De witte kamer – Samantha Stroombergen

Hij drukte op de ontsteker.
De explosie hoorde hij niet meer.

Korte inhoud
In een park in Leiden doet een wandelaar een schokkende vondst: een uitgemergeld lichaam met het cijfer 5 in zijn buik gekerfd. Het slachtoffer was journalist bij een bekend opinietijdschrift, verdween enkele maanden daarvoor en liet een afscheidsbriefje achter. Rechercheur Léon Coeur is geschorst vanwege een schietincident en moet zich eigenlijk gedeisd houden, maar ziet deze moordzaak als zijn kans om te bewijzen dat zijn team niet zonder hem kan. Hij besluit de hulp in te roepen van zijn nichtje Hanna, die criminologie studeert.

Als blijkt dat de journalist is onderworpen aan een wrede Midden-Oosterse marteltechniek, opsluiting in een volledig witte kamer, vermoeden ze dat hij te veel wist over de recente terroristische aanslag in Amsterdam. Was hij een complot op het spoor? Was de werkelijke dader van de aanslag wel de vluchteling die samen met de bom tot ontploffing kwam? Stukje bij beetje komen Léon en Hanna dichter bij de angstaanjagende waarheid. 

Over twaalf weken was het tien jaar geleden. Tien jaar geleden dat de pijn begon. De pijn die ze verdiende.

Auteur
“Samantha Stroombergen (1990) studeerde Nederlands aan de Universiteit Leiden. Ze werkt als copywriter op de Digital Content-afdeling van KLM. Daarnaast is ze recensent bij Hebban.”

Jeffrey wist al maanden dat hem iets kon overkomen. Dat hij in een kleurloos vacuüm terecht zou komen, ging zijn voorstellingsvermogen echter ver te boven.

Mijn mening
Zo bijzonder om van iemand die je ‘kent’ uit de boekbloggerscommunity een boek te zien verschijnen! Een veelbelovend debuut?

Tijdens de 4 mei herdenking blaast Parwiz Al-Saeed zichzelf op op de Dam. Vrijwillig?
Het uitgemergelde lijk van de journalist die veel over vluchtelingen schreef en de dader van de bomaanslag nader onderzocht wordt een aantal maanden later gevonden. Iedereen dacht dat hij zelfmoord gepleegd had een paar maanden terug, maar hij heeft al die tijd nog, in een witte martelkamer, geleefd…
Rechercheur Léon Coeur is geschorst, maar ziet deze zaak als een kans om zichzelf te bewijzen en gaat zich er toch stiekem mee bemoeien. Hij vraagt daarbij de hulp van zijn nichtje Hanna, een criminologie-studente.
Voor Hanna is het samenwerken met haar lievelingsoom meteen een kans om aan meer info te komen over de zaak van tien jaar geleden waar zij een flink trauma aan overgehouden heeft, psychisch en lichamelijk.
Samen komen Léon en Hanna erachter dat de journalist iets groots op het spoor was, iets wat heel moeilijk te accepteren zou zijn geweest voor zijn lezerspubliek…

Wat een sterk debuut! Vanaf de pakkende proloog zit je meteen in het spannende en meeslepende verhaal en eenmaal begonnen wordt het moeilijk om nog te stoppen met lezen!
Doordat je de perspectieven leest van Hanna, met haar littekens uit het verleden, Léon, de eigengereide rechercheur, en Jeffrey, de gevangenzittende journalist, krijg je meerdere kanten van het verhaal mee, inclusief alle verschillende gevoelens. Dat maakt het verhaal levensecht en nog indringender.
Ik heb Léon en Hanna in mijn hart gesloten en hoop zeker dat er nog meer boeken met hen in de hoofdrol zullen komen! Ik leer ze graag nog beter kennen. Het moge duidelijk zijn: ik heb genoten van deze thriller!

Het cijfer 5 was ondersteboven op zijn buik gekerfd. En toch was dat het vreemdste niet.
Wat vreemd was, waren zijn ogen.
Of eerder: de afwezigheid ervan.

De witte kamer
ISBN 9789022583203 – Uitgever: Boekerij – 368 pagina’s – Verschenen: juni 2018 – Deel 1 in de Léon Coeur-serie

2 thoughts on “De witte kamer – Samantha Stroombergen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.