De dochter van de zeemeermin – Lydia Rood

Ze hoopte nog altijd dat zij degene zou zijn die hem deed ontdekken wat liefde was, onervaren of niet.

Korte inhoud
De dochter van de zeemeermin van Lydia Rood is een wervelende historische roman, gebaseerd op de sage van de zeemeermin van Edam. Voor de liefhebbers van NachtblauwRoeien naar de Volewijck en Tulpenliefde.

Edam, 1403. Tijdens een zware storm drijven woeste golven een vrouw het Purmermeer in. Groen van het zeewier wordt ze eruit gevist. In de jaren die volgen wordt de ‘Watervrouw van Edam’ een bezienswaardigheid. Goede zielen leren haar spinnen en bidden als een christenvrouw, maar de mensentaal leert ze nooit. Dan duikt er opeens een meisje uit Schotland op dat beweert haar dochter te zijn.

‘Ze wordt de Watervrouw genoemd. Ze is uit het water opgevist. Achter de dijk, bij Edam, in de Lage Landen.’

Auteur
“Lydia Rood (1957) is één van Nederlands bekendste schrijfsters. Van haar hand verschenen niet alleen jeugdboeken, maar ook thrillers, romans en theaterproducties. Voor haar jeugdboeken ontving ze onder andere een Vlag en Wimpel en een Zilveren Griffel. Twee van haar thrillers werden genomineerd voor de Gouden Strop.”

Mijn mening
Als er weer een nieuwe historische roman van Ambo Anthos verschijnt, wil ik die natuurlijk heel graag lezen! Tot nu toe allemaal aanraders! Deze ook weer?

Schotland 1402: Muireall, de dochter van de heraut, is opgegroeid met kroonprins David en zijn zusje Mary. Ze heeft gevoelens voor David, maar een kroonprins kan natuurlijk niet met haar trouwen.
Het zijn onrustige tijden en de kroonprins wordt gevangen genomen en sterft in gevangenschap. Als de vader van Muireall ontdekt dat ze zwanger is, schopt hij haar letterlijk het huis uit.
Schotland 1424: Megan, de dochter van de wasvrouw, ontvangt uit handen van een stervende oude monnik een brief die haar wereld op zijn kop zet. Ze gaat op zoek naar de waarheid en komt daarmee terecht bij de Watervrouw in Haarlem, de zeemeermin…

In het begin van het verhaal moest ik even wennen aan dat er zoveel aan de gang was in het Schotland van de 15e eeuw, soms volg je gewoon niet helemaal wie er nou precies met wie in oorlog is bijvoorbeeld. Maar achterin het boek staat in het kort de geschiedenis van die tijd en dan blijkt dat Lydia het nog simpel gehouden heeft! Er was gewoon ontzettend veel gaande in de wereld (ook in Nederland, wat ook een grote rol speelt in het verhaal). Wel heel erg boeiend om een stukje van die geschiedenis tot leven te zien komen en er eventjes in mee te spelen. Want dat kreeg Lydia Rood voor elkaar: ik was daar en ik (be)leefde alles intens mee!

Net als in de voorgaande historische romans is ook hier de hoofdrol weggelegd voor een sterke, moedige, ietwat koppige jonge vrouw. Ik hou ervan! Vanaf het moment van de brief ligt haar wereld volledig op zijn kop en weet ze niet meer wie ze is en waar ze thuishoort. Niet in de Lage Landen, zo verschillend van haar Schotland, maar ook niet meer bij de wasserij. En geluk in de liefde heeft ze ook niet, want haar liefde lijkt onbereikbaar… Je gaat mee in Megans wanhoop, haar zoektocht naar wie ze is en haar hoop op een beter leven.

De dochter van de zeemeermin is een ontzettend boeiend en meeslepend verhaal, over een moedige jonge vrouw die haar weg zoekt in een zeer woelige wereld. Water en mythische waterwezens spelen een belangrijke rol in dit verhaal en de legendarische Watervrouw krijgt van Lydia Rood een gezicht. Niet alleen zij komt tot leven, maar ook de wereld van die tijd. Weer een heerlijke en zeer geslaagde historische roman dus!

De dochter van de zeemeermin
ISBN 9789026336065 – Uitgever: Ambo Anthos – 464 pagina’s – Verschenen: maart 2017

[bol_product_links block_id=”bol_591d5a3326da5_selected-products” products=”9200000069265507,9200000073217306″ name=”zeemeermin” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.