelijk is. Dat is een wereld zonder koeling.

Mijn mening
Van deze illustrator deelde ik eerder al Over alles (ook geschreven door Richard Platt) en Een wereld vol steden (geschreven door Lily Murray). Boeken waarvan iedere bladzijde een kunstwerk is! En dat is bij dit exemplaar ook weer het geval…

Een hele rits aan uitvindingen komt voorbij in dit enorme boek; het wiel, papier, de wc, de spijker, luchtvaart, DNA en nog veel meer. Overal wordt uitgebreid uitleg over gegeven in tekst en illustratie en er staan leuke weetjes bij. Een laagdrempelige manier om meer te weten te komen over dingen die we heel normaal vinden.

Weer een genot voor het oog dus én ontzettend leerzaam! Een aanwinst voor de (kinder)boekenkast.

Het mysterie van niks en oneindig veel snot
ISBN 9789025768409 – Uitgever: Gottmer – 160 pagina’s – Verschenen: november 2018 – Illustraties: Floor Rieder – Leeftijd: 10+

Waarom voel ik niet dat de aarde draait?
ISBN 9789047710165 – Uitgever: Lemniscaat – 95 pagina’s – Verschenen: september 2018 – Originele titel: Why Can’t I Feel the Earth Spinning – Vertaald door: Jesse Goossens – Illustraties: Claire Goble – Leeftijd: 10+

Het vrolijke vogel boek
ISBN 9789047710929 – Uitgever: Lemniscaat – 64 pagina’s – Verschenen: mei 2019 – Originele titel: The Big Book of Birds – Vertaald door: Jesse Goossens – Illustraties: Yuval Zommer – Leeftijd: 10+

Een wereld vol ontdekkingen
ISBN 9789047710660 – Uitgever: Lemniscaat – 62 pagina’s – Verschenen: november 2018 – Originele titel: A World of Discoveries – Vertaald door: Jesse Goossens – Illustraties: James Brown – Leeftijd: 10+

[bol_product_links block_id=”bol_5d36cd6df37d0_selected-products” products=”9200000094366486,9200000095657128,9200000103058992,9200000095605142″ name=”non fictie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 thoughts on “4x prachtige non-fictie voor de jeugd

  1. Ik vind deze opvallend mooi vormgegeven en daardoor heel aantrekkelijke boeken om op te pakken en in te gaan bladeren & lezen.

   1. Dat was me al duidelijk 😉
    Maar ik bedoelde eerder iets over de inhoud: voegen ze veel nieuwe informatie toe of wordt het op een andere manier gebracht bijv. bij Jan Paul Schutten? Want er zijn al meerdere boeken geschreven over het ontstaan van de aarde…

    1. Ik heb geen andere boeken gelezen over het ontstaan van de aarde, dus ik kan alleen mijn mening geven over deze: ik vond het best heel duidelijk uitgelegd & met humor wat het extra leuk maakt. Ook de andere boeken vergelijk ik niet, ik vind de info alleen in deze boeken erg leuk/duidelijk/grappig & kort maar krachtig gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.