Anne van het Groene Huis & Anne van Avonlea – L.M. Montgomery

En zo stond Matthew ineens voor een uitdaging die voor hem moeilijker was dan het trotseren van een leeuw in de leeuwenkuil: op een meisje af gaan… een vreemd meisje… een weesmeisje… en haar vragen waarom ze geen jongen was.

Korte inhoud
Anne van het Groene Huis: Matthew en Marilla Cuthbert hadden heel wat anders voor ogen toen ze weesmeisje Anne Shirley van het station kwamen ophalen. Als kinderloze broer en zus hadden ze immers een jongen besteld om de boerderij later over te nemen! In plaats daarvan is kwebbelkous Anne naar ze toegestuurd, een springerig 11-jarig meisje met lange, rode vlechten.
Anne rekent er beslist op dat ze naar het weeshuis teruggestuurd zal worden, maar het loopt totaal anders. De Cuthberts zijn vanaf de eerste ontmoeting door haar betoverd; zoals Anne dat ook gelukt is met de miljoenen fans die de afgelopen eeuw van haar zijn gaan houden. 

Het lijkt me zo schitterend dat ik bij u ga wonen en bij u thuishoor. Ik heb nog nooit bij iemand gehoord – niet écht.

Anne van Avonlea: In deze geheel nieuwe vertaling van deel 2 uit de beroemde serie van L.M. Montgomery is Anne inmiddels bijna 17 jaar. Na de tragische dood van Matthew in het eerste deel is Anne samen met Marilla op de boerderij achtergebleven. Ze moeten het samen zien te rooien. Anne is opgeleid tot onderwijzeres en begint vol moed aan een nieuwe uitdaging: lesgeven op haar oude school in Avonlea!
Anne leert nieuwe mensen in het dorp kennen die haar leven verrijken, maar in het Groene Huis zelf staat ook een en ander te gebeuren qua bewoners…
En hoe zal het verder met Gilbert gaan, met wie Anne een haat-liefdeverhouding heeft ontwikkeld?

‘En één ding is zeker: met Anne in huis is het nooit een saaie boel.’ 

Anne was van nature een kind van het licht. Als zij haar entree in iemands leven had gemaakt – met een glimlach of een woord, dingen die werkten als een zonnestraal – zag de eigenaar van dat leven, tenminste voorlopig, het als hoopvol, prachtig en verheven.

Auteur
“Lucy Montgomery woonde de eerste 37 jaar van haar leven op Prince Edward Island, Canada, de omgeving die voor al haar 20 romans – op één na- het decor vormt. Ze volgde een opleiding tot onderwijzeres, en studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Halifax, wat voor die tijd (1895-96) zeer ongebruikelijk was.
Met het schrijven voor kranten en tijdschriften lukte het haar om een aardig inkomen te genereren. In 1908 verscheen haar eerste en meteen ook beroemdste boek, Anne van het groene huis, nadat het eerst door verschillende uitgevers was afgewezen.
In 1911, op haar 37e, trouwde ze met dominee Ewan Macdonald. Gedurende haar hele huwelijksleven bleef Lucy romans schrijven; vele daarvan waren zeer succesvol. In april 1942 stierf Lucy Montgomery.”

‘Ook al is deze wereld interessant, ze zou nog veel interessanter zijn als de mensen hun echte gedachten uitspraken.’ 

Mijn mening
Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik deze klassiekers nog nooit eerder las! Leuk om nu dan toch, 110 jaar na het verschijnen van de allereerste druk, kennis te maken met Anne van het Groene Huis, Anne of Green Gables  En wat een prachtige edities zijn dit, hè?! Zo aantrekkelijk! En het voorwoord van Anne Woltz in deel 1 zorgt er ook voor dat je staat te popelen om te beginnen met lezen!

In het eerste boek leren we de dromerige en openhartige Anne kennen als 11-jarig weesmeisje, dat bij de al wat oudere broer en zus Matthew en Marilla Cuthbert in huis komt. Dat ze daar mag blijven is in eerste instantie helemaal niet zeker, want: ze hadden om een jongetje gevraagd! Maar ze zijn ieder op hun eigen manier meteen weg van Anne, dus laten ze haar niet meer gaan…
Anne is dolgelukkig in het kleine dorpje Avonlea en in het Groene Huis!
Doordat haar kwekkie nooit stilstaat en door haar levendige fantasie, heeft Marilla heel wat met haar te stellen, Anne heeft nog heel wat te leren, maar het is een pientere meid en ze weet het ver te schoppen.

In het tweede boek is Anne al ruim 16 en is ze lerares in Avonlea, zodat ze bij Marilla kan blijven, die haar hulp wel kan gebruiken nu ze ouder wordt. Anne is vastbesloten de schoolkinderen voor zich te winnen en ze een goede basis mee te geven. Toch is het lesgeven minder makkelijk dan ze denkt en zijn er natuurlijk altijd kinderen die dwarsliggen. Thuis weet ze daar ook alles van, want de jonge tweeling Davy en Dora komt bij haar en Marilla wonen, en Davy is een grote deugniet! Gelukkig heeft Anne haar beste vriendin Diana en ontmoet ze nog altijd nieuwe zielsverwanten. Misschien beseft ze ook eens dat Gilbert Blythe er ook een kan zijn en kan ze hun jeugdvete vergeten en vergeven?

Wat is Anne Shirley een hartveroverend meisje! Met haar fantasie, haar openhartigheid en haar complete overgave aan het leven. Eindelijk heeft ze een thuis en een familie! Je wordt helemaal meegezogen haar enthousiasme en geluk in… Je ziet gedurende de verhalen Anne opgroeien en iets minder roekeloos worden, maar altijd blijft ze Anne en nog altijd weet ze in de problemen te raken. Heerlijk!

Deze verhalen hebben zó’n fijn sfeertje. (Het gaf me een beetje het Heidi-gevoel.) Ze zijn zo liefdevol en warm, zo mooi en ontroerend én grappig! Het tweede deel vond ik iets meer ‘voortkabbelen’ dan het eerste, maar toch was het weer zo aansprekend en fijn dromerig…
Ik heb Anne Shirley echt in mijn hart gesloten, ze heeft me compleet betoverd! Tijdloze verhalen zijn het, geschikt voor jong en oud. Ik hoop dat er nog meer delen volgen bij Uitgeverij Karmijn en dat Anne nog veel meer mensen mag betoveren!

‘Toch geloof ik (…) dat de fijnste en heerlijkste dagen niet die dagen zijn waarop er iets schitterends of prachtigs of opwindends gebeurt, maar juist die dagen met eenvoudige, kleine genoegens.’ 

Anne van het Groene Huis / Anne van Avonlea
ISBN 9789492168092 / 9789492168160 – Uitgever: Karmijn – 302 / 344 pagina’s – Verschenen (deze edities): augustus 2016 / november 2017 – Vertaald uit het Engels door: Hannie Tijman – Leeftijd: 11+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.