Annie M.G. Schmidt-week: Miauw!


Hoera, de Annie M.G. Schmidt-week 2020 is begonnen! (wo 13 t/m za 23 mei)
Deze feestelijke week zet Querido de boeken van Annie in het zonnetje. Dit jaar staan ze extra stil bij  haar verhalen en versjes over poezen & katten. Het thema van de week is: Miauw! Ik ontving de nieuwe boeken Miauw, miauw, miauw! en Siepie om te lezen & bespreken: 


(Je vindt hier de linkjes naar gratis lestips die Querido maakte bij de drie nieuwe uitgaven: Siepie, Miauw, miauw, miauw! en een nieuwe editie van Minoes.)

Janneke heeft een poesje.
‘Hoe heet hij?’ vraagt Jip.
‘Siepie,’ zegt Janneke. ‘Is Siepie niet lief?’

Siepie – illustraties: Fiep Westendorp (4+)
“Siepie maakt heel wat mee met haar baasjes Jip en Janneke. Ze kan heel mooi pianospelen, krijgt cadeautjes op haar verjaardag, en moet gered worden als ze op een veel te hoge kast klimt en er niet meer af durft. Ze is op haar schattigst als ze kleintjes heeft. Siepie zorgt heel goed voor ze. Om van te gaan spinnen zo lief!”

Naast Takkie, aaibaar op de cover net als deze Siepie, is Siepie mijn lievelingspersonage uit de Jip en Janneke verhalen.  Het eerste verhaaltje in deze bundel herkende ik meteen van vroeger; dat Jip Siepie wil gaan uitlaten als een hondje, maar die arme poes wil natuurlijk helemaal niet aan de lijn!
Dit boekje is echt een geweldig boekcadeau voor iedereen die aan jonge kinderen voorleest (of gewoon gek is op Annie en/of Siepie), een fijne compacte bundeling van de bekende Siepie verhalen uit het grote en dikke Jip en Janneke-boek. Een super lief en leuk prentenboek!

Er was eens een dame in Bronk aan de Rijn,
die zei: Ik had liever een kat willen zijn.
Ik hoef me gelukkig voor niemand te schamen,
maar toch ben ik liever een kat dan een dame.

Miauw, miauw, miauw! – Illustraties: Sylvia Weve (AL)
“Fantastische versjes waarin katten het goede (en soms het minder goede) van poes en mens in zich verenigen. En wie kan de zwier van Schmidts zinnen en de sprankelende humor beter in beelden vatten dan kersverse Max Velthuijs-prijs winnaar Sylvia Weve?”

Een bundel vol gedichten over poezen en andere dieren van Annie M.G. Schmidt, dat moet genieten zijn! En dat is het ook kan ik je vertellen. Er zit zo heerlijk veel humor in Annie’s teksten en de kleurrijke en vrolijke illustraties van Sylvia Weve passen er uitstekend bij. Ik kijk ernaar uit om deze versjes voor te gaan lezen aan mijn jongens.  Een boek om vrolijk van te worden!

Ben jij ook zo gek op de verhalen en gedichten van Annie M.G. Schmidt?
-X- Judith


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.