De Cycloop – Daan Remmerts de Vries & Floor Rieder #kinderboekenweek

Hij was groen en hij was lelijk.
Hij was gewoon afschuwelijk!

Korte inhoud
In het dorpje Spritskruim gaat het er gemoedelijk aan toe. Alle inwoners zijn aardig en helpen elkaar waar nodig. Maar op een dag maakt een enge cycloop er zijn verwoestende entree. De dorpelingen wisten niet eens dat er zoiets bestond, maar snappen meteen dat je een wezen met maar één slecht oog niet kunt verwijten dat hij een ravage aanricht in hun mooie dorpje. Aardig als ze zijn gaan ze meteen aan de slag om een oplossing voor de cycloop te verzinnen, niet wetende dat ze zichzelf daarmee geen dienst bewijzen. Wie goed doet, goed ontmoet? Niet altijd…

‘Beweeg je niet, want alles komt in orde.’
‘Snel een beetje graag,’ zei de cycloop. ‘Want ik ben echt heel zielig.’

Auteur & illustrator
De cycloop werd geschreven door Daan Remmerts de Vries, die met zijn (kinder)boeken al vele prijzen in de wacht heeft gesleept. Floor Rieder maakte er de bijzondere illustraties bij. In 2014 won zij het Gouden Penseel voor Het raadsel van alles wat leeft. In 2016 maakte ze het Prentenboek van de Kinderboekenweek, Waar is Ludwig?.”


Mijn mening
Het is weer Kinderboekenweek! (4 t/m 15 oktober) Het thema is dit jaar Gruwelijk eng, dus ik zal deze anderhalve week een aantal griezelige jeugdboeken met jullie delen. Vandaag de beurt aan een afschuwelijke cycloop:

In het dorpje Spritskruim gaat alles er rustig en vriendelijk aan toe, het is er vredig. Op een dag stormt een slechtziende cycloop het dorp in en laat een spoor van vernieling achter. De bewoners, aardig als ze zijn, nemen hem niks kwalijk: hij ziet per slot van rekening niet goed! Ze besluiten hem te helpen en een bril voor hem te maken. Maar wat de cycloop dan doet…

Ik ben fan van het werk van Floor Rieder, zo besprak ik al haar versie van Alice in Wonderland en Waar is Ludwig? (het prentenboek van de Kinderboekenweek van vorig jaar) Beide echte kunstwerken! Dat is in dit geval niet anders. WOW!

Wat een ontzettend gaaf prentenboek is dit! Het begint al met de omslag: van linnen en met reliëf. Luxe, stoer en griezelig, want je voelt de schubben van de cycloop. En vanbinnen: een spannend, grappig en bijzonder verhaal over vriendelijkheid, behulpzaamheid, een monster dat geholpen moet worden en wat daar flink misbruik van maakt…
En dat geïllustreerd met de kunst van Floor; prachtige gedetailleerde illustraties waar van alles op te zien valt, in donkere kleuren die perfect passen bij de sfeer van het verhaal.

Een Kunstwerk met de grote K als je het mij vraagt. Zo mooi, bijzonder en uniek. En het verhaal is dat ook, want niet veel kinderboeken hebben geen “ze leefden nog lang en gelukkig” einde. (mijn kleuter was er wel een beetje van in de war merkte ik, dat kent hij niet!)
Echt een aanwinst voor je (kinder-)boekenkast!

Tip: De culturele instelling WG Kunst in Amsterdam is van 16 september t/m 5 november 2017 ingericht met origineel werk van Floor Rieder.

De Cycloop
ISBN 9789025762551 – Uitgever: Gottmer – 48 pagina’s – Verschenen: september 2017 – Illustraties: Floor Rieder

[bol_product_links block_id=”bol_59d89e75f2342_selected-products” products=”9200000075513143″ name=”cycloop” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.