5 Cadeautips voor Kerst


Zoek je nog een boek om cadeau te geven met Kerst? Ik geef vandaag vijf tips, vijf hele verschillende non-fictie boeken, voor jong en oud, stuk voor stuk leuk om cadeau te doen! 

Je hebt dit boek in handen omdat je nieuwsgierig bent, je het idee grappig vindt, omdat je wilt nadenken, je het boek wilt inzetten om in gesprek te gaan met anderen of omdat je het hebt gekregen. Maar hopelijk niet omdat je eenduidige antwoorden verwacht, die zul je hier niet vinden.

Pick One – Inge van Prooijen
Tegenwoordig worden we overspoeld door quotes. Van die zogenaamd wijze, diepzinnige clichéspreuken die je wel even doen inzien hoe je moet leven, denken of voelen. Maar soms kunnen quotes je enorm raken, bieden ze een andere kijk op dingen, of relativeren ze; quotes waar je van kunt leren dus.

In Pick One zet Inge van Prooijen verschillende quotes van grote namen als Socrates tot Paulo Coelho en van Oprah Winfrey tot Kim Kardashian over eenzelfde onderwerp lijnrecht tegenover elkaar. Met welke uitspraak ben jij het eens, met welke absoluut niet en waarom niet? Inge prikkelt je, laat je nadenken en lokt je uit tot discussie.

Mijn mening
Ik hou van quotes, ik deel ze vaak op Instagram, ik sla er veel op op Pinterest en ik kan er best vaak kracht uit halen. Ik was dus erg enthousiast toen ik zag dat dit “quotebattle” boek ging verschijnen, waarin de auteur steeds vergelijkbare quotes met een verschillende boodschap tegenover elkaar zet. Zo word je aan het denken gezet; met welke ben ik het eens? En waarom? Of ben ik het misschien met allebei niet eens?

Neem de quote over boeken cadeaugeven op bovenstaande foto: zijn ze het mooiste cadeau dat je kunt geven? Of is het een té persoonlijk cadeau en zou het je hart breken als ze niet gelezen worden?
Ik ben het meer eens met ‘het mooiste cadeau’, dat zal je niet verwonderen 😉 Maar: ik begrijp de angst wel van het niet gelezen worden. Ik ben dan optimistisch en hoop dat de ontvanger het cadeau dan weer cadeau doet aan iemand waarvan hij/zij denkt dat diegene het wél zal lezen!

Met quotes op allerlei gebieden, van allerlei grote namen, nodigt Inge van Prooijen je uit om na te denken, erover te discussiëren en zelf met quotebattles aan de slag te gaan. Dit alles in een heel aantrekkelijk vormgegeven en kleurrijk geheel, met vrolijke illustraties van Marloes de Vries. Doet het vast heel leuk als koffietafelboek!

[bol_product_links block_id=”bol_5a364c75dfdb5_selected-products” products=”9200000079416506″ name=”pick one” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Wanneer je bewust aan de slag gaat met zowel je emoties als met wat je eet, kun je jezelf zowel fysiek als mentaal in balans brengen. In MoodFood deel ik mijn ervaringen en de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, zodat ook jij het verband beter kunt begrijpen tussen hoe je je voelt en wat je eet, en tussen wat je eet en hoe je je voelt.

MoodFood – Goedele Leyssen
Sneller geïrriteerd en ongeduldiger wanneer je honger hebt? Lijkt enkel chocolade je soms te kunnen opvrolijken? Eet je je stress en frustraties weg met een zak chips voor de tv? Maar stress en hevige emoties laten zich niet zomaar weg eten. Het zijn signalen van je lichaam dat je iets probeert te vertellen.
Goedele Leyssen was zo’n emo-eter. Tijdens haar opleiding als holistisch nutritionist ontdekte ze het verband tussen eten en haar emoties. Ze leerde hoe je met voeding je humeur en emoties kan beïnvloeden. In MoodFood vertelt ze haar verhaal en deelt ze haar kennis en inzichten. Je komt te weten wat je kunt eten om je beter te voelen. Met recepten kan je die kennis in de praktijk omzetten. Test het en ervaar hoe je door evenwichtiger te eten niet alleen beter zal functioneren maar ook emotioneel stabieler wordt.

Mijn mening
Ik ben al jaren aan het worstelen met mijn gewicht en mijn eetgewoontes, ik ben een échte emo-eter (en ik houd gewoon ontzettend van lekker dingen). Mijn gezonde verstand weet prima wat er verkeerd gaat, maar doe er in de praktijk maar eens wat aan… Ik ben daarom altijd heel erg geïnteresseerd in boeken over voeding en zeker in combinatie met gevoel/emotie/psyche. Benieuwd of er dan wat in zit wat me aanspreekt en me aanspoort tot verandering…

Je krijgt in dit inspirerende en prachtige vormgegeven boek uitleg over emoties, moodmoleculen, vitamines, voedingsstoffen, hoe je dat alles kunt gebruiken om je gelukkig te eten en hoe je met wat je eet gericht kunt werken op emoties als bezorgdheid, boosheid, angst, verdriet en blijheid.
Er wordt veel handige en goed te begrijpen informatie gegeven, tips, adviezen, recepten en wat tabellen om makkelijk dingen in op te zoeken.

Ik wil dit boek – wat dus veel meer is dan een kookboek met gezonde recepten, het gaat echt om een lifestyle-verandering – zeker nog intensiever gaan bestuderen, want het idee spreekt me ontzettend aan. Wat me minder aansprak waren de recepten; ik ben een lastige eter, dus er is heel veel wat ik niet graag lust én ik ben van snel en makkelijk en niet van de lange (& dure) ingrediëntenlijsten… Maar als je graag in de keuken staat en al gewend bent aan de wat ‘vreemdere’ healthy ingrediënten, staat hier een hoop inspiratie op receptengebied in!

[bol_product_links block_id=”bol_5a364d60a6f56_selected-products” products=”9200000075626209″ name=”moodfood” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ik ben dus Dokter Corrie en ik licht jeugdige personen voor over seksualiteit en puberteit en alles wat met die twee teiten te maken heeft. […] … ik heb een eigen tv-show en nu ook een eigen boek gekregen. […]
Dit opwindende boek staat vol met buitengewone originele, seksuele, puberale en soms misselijkmakende informatie. En geeft antwoord op de vragen die ik van jongeren krijg.

Dokter Corrie geeft antwoord – Niki Padidar
Wie heel veel van seks weet en er ook nog eens heel grappig over kan vertellen is Dokter Corrie. Ze groeide al snel uit tot favoriet van menig basisschoolleerling. Dokter Corrie maakt op een onorthodoxe manier alles rond seksualiteit en relaties bespreekbaar. Iemand moet het doen. Want praten over seksualiteit met kinderen vinden ouders en leerkrachten nog altijd moeilijk. Dokter Corrie kan daarbij een handreiking geven.
Dokter Corrie geeft antwoord, eerlijk en onverbloemd, op vragen zoals kinderen ze stellen. Hoe moet je eigenlijk zoenen? Wat is een voorspel? Hoe start je seks? Ook onderwerpen als hormonen, lichamelijke veranderingen in de puberteit, homoseksualiteit, verkering en liefdesverdriet komen aan bod. Onderwerpen waar alle jonge kinderen gezond nieuwsgierig naar zijn.
De uitgekiende vormgeving maakt van Dokter Corrie geeft antwoord behalve een serieus voorlichtingsboek een feest om door te bladeren en te bekijken. Met heel veel voorbeelden en allerlei extra’s zoals fotostrips, een uitkleedpopje, het memoryspel ‘Blootgewoon’ en uitvouwbare onderdelen.
Uitgave in samenwerking met NTR en Rutgers.

Met heuse uitklappiemel! (en blootmemory)

Mijn mening
Alleen de omslag van dit boek doet je al puberaal gniffelen! Met onder andere ‘een uitklappiemel en blootmemory’… En de losse omslag kun je omkeren en dan heb je een ‘Wiskunde voor beginners’ boek in de kast staan, maar wel eentje met een verbind-de-puntjes piemel en vagina op de achterkant…

Dokter Corrie (Martine Sandifort) is bekend van het SchoolTV-programma De Dokter Corrie Show, een hilarisch (maar uiteraard met serieuze ondertoon) voorlichtingsprogramma voor jongeren. Nu is er ook dit boek waarin pubers antwoorden op allerlei vragen kunnen vinden over puberteit, seksualiteit en relaties. Op een grappige en laagdrempelige manier komen allerlei (soms genante) onderwerpen aan bod. Aangekleed met allerlei tips, weetjes, testjes, illustraties, foto’s én dus een heuse uitklappiemel en (nogal confronterend, haha) blootmemory!
Behoorlijk wat speelser en origineler dan de voorlichtingsboeken die er in mijn tijd waren 😉

[bol_product_links block_id=”bol_5a364f27f1002_selected-products” products=”9200000071380292″ name=”dokter corrie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Al duizenden jaren kijken mensen naar de dieren om zich heen en hebben ze zich er van alles over afgevraagd. Waarom kunnen wij niet vliegen, zoals vogels? Hoe kunnen katten in het donker zien? Praten dieren tegen elkaar als ze brullen, zingen of loeien?
Wil je de antwoorden weten? Lees dan verder!

Waarom verdrinken vissen niet? – Anna Claybourne
Waarom kan ik niet vliegen als een vogel?
Wat betekent ‘woef’?
Wie bedacht dat je koeien kunt melken?
Vergeten olifanten wel eens iets?
Waarom hebben mensen geen staart?

Aan de hand van vrolijke, tot de verbeelding sprekende vragen worden allerlei aspecten van de natuur besproken: van de evolutie tot de intelligentie van dieren en van biodiversiteit tot hoe dieren met elkaar communiceren. Kun je vriendjes worden met een slang? Dat lees je in het hoofdstuk over gif. Waarom dragen dieren geen kleren? Dat staat in het deel over huiden en vellen. En waar zijn de dinosaurussen gebleven?
Duik in de wereld van de natuur en kijk erin rond door de ogen van een kind. Je zult meer ontdekken dan je je ooit hebt afgevraagd – tenminste… sinds je een kind was!

Mijn mening
NaWaarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? is er nu weer een heerlijk vrolijk en speels vormgegeven weetjesboek waarin allerlei vragen die kinderen kunnen stellen worden beantwoord. Dit keer over het dierenrijk…

Waarom poepen dieren?
Wat erin gaat moet er ook weer uit! Of in ieder geval een deel ervan.
Wat betekent ‘Woef’?
Honden kunnen niet praten als mensen. Maar honden kunnen wel communiceren of informatie delen –  met jou en met elkaar.
Gaan uilen wel eens naar bed?
Het zijn nachtdieren en die slapen overdag.

Dit zijn korte voorbeelden, er wordt veel uitgebreider ingegaan op de vragen en er wordt veel meer gerelateerde info gegeven. Allerlei onderwerpen komen aan bod, zodat je na het lezen van dit boek vol leuke illustraties en afbeeldingen een heel stuk wijzer bent over dieren en hun gewoontes.
Niet alleen leuk voor kinderen, ook voor hun ouders! Grappig én leerzaam!

Als sinds het begin der tijden brengen mensen informatie aan elkaar over. Soms is die informatie zo geheim dat dit in code moet gebeuren.

De strikt geheime geschiedenis van codes en codebreken – Roy Apps
Word een speurneus en kraak de codes in De strikt geheime geschiedenis van codes en codebreken. Ontdek hoe door de eeuwen heen geheime boodschappen zijn verstuurd, van de tijd van de oude Grieken tot in de Tweede Wereldoorlog. Lees waargebeurde verhalen over superslimme codemakers en codebrekers. Bekijk het werk van de allereerste programmeur ooit, en zie hoe het ontcijferen van codes leidde tot de ontwikkeling van de oercomputer. Leer hoe je in geheimtaal kunt praten, met onzichtbare inkt kunt schrijven en zelf berichten in code kunt verzenden. Maar let op: niet doorvertellen… het is geheim!

Mijn mening
‘Een code is simpelweg een manier om informatie over te brengen.’
In dit jeugdboek leer je over verschillende codes; gewone en geheime, beeldcodes, onzichtbare codes, spoorzoeken, morse, codes kraken, etc. etc.
Naast de info die er gegeven wordt kun je ook zelf aan de slag met codes ontcijferen, bij die opdrachten staat een ‘codekrakers-club’ icoontje.

Een kort maar krachtig boek, heel erg leuk voor jonge speurneuzen! Leerzaam, interactief en aantrekkelijk vormgegeven.

[bol_product_links block_id=”bol_5a365118cd59c_selected-products” products=”9200000078953408,9200000078953460″ name=”waarom” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Hopelijk zit er iets voor je tussen! Veel leesplezier!
-X- Judith

One thought on “5 Cadeautips voor Kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.