Met Filippa Fazant naar de overkant – Briony May Smith

Dit is het verhaal van een kleine, slimme vogel, Filippa Fazant, die in het bos woonde bij het dorpje Fijnhulst.

Korte inhoud 
“Filippa is een kleine fazant die in het bos bij het dorpje Fijnhulst woont. Iedere dag wordt ze bijna pannenkoekenplatgereden door de auto’s die voorbijrazen. En daar heeft ze schoon genoeg van.

Dan ziet ze in het dorp een oversteekmoeder die kinderen voor de school veilig laat oversteken. Filippa krijgt een geweldig idee: zij wordt de oversteekfazant van het bos!

Alle dorpelingen vinden het fantastisch. Alleen de burgemeester wil niets horen over die rare vogel die dieren helpt oversteken.

Tot op een avond de kat van de burgemeester verdwaalt…”

Filippa had er meer dan genoeg van om elke keer dat ze de weg overstak bijna pannekoekenplatgereden te worden.

Mijn mening 
Ik hou van de warme, lieve illustraties van Briony May Smith, dus altijd blij als er weer een (prenten)boek van haar hand verschijnt!  Deze past helemaal bij de herfst qua sfeer.

Filippa Fazant heeft er meer dan genoeg van om iedere keer bij het oversteken van de Oude Eikenweg bij het bos van het dorpje Fijnhulst bijna pannenkoekenplatgereden te worden! Ze schrijft de burgemeester een brief, maar krijgt geen antwoord.
Dan ziet ze in het dorp een vrouw in een knalgeel uniform schoolkinderen helpen oversteken. Dat brengt haar op een idee! Ze maakt haar eigen uniform en oversteek-spiegelei en zij gaat de dieren helpen veilig over te steken!
Het wordt een groot succes en Filippa komt zelfs in de krant. Maar de burgemeester wil niks met die vreemde vogel te maken hebben. Zijn idee was het niet! Maar dan verdwaalt zijn kat Liefste Schat in het bos…

Wat is dit een ontzettend lief verhaal, over een moedige en vindingrijke oversteekfazant die haar bosvriendjes wil beschermen en een eigenwijze burgemeester – die gelukkig tot inkeer komt.
De brief die Filippa schrijft aan de burgemeester is heel erg grappig, want wij als lezer/kijker zien dat er iets niet helemaal goed gaat.  En die kat die Liefste Schat heet… Dat de burgemeester en zijn dochter door het dorp lopen: ‘Liefste Schat, Liefste Schat’ roepend. Haha, heerlijk!
De illustraties zijn, zoals ik gewend ben van Briony May Smith, warm en sfeervol en een genot voor het oog. Ik kan blijven bladeren… En het einde van het verhaal is gewoon hartverwarmend. Iedereen heeft recht op een veilige oversteek! Ook de bosdieren!  Een heel fijn geheel dus! Ik hoop op nog veel meer Briony May Smith (prenten)boeken in het Nederlands!

‘Kijk,’ zei Filippa. ‘Dit is een speciaal uniform dat auto’s tegenhoudt. Ieder van ons kent wel iemand die tijdens een avondwandeling pannenkoekenplatgereden is. Maar als je naar deze boom komt, help ik je veilig oversteken.’ 

Met Filippa Fazant naar de overkant 
ISBN 9789047714347 – Uitgeverij Lemniscaat – 32 pagina’s – Verschenen: oktober 2022 – Vertaald door: Johanna Rijnbergen – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.