Magma – Carina van Leeuwen

‘Het is een kritisch stuk, maar ik ben bang dat ze wel feilloos de vinger op de zere plek legt, Bernard. Er is nu eenmaal verschil in hoe vergelijkbare zaken worden behandeld. Een verslaafde prostituee versus een scholiere, dochter van een politicus.’ 

Korte inhoud 
Twee meisjes van uiteenlopende sociale klassen verdwijnen in dezelfde week.
Het lichaam van een jarenlang vermiste docent wordt uit het water gevist.
Een politicus voelt hoe de grond hem te heet onder de voeten wordt.

De vondst van de vermiste docent Roger van Merle resulteert in een vernietigend rapport over het politieonderzoek destijds. Als reactie wordt in Den Haag een nieuw rechercheteam voor vermissingen opgericht. Hierin zit een vreemde eend in de bijt: journalist Lyn Riley, die na dertig jaar in oorlogs- en rampgebieden terug in Nederland is.
Het team duikt in de verdwijning van de 18-jarige Sasha, die in tegenstelling tot een in dezelfde week verdwenen meisje uit hogere kringen al snel werd vergeten. In hun onderzoek stuiten zij op tegenstand vanuit politieke hoek. Ondertussen staat er voor Riley persoonlijk ook nogal wat op het spel…”

‘Het lijkt erop dat er andere belangen zijn om het onderzoek te frustreren, dus niet alleen jij ligt onder een vergrootglas.’ 

Mijn mening 
Ik vond de Unit Plaats Delict-serie van Carina van Leeuwen erg fijn, dus ik was blij te horen dat er na flink wat jaren toch weer een nieuwe serie van haar zou verschijnen!  De Cold Case-serie over journalist Lyn Riley en een cold case-rechercheteam (waarin UPD-forensisch rechercheur Renee Spaan weer opduikt!):

2006: een tienermeisje, dochter van een politicus, rijdt boos en verdrietig weg op haar fiets en verdwijnt. Een ander tienermeisje, een prostituee, wordt opgepikt bij de tippelzone en verdwijnt.
2016: een al tien jaar vermiste man wordt gevonden in een autowrak wat uit het water wordt gevist. Hij werd ervan beschuldigd te maken te hebben met een vermissingszaak.
2019: oorlogsjournalist Lyn Riley is al 30 jaar weg uit Nederland, maar houdt nog altijd het nieuws in de gaten. Ze leest over de vondst in het autowrak en nu dan eindelijk identificatie van docent Roger van Merle en het triggert iets uit het verleden bij haar. Ze besluit dat het tijd is naar Nederland terug te gaan en zich op vermissingszaken (die veel te weinig aandacht kregen/krijgen van de politie) te storten.
Nu: Waarom duurde het zo lang voor Roger van Merle gevonden werd? En waarom kreeg de vermissing van de dochter van de politicus zoveel aandacht en die van de 18-jarige prostituee Sasha niet? Lyn mag meedraaien met het cold case/vermissingen rechercheteam, die zich op de zaak van Sasha gestort heeft. Maar ze worden flink tegengewerkt vanuit de politiek en vanuit een andere hoek. Wie is er bang voor wat ze zullen vinden en waarom?
En wat voor persoonlijke redenen heeft Lyn om zich bezig te houden met deze zaken??

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: dit verhaal viel me tegen helaas…  Ik vond het niet spannend genoeg en het politieke deel niet echt leuk, ik vond het verhaal af en toe wat vaag en wat hak op de tak; ik was gewoon af en toe de draad een beetje kwijt van alle lijntjes en ik kreeg te weinig feeling met de personages.
Ik heb het boek wel uitgelezen, want het las wel lekker vlot weg en ik was erg nieuwsgierig naar wat het verhaal van de senator nou zou zijn: waarom wil hij niet dat Lyn alles weer oprakelt van toen? Ik was ook benieuwd naar wat Lyns verhaal zou zijn: waarom opeens terug naar Nederland en die interesse in wat het cold case-rechercheteam doet?
Maar: Ik vond het gewoon allemaal net niet bevredigend genoeg… Heel lastig om te zeggen, maar: helaas lijkt deze serie van Carina van Leeuwen dus niet mijn smaak te zijn.

Een journalist zoekt naar meer dan de dader van een misdrijf en het verhaal van het slachtoffer. Het verhaal erachter, wat er niet verteld werd, was vaak nog interessanter.

Magma 
ISBN 9789400514799 – A.W. Bruna Uitgevers – 272 pagina’s – Verschenen: oktober 2022 – Deel 1 in de Cold Case-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.