De reis van de jonge ossenhoeder – Regina Linke

De drie vrienden die je gaat ontmoeten – de os, de jonge ossenhoeder en het konijn – zijn gebaseerd op De Drie Leren, de drie pijlers van de Chinese filosofie: confucianisme, taoïsme en boeddhisme.

KORTE INHOUD 
“In De reis van de jonge ossenhoeder van Regina Linke helpen een herdersjongen, zijn familie-os en een konijn dat in zijn tuin leeft elkaar bij het navigeren in het dagelijkse leven.

Terwijl de herdersjongen, de os en het konijn de wereld onderzoeken brengen hun gesprekken tedere en opbeurende boodschappen over voor de verschillende kruispunten van het leven. Door een mus te redden na een storm, rivieren over te steken, grootvader te helpen op het land, of juist even helemaal niets doen, leert het drietal elkaar universele levenswijsheden over acceptatie, vriendschap, tederheid en mededogen die grenzen en generaties overstijgen.

Deze betoverende fabel is geïllustreerd in de traditionele gongbi-stijl, en geïnspireerd door verschillende stromingen van de eeuwenoude oosterse filosofie.”

‘Ik voel me zo’n piepklein druppeltje
op deze gigantische wereld.’ 

MIJN MENING 
Ik hou enorm van dit soort prachtige filosofische ‘cadeauboeken’, en dit is wel weer een pareltje om te zien, hoor!

‘Ja, maar ik ben zo bang,’
antwoordde de jongen.

‘Dat is niet erg. Angst is iets heel
normaals. Door er vriendelijk tegen
te zijn zul je ‘m altijd overwinnen.’

We volgen een jonge herdersjongen op zijn reis door het leven, met zijn vrienden de os en het konijn. Samen filosoferen ze erop los en komen er allerlei onderwerpen voorbij waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Leven, dood, opgroeien, liefde, familie, vriendschap, werken, samenleven, angst, verdriet, etc., etc…

De korte tekstjes zijn heel erg raak en het ‘verhaal’ komt werkelijk práchtig tot leven in de sobere, maar toch heel levendige illustraties (Chinese gongbi-schilderkunst) die de rest van het verhaal vertellen. Niet echt een doorlopend verhaal trouwens, meer kleine fragmentjes van mooie woorden/gedachten/gesprekjes die samen toch één geheel vormen.

Soms kun je maar iets
heel kleins doen…

… en dat kan het
verschil maken.

Ook al komen sommige uitspraken je inmiddels wel bekend voor (dat wil wel als je veel van dit soort boeken leest) en is het soms misschien een beetje cliché: IK HOU ER GEWOON ONWIJS VAN! Ik kan niet vaak genoeg dit soort troostrijke, hoopvolle, mooie woorden lezen, die raken, die (h)erkenning geven en begeleid worden door prachtige beelden!
Weer een boek om verliefd op te worden: hartverwarmend, inspirerend en een genot voor het oog! Echt een aanwinst op mijn oosterse-filosofie-(cadeau)boekenplank! (en ja, ook echt een prachtboek om cadeau te geven!)

Soms leek alles oeverloos voor de os.
‘Het is een beetje donker in mij,’ zei hij
tegen het konijn.

‘Kan ik een lichtje voor je aandoen?’  

‘Nee. Maar ik vind het wel fijn als er
iemand bij me blijft tot het voorbij is.’ 

De reis van de jonge ossenhoeder 
ISBN 9789021041117 – Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff – 160 pagina’s – Verschenen: maart 2024 – Vertaald door: Ilona van Braam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.