Oxen 3: Bevroren vlammen – Jens Henrik Jensen

‘Maar als ze ontdekken dat je nog leeft, dan ben je dood…’
‘Ja. Morsdood.’

Korte inhoud (let op: kan spoilers bevatten als je de vorige boeken nog moet lezen!)
Voor zover iedereen weet is oorlogsveteraan Niels Oxen verongelukt op zee. In werkelijkheid bevindt hij zich op een eiland in de Zweedse archipel, waar hij het dilemma overpeinst dat voor hem ligt.
Als de leiders van het geheime netwerk Danehof ontdekken dat ze er niet in geslaagd zijn Oxen te doden, zullen ze een meedogenloze klopjacht starten om hun fout te herstellen. Als de politie erachter komt dat hij nog leeft, zal hij gearresteerd worden voor een moord die hij niet beging.
Hoewel alle kansen zich tegen hem gekeerd lijken te hebben, besluit Oxen toch dat hij de confrontatie moet aangaan met degenen die de macht hebben. Doet hij dat niet, dan blijft hij zijn leven lang op de vlucht en zal hij nooit zijn zoontje terug kunnen zien.
Hij bundelt zijn krachten met Margrethe Franck, zijn voormalige partner bij de geheime dienst, en Axel Mossman, zijn vroegere baas. Hun gevecht tegen Danehof heeft voor hen alle drie monumentale gevolgen gehad. Ze kunnen alleen hun leven terugkrijgen door opnieuw de strijd aan te gaan met de schaduwmannen. Maar hoe vecht je tegen een onzichtbare vijand?

Hij zou niet naar Haparanda gaan. Geen vlucht meer. Geen bedrog meer.

Auteur
“Jens Henrik Jensen is journalist en thrillerschrijver. In 1997 debuteerde hij met Wiener Ringen. Zijn Niels Oxen-trilogie, waarvan het eerste deel in de zomer van 2015 in Nederland verscheen, betekende zijn grote doorbraak in Denemarken en daarbuiten.”

Mijn mening (let op: kan spoilers bevatten als je de vorige boeken nog moet lezen!)
Na deel 1, waarin we getroebleerd oorlogsveteraan Niels Oxen leren kennen enΒ deel 2 waarin hij de strijd aangaat tegen een onzichtbare vijand, is er nu het derde en laatste deel, waarin Oxen definitief wil afrekenen met de schaduwmannen uit de vorige boeken. Naast Oxen keert ook ex-agente Margrethe Franck weer terug en haar ex-baas Axel Mossman. Samen gaan ze de strijd aan om hun namen te zuiveren.

Oxen werd, na verdacht te worden van moord, voor dood achtergelaten bij de kust van Zweden enΒ Margrethe Franck en Axel Mossman zijn hun banen kwijtgeraakt door het samenwerken met ‘misdadiger’ Oxen. Maar: Oxen heeft het overleefd en wil voor eens en voor altijd zijn naam zuiveren. Daarbij heeft hij de hulp van Margrethe en Mossman nodig. Ook zij willen de strijd aangaan met het geheime en super machtige netwerk Danehof, dus ze bundelen hun krachten. Wat volgt is een ingewikkelde speurtocht naar namen en gezichten bij de ‘schaduwmannen’ en vooral naar de leider van Danehof. Ze worden van allerlei kanten tegengewerkt en ze kunnen niemand vertrouwen. Zal het ze lukken om het machtige Danehof omver te werpen?

Net als bij het vorige deel moest ik weer even in het verhaal komen, maar doordat er teruggekeken wordt naar de gebeurtenissen van voorheen wordt je geheugen al snel opgefrist. Er gebeurt weer heel veel, er zijn veel verschillende lijntjes en personages, dus je moet je koppie er wel goed bij houden. Daarom duurde het voor mijn doen ook wat langer voordat ik het boek uit had. Maar als je die tijd dan ook neemt, lees je wel een onwijs boeiend, meeslepend verhaal over jagers en prooien, over mensen met geld en macht en over een strijd voor gerechtigheid.
De Oxen-trilogie, en ook zeker deze super spannende ontknoping, is gewoon een heel goed in elkaar zittend verhaal. Ik was alleen niet helemaal tevreden met hoe makkelijk iets op het einde gebeurde. Gelukkig kwam er daarna nog een heel spannend en verrassend stuk, dat maakte het weer een beetje goed πŸ˜‰ Benieuwd naar waarmee Jens Henrik Jensen hierna gaat komen!

Bevroren vlammen
ISBN 978-94-005-0831-6 – Uitgever: A.W. Bruna – 494 pagina’s – Verschenen: maart 2017 – Vertaald uit het Deens door: Corry van Bree – Deel 3 in de Oxen-trilogie

[bol_product_links block_id=”bol_591b44cb46968_selected-products” products=”9200000071380375″ name=”oxen 3″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.