Horrorland: Duisternis – Christopher Krovatin

Het zwart was ondoordringbaar, zonder ook maar een sprankje licht of een vage gloed waarop hij zich kon richten.

Korte inhoud 
“De inwoners van Founders Island weten niet wat hun overkomt als hun dorpje plotseling enkele uren in complete duisternis wordt gehuld. En het blijft niet bij die ene keer… Het donker komt en gaat, en vreemde dingen ontwaken wanneer niemand iets kan zien. Alec en zijn vriendin Hannah zijn vastbesloten om uit te zoeken wat er aan de hand is. Maar hoe dichter ze bij de waarheid komen, hoe meer gevaar ze lopen. En zij niet alleen… De bron van alle duisternis blijkt verweven te zijn met de geschiedenis van het dorpje. En die is misschien nog wel het engst van alles.”

Iedereen had grote, geheimzinnige wezens horen rondscharrelen in het donker.

Mijn mening 
Het vijfde deel in de heerlijk griezelige Horrorland-reeks van Uitgeverij Kluitman. Ik verheug me steeds enorm op een nieuw deel!  (Het zijn losse verhalen, van verschillende auteurs.) In juni verschijnen er weer twee!

Alec woont pas zes maanden op Founders Island met zijn moeder als het overdag opeens compleet donker wordt. Het is een pikzwarte duisternis, zonder ook maar een glimpje licht; zelfs mobieltjes en lucifers e.d. geven geen licht meer af…
Nadat het nog een paar keer gebeurd is en het hele eiland in paniek is – door de onverklaarbare duisternis, de vreemde wezens die men dan hoort rondscharrelen, maar ook (eigenlijk vooral…) omdat het toeristenseizoen eraan komt – besluiten Alec en zijn vriendin en ‘eilander’ Hannah op onderzoek uit te gaan. Er moet toch een verklaring te vinden zijn voor de duisternis?
Hannahs overgrootmoeder blijkt dit al eens eerder meegemaakt te hebben en weet hen iets meer te vertellen. De waarheid is nog angstaanjagender dan ze hadden gedacht en hun gevaarlijke zoektocht naar een oplossing leidt ze terug in de geschiedenis van het vreemde eiland…

Een paar minuten lang zaten ze stil in het onpeilbare duister –  en toen weerklonk het treurige, bloedstollende gehuil in de verte.

Laat ik beginnen met hoe heerlijk duister dit boek eruit ziet! Een heel fijn griezelig en duister sfeertje straalt er vanaf.  En het verhaal is ook wel weer lekker spannend, maar… Ik werd op de een of andere manier toch iets minder gepakt dan door de vorige Horrorland-verhalen. Het was een minder creepy verhaal dan ik gehoopt had. Misschien dat het verhaal me af en toe niet vlot genoeg ging? Ik kan er niet zo goed de vinger op leggen…
Het idee is wel erg gaaf van die duisternis en wat daar dan achter zit, ik vond de ontwikkelingen in vriendschap (vooral tussen nieuwkomer Alec en een eerst vijandige eilander) erg fijn, en Alec begint zich duidelijk langzaam meer thuis te voelen op dat vreemde eiland, ondanks de enge gebeurtenissen. Ook Hannahs bijzondere huis, De Honingraat, was een erg gaaf iets, maar het kwam vervolgens niet echt tot zijn recht in het verhaal, jammer!
Een leuk verhaal is het wel, zeker boeiend genoeg om uit te lezen en naar het einde toe steeds spannender, maar het is gewoon niet mijn favoriete Horrorland. (Kan ook niet iedere keer!) Misschien had ik het verhaal beter tot zijn recht kunnen laten komen door het ook echt in de duisternis, met een zaklamp te lezen.

‘Je moet goed onthouden dat Founders altijd een rare plek is geweest. Tot-op-het-bot-raar, Bermudadriehoek-raar…’ 

Duisternis 
ISBN 9789020623857 – Uitgeverij Kluitman – 216 pagina’s – Verschenen: april 2022 – Vertaald door: Lies Lavrijsen – Deel in de Horrorland-reeks – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.