De familiereünie – Tatiana de Rosnay

Ik begin met de boom. Want alles begint, en eindigt, met de boom.

Korte inhoud
Paul Malegarde, een beroemd bomenkenner, is getrouwd met de Amerikaanse Lauren en samen hebben ze twee volwassen kinderen, Tilia en Linden. Ze zijn op familieweekend in Parijs en alle vier dragen ze een geheim met zich mee. Doordat de Seine buiten zijn oevers dreigt te treden door aanhoudende regen is het gezin tot elkaar veroordeeld en kunnen hun geheimen niet langer verborgen blijven. Ieder zullen ze moeten vechten voor hun identiteit en ze zijn tegelijkertijd genoodzaakt een gesloten front te vormen om het stijgende water het hoofd te bieden. 

Maar waarom klonk ‘alleen wij viertjes’ weliswaar heel gezellig, maar ook onheilspellend?

Auteur
“Tatiana de Rosnay is de auteur van Haar naam was Sarah, waarvan al meer dan anderhalf miljoen exemplaren werden verkocht in Nederland en Vlaanderen. Voor de roman Die laatste zomer ontving zij een Gouden Boek. In 2016 verscheen Manderley voor altijd, een roman over Daphne du Maurier, die werd genomineerd voor de prestigieuze Prix Goncourt de la Biographie. Meest recentelijk verscheen de roman De familiereünie.”

Er zijn zoveel dingen die hij niet van zijn zus weet, bedenkt Linden als hij vermoeid naar zijn kamer gaat. Raar eigenlijk. Ze hebben zestien jaar lang onder één dak gewoond…

Mijn mening
Oh, wat is het altijd fijn als er weer een nieuwe Tatiana de Rosnay verschijnt! En oh, wat is het dan toch vervelend als ik hem uitgelezen heb!  Deze was weer erg fijn, kan ik vast verklappen…

De familie Malegarde – vader Paul (de bomenman), moeder Lauren (de Amerikaanse), zus Tilia (getraumatiseerd na een ongeluk en getrouwd met een zatlap) en broer Linden (fotograaf, verloofd met een man) – komen voor een weekendje samen in Parijs, waar het al twee weken regent en waar de Seine stijgt en stijgt. De viering van de 70e verjaardag van Paul en het 40-jarig huwelijk van Paul en Lauren loopt uit op een drama als Paul tijdens een etentje instort en in het ziekenhuis terechtkomt. Noodgedwongen moet de familie veel langer in Parijs blijven dan gepland en komen ze daar in hun hotel vast te zitten door de overstroming van de Seine. Ze zijn behoorlijk op elkaar aangewezen en zullen alle oude wrok en de geheimen die boven komen drijven samen moeten zien te overwinnen…

Ieder lid van de familie heeft zijn geheimen, zo blijkt. Ze zijn allemaal niet helemaal eerlijk tegen elkaar geweest in het verleden. Is er nog tijd om dat allemaal uit te praten?

De quotes over o.a. de Seine aan het begin van ieder deel van het boek passen perfect bij het verhaal, erg mooi gedaan. De dagboekfragmenten tussendoor, die langzaam één van de familiegeheimen ontrafelen, zetten meteen vanaf het begin een geheimzinnig sfeertje neer. En daarnaast is er het hele verhaal door een bepaalde grauwe en beklemmende sfeer door die regen die maar blijft vallen en de Seine die het leven in Parijs helemaal overneemt. Dat alles, samen met het indrukwekkende verhaal over een familie vol geheimen, maakt het een geweldig aangrijpend geheel! En dan het einde… Pfff, ik moest wel even een traantje laten!
Mooi ook die passie voor fotografie van Linden en de liefde voor en kennis van bomen van Paul, heel bijzonder. 
Wat heb ik weer genoten van deze meeslepende De Rosnay! En wat is het balen dat ik hem alweer uitheb… Op naar de volgende maar weer.

Tilia maakt een grapje over de familiereünie die op een nachtmerrie is uitgelopen.

De familiereünie
ISBN 9789026342684 – Uitgever: Ambo Anthos – 294 pagina’s – Verschenen: juli 2018 – Vertaald door Caecile de Hoog & Noor Koch

2 thoughts on “De familiereünie – Tatiana de Rosnay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.