Mischling – Affinity Konar

Waar onze dierbaren hadden moeten zijn, restte niets anders dan de kennismaking met deze man in zijn witte jas, toen bekend onder de naam Josef Mengele.

Korte inhoud
Het is 1944 als de onafscheidelijke tweelingzusjes Perle en Stacha in Auschwitz aankomen. Ze zijn mischling: blond haar en bruine ogen, Arisch en Joods tegelijk. Nazidokter Mengele plaatst ze meteen in zijn experiment. Ze proberen de gruwel te overstijgen met hun zelfverzonnen taal en magische wereld. Tot Perle verdwijnt. Stacha kan niet geloven dat Perle dood is. Na de bevrijding trekt ze met een jongen uit het kamp, die ook zijn tweelingbroer verloor, door het verwoeste Polen op zoek naar Perle. Een tocht vol hoop en gevaar, gedreven door wraak: ze willen ook Mengele vinden… In een onthutste wereld gaan ze op zoek naar een mogelijke toekomst.

Perle had een ander nummer gekregen en dat vond ik nog veel erger, omdat het aangaf dat we twee verschillende mensen waren en als je twee verschillende mensen bent, kun je van elkaar gescheiden worden.

Auteur
“Affinity Konar behaalde haar Master of Fine Arts voor fictie aan de universiteit van Colombia en woont in Los Angeles. Mischling verschijnt in meer dan 15 landen.”


Mijn mening
Dit boek kreeg ik toen ik bij de A.W. Bruna Bites voor Bloggers avond was. Uitgever Juliette van Wersch vertelde ons vol enthousiasme over dit pareltje en was onwijs trots dat het in november bij A.W. Bruna zou verschijnen. Blij verrast was ik toen het boek in de goodiebag bleek te zitten. Jenny was er ook en dus besloten we meteen om het boek van de maand november en december te maken voor onze Boekenwurmenclub. We zouden het allebei voor het eind van het jaar lezen en bespreken. Jenny’s mening lees je hier.

Het verhaal, wat je afwisselend vanuit Stacha en Perle leest, begint met het moment dat de tweeling met de blonde haren en bruine ogen – Mischling – door hun opa en moeder wordt overhandigd aan dokter Josef Mengele bij Auschwitz. Zogenaamd heeft hij goede bedoelingen met deze waardevolle en bijzondere meerling. En de familie van zijn bijzondere collectie mensen – meerlingen, reuzen, lilliputters, etc. – krijgt uiteraard speciale privileges en ze zullen elkaar gauw weerzien. Wij als lezer weten natuurlijk dat dat onzin is…

In de “dierentuin” komen Stacha en Perle in een barak met andere meerlingen. Perle is erg wijs en rustig en lijkt sneller door te hebben dan Stacha dat wat er met hen gedaan wordt niet goed is. Ze verbergt haar pijn en ziekte voor Stacha. Stacha gelooft dat ze onsterfelijk is gemaakt door Mengele en hij heeft haar beloofd dat ook met Perle te doen, maar Perle wordt alleen maar zwakker en zieker. Stacha vlucht in haar enorm rijke fantasiewereld om op die manier te overleven. Als op een dag Perle ineens verdwenen is zakt ze nog dieper weg in die wereld. Ze zal moeten accepteren dat Perle dood is. Maar als dan de bevrijding nadert en de groep bijzondere kinderen Auschwitz weet te ontsnappen, hoopt ze toch haar zusje nog terug te vinden. Én ze zint op wraak op Mengele…

Ondanks dat het verhaal vrij bizar is, doordat je veel in het hoofd van Stacha verkeert, waar niet alles helemaal reëel is, leest het toch vlot weg. Je raakt zo geboeid door dit verhaal over de gruwelijkheden die er gebeurden in de Tweede Wereldoorlog met “bijzondere” kinderen. Wat beestachtig, wat afschuwelijk! En toch is het verhaal niet gruwelijk, juist doordat je het meekrijgt door de ogen van kinderen die niet alles zien zoals het is of niet willen zien zoals het is. Het geeft het geheel wat luchtigs en dat is fijn, want het onderwerp is al zwaar genoeg.

Je kunt je zo slecht voorstellen hoe het geweest moet zijn in een kamp of later in die verwoeste wereld, waar je nog niet wist wie je kon vertrouwen en wie niet… De speurtocht van Stacha en haar vriend Feliks, die ook uit is op wraak op Mengele, is absoluut niet zonder gevaar. Wat een moedige en volhardende kinderen! Ik vind het heel knap van de auteur hoe realistisch en meeslepend ze dit verhaal heeft weten neer te zetten. En hoe ze in de hoofden van die kinderen gekropen is.

Mischling is een heel bijzonder en uniek boek over een veelbesproken onderwerp. Zeer indrukwekkend!

Mischling
ISBN 978-90-5672-568-6 – Uitgever: Signatuur – 400 pagina’s – Verschenen: november 2016 – Vertaald door: Elvira Veenings

[bol_product_links block_id=”bol_5864c7dc610a6_selected-products” products=”9200000059367499,9200000063028770″ name=”Mischling” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 thoughts on “Mischling – Affinity Konar

  1. Mooie recensie! Ik vond het ook vooral erg mooi, niet zozeer gruwelijk of angstaanjagend (hoewel de thema’s en de setting zich daar wel voor lenen). Ik was daar van tevoren wel bang voor, maar wat ben ik opgelucht dat het niet om de gruwelen gaat maar om hoe twee kleine meisjes daar mee om proberen te gaan. Prachtig boek, ik werk nog aan mijn recensie..

    1. Ja inderdaad fijn dat de gruwelen een beetje aan de fantasie overgelaten werden, daardoor was het een verhaal wat te doen was, anders had ik het niet willen lezen denk ik. Benieuwd naar jouw recensie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.