Descartes in Amsterdam – Hans Dooremalen

Halverwege het kerkhof glinsterde een rapier in het maanlicht. Een naakte man had de greep ervan omklemd. Hij lag op zijn rug naast een levensgroot symbool in de sneeuw: een kruis in een cirkel in een vierkant.

Korte inhoud
Amsterdam, oktober 1634. Naast de Westerkerk wordt een lijk gevonden. In de verse sneeuw is een vreemd symbool getekend en de hand van het naakte lijk omklemt een rapier. Wanneer meer doden onder vergelijkbare, mysterieuze omstandigheden worden aangetroffen, wordt de hulp ingeschakeld van een beroemde inwoner van de stad: René Descartes. De Franse filosoof zet zijn befaamde methode in om het mysterie te ontrafelen.

Descartes in Amsterdam is niet alleen een spannende detective, maar ook een filosofische en historische roman. Het boek biedt een introductie in de vroege cartesiaanse methode en dompelt de lezer onder in het sociale en politieke leven van het zeventiende-eeuwse Amsterdam, bevolkt door beroemde historische figuren als Caspar Barlaeus, Andries Bicker en Nicolaes Tulp. 

‘We hebben hier met niets minder dan een serieus mysterie van doen, mijn beste Clement. Een mooie gelegenheid om mijn methode te testen en eventueel te verbeteren.’ 

Auteur
“Hans Dooremalen is als filosoof verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij is medeauteur van succesvolle boeken als Wat een onzin! en Exploring Humans.”

Zelf methodisch onderzoek doen, is dus noodzakelijk om erachter te komen hoe de wereld in elkaar steekt.

Mijn mening
Ik heb al heel wat historische romans gelezen, maar nog nooit een filosofische historische detective! Ik was dus heel erg geïntrigeerd door de korte inhoud van dit boek…

De koster van de Westerkerk vindt op het kerkhof een dode man, naakt, met een rapier in zijn hand en met een symbool in de sneeuw naast zich. Dit komt filosoof René Descartes, die onder een pseudoniem in Amsterdam leeft, ter ore en hij stuurt zijn valet Clement op onderzoek uit. Aangezien de schout het druk heeft met de vermissing van de verloofde van een rijke vrouw, komt deze zaak op het bordje van een onderschout te liggen, die de hulp die Descartes en Clement bieden wel kan gebruiken.
Algauw wordt er weer een dode aangetroffen op een soortgelijke manier en door de geheimzinnige symbolen bij de lijken denkt men aan hekserij. Descartes weet wel beter, alleen moeten hij, Clement en de onderschout wel snel de dader aan weten te wijzen, om zo een ware heksenjacht te voorkomen.
Ondertussen is het politiek erg onrustig in Amsterdam en blijken er geheimzinnige dingen gaande…

Laat ik beginnen met zeggen dat ik het een ontzettend leuk en boeiend concept vind, deze filosofische detective, en dat ik het altijd fijn vind om een kijkje te krijgen in de roerige Gouden Eeuw. Weer een interessant stukje geschiedenis! En wat een eigenzinnige man is die Descartes. Ik kreeg een beetje een Sherlock gevoel bij hem, ook zo’n bijzonder werkend brein…

Maar, helaas wist het verhaal me niet heel erg mee te slepen… Ik vond het wat te belerend soms en het bleef wat teveel op de vlakte, het verhaal kwam niet genoeg tot leven voor me. Ik ben de ontzettend meeslepende verhalen van bijvoorbeeld Simone van der Vlugt gewend, verhalen waar ik me helemaal in verlies en waarbij ik me in het verleden waan sámen met de personages, en dat miste ik hier gewoon.
Wel boeiend en best leerzaam, maar niet helemaal naar mijn smaak uitgewerkt dus…

Descartes in Amsterdam
ISBN 9789024419678 – Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam – 280 pagina’s – Verschenen: mei 2018

[bol_product_links block_id=”bol_5b8e73d2c2f55_selected-products” products=”9200000090629707″ name=”Descartes” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.