De avonturen van Alice in Wonderland & Alice in Spiegelland

Alice in Wonderland
Samenvatting
Aangezien iedereen het verhaal van Alice in Wonderland wel kent volgens mij, ga ik er geen samenvatting van maken.
Wel ga ik een paar heerlijke, en waarschijnlijk ook herkenbare, quotes op een rijtje zetten. Zo krijg je ook een leuk beeld van dit klassieke verhaal.

Alice begon er genoeg van te krijgen om naast haar zusje aan de waterkant te zitten zonder iets te doen. Een paar keer had ze in het boek gekeken dat haar zus aan het lezen was, maar daar stonden geen plaatjes in en ook geen gesprekken. ‘En wat heb je aan een boek,’ dacht Alice, ‘zonder plaatjes en zonder gesprekken?

“Toen het Konijn echter een horloge uit zijn vestzakje haalde, erop keek en zich snel verder haastte, sprong Alice overeind. Opeens drong het tot haar door dat ze nog nooit een konijn had gezien met een vestzakje, laat staan met een horloge. Nieuwsgierig rende ze door de wei achter het dier aan, net op tijd om hem te zien verdwijnen in een groot konijnenhol onder een heg.
Voor ze het wist was Alice hem achterna gegaan, zonder zich af te vragen hoe ze er ooit weer uit moest komen.”

“’Het wordt alsmaar gekkerder,’ riep Alice. (Ze was zo verbaasd dat ze even was vergeten dat het woord ‘gekkerder’ niet bestond.)”

“Toen ik nog sprookjes las, dacht ik dat zulke dingen nooit in het echt voorkwamen en nu zit ik er zelf middenin. Er moet een boek over me geschreven worden, vind ik.”

“’Maar ik heb geen zin om bij een gek op bezoek te gaan,’ protesteerde Alice.
‘O, maar daar ontkom je toch niet aan,’ zei de Kat. ‘We zijn hier allemaal gek. Ik ben gek. Jij bent gek.’”

“De Koningin liep paars aan van woede, staarde haar bloeddorstig aan en begon te schreeuwen: ‘Hak haar kop af!’”

“’Ik droomde zo raar,’ zei Alice. En ze vertelde haar zus, voor zover ze het zich kon herinneren, al die rare avonturen die je net hebt gelezen.”

Alice in Spiegelland
Alice in Spiegelland
is misschien een iets minder bekend verhaal. Hier beleeft Alice een avontuur nadat ze door de spiegel is gestapt. Ze komt zo in het Spiegelhuis in Spiegelland. Ze komt er terecht in een soort schaakspel en als Pion speelt Alice het spel, om aan het eind Koningin te worden.
Ook hier weer wat quotes om je een beeld te geven van het verhaal.

“Als je nou gewoon even oplet, Kitty, en niet zo veel kletst, dan zal ik je alles vertellen wat ik weet over het Spiegelhuis.
Ten eerste is er de kamer die je door het glas heen kunt zien. Die is hetzelfde als onze zitkamer, alleen is alles andersom. Ik kan de hele kamer zien als ik op een stoel ga staan, alleen het stukje vlak bij de haard niet.”

“’Nu kunnen we er zo doorheen…’ Terwijl Alice dit zei, zat ze al op de schoorsteenmantel, hoewel ze nauwelijks wist hoe ze daar terecht was gekomen. En inderdaad, het glas begon op te lossen in een glanzende, zilveren nevel.
Het volgende moment was Alice door de spiegel heen gegaan en sprong ze soepeltjes omlaag in de Spiegelkamer.”

“Er wordt een heel groot schaakspel gespeeld, en de wereld is het schaakbord. Als dit tenminste echt de wereld is. Wat is dit leuk! Was ik maar een van hen! Ik zou best een Pion willen zijn, als ik maar mee mocht doen. Hoewel ik natuurlijk liever Koningin zou zijn.”

“’Ik weet wat je denkt,’ zei Twiedeldum. ‘Maar zo zit het niet. Neenee.’
‘Integendeel,’ sprak Twiedeldie. ‘Want als dat zo was, dan was het zo. En als het zo zou zijn, dan zou het zo zijn, maar aangezien dat niet zo is, is het niet zo. Logisch, toch?’”

“Alice lachte. ‘Dat heeft geen zin,’ zei ze. ‘Onmogelijke dingen kun je nou eenmaal niet geloven.’
‘Ik denk dat je gewoon nog niet zoveel ervaring hebt,’ zei de Koningin. ‘Toen ik zo oud was als jij oefende ik elke dag een halfuur. Er waren dagen waarop ik vóór het ontbijt al zes onmogelijke dingen had geloofd.’”

“’Hoe kan dat daar nou zo plotseling zitten terwijl ik niets gemerkt heb?’ vroeg ze zich af, terwijl ze het ding van haar hoofd tilde en op haar schoot zette om het eens goed te bekijken.
Het was een gouden kroon.”

“Je hebt me uit zo’n leuke droom wakker gemaakt! En je bent met me mee geweest, Kitty, door de hele Spiegelwereld heen.”

Alice3
Het boek
“In 2015 bestaat Alice in Wonderland 150 jaar. In 1865 verscheen het boek Alice’s Adventures in Wonderland van Lewis Carroll in Groot-Brittannië. Het boek was direct een groot succes. De afgelopen honderdvijftig jaar zijn er talloze versies van het boek verschenen en hebben vele illustratoren zich aan het verhaal gewaagd. Alleen al in Groot-Brittannië zijn er meer dan 2000 verschillende edities uitgekomen! Het memorabele jubileum was aanleiding om het boek in de vertaling van Sofia Engelsman opnieuw te laten illustreren.
En wie zou dat beter kunnen dan Floor Rieder? Zij heeft zeer grote indruk gemaakt met haar illustraties voor het veelvuldig geprezen Het raadsel van alles wat leeft. Het boek werd bekroond met het Gouden Penseel én de Gouden Griffel 2014.
Floor Rieder weet een nieuwe, geestige en tijdloze Alice te scheppen, die je meteen in je hart sluit. Deze nieuwe editie bevat De avonturen van Alice in Wonderland en (het vervolgdeel) in Spiegelland, en heeft een luxe full-colour-uitvoering gekregen.” (website Gottmer)

Alice2
Mijn mening
Over het verhaal Alice in Wonderland kan ik kort zijn: het blijft een heerlijke gekke fantasiewereld om in te verdwijnen. Alice in Spiegelland heb ik wat minder mee, die heb ik ook minder vaak gelezen. Het verhaal is me iets te verwarrend en met schaken heb ik helemaal niks.

En dan de illustraties van deze jubileumversie voor 150 jaar Alice in Wonderland; WOW!
Daar zou ik het bij kunnen laten, want het vat het wel kort maar krachtig samen 😉 Maar ik ga toch maar wat meer vertellen;
Ik vind het niet verwonderlijk dat de omslag van deze door Floor Rieder geïllustreerde versie de verkiezing Het Mooiste Boekomslag 2014, georganiseerd door de Libris-boekhandels, gewonnen heeft. En dat voor een boek dat in december pas uitgekomen is! Dit boek is gewoon echt een Kunstwerk (met grote K). Je kunt naar de afbeeldingen blijven kijken. De omslag en de bladen tussen de hoofdstukken zijn gewoon een soort “Waar is Alice?” zoekplaatjes. Tussen het gebladerte zit dat meisje ergens verstopt. De illustraties zijn kleurrijk zonder dat er veel kleur gebruikt is, heel bijzonder. De hoofdtonen van Wonderland zijn oranje en zwart en van Spiegelland groen en zwart.

Alice
De Alice die Floor Rieder gecreëerd heeft is helemaal van deze tijd en lijkt in niets op de klassieke Disney versie. Floors hippe Alice heeft een bolhoedje op, een rond brilletje op, gympen aan en een rugzakje om. Erg leuk om eens zo’n compleet andere Alice voor je te zien.
Als Alice fan met een flink aantal versies in mijn kast, vind ik deze versie echt een grote aanwinst voor mijn collectie. En het is absoluut de gaafste Alice die ertussen zit!

De avonturen van Alice in Wonderland & Alice in Spiegelland
ISBN 9789025759179 – Uitgever: Gottmer – 208 pagina’s – Verschenen: december 2014 – Originele titel: Alice’s adventures in Wonderland & Through the looking glass- Vertaald door: Sofia Engelsman – Illustraties: Floor Rieder

9 thoughts on “De avonturen van Alice in Wonderland & Alice in Spiegelland

  1. ik heb Alice in wonderland volgens mij nog nooit gelezen. Deze prachtige uitgave lijkt me een fijn excuus om dat eindelijk een keer te doen. Hij gaat op mijn verlanglijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.