Project Evil – Anne Eekhout

Dit had nooit mogen gebeuren. Als we hadden geweten waar het op uit zou draaien – de chaos, de achterdocht, de woede en de angst, de opsluiting – hadden we het dan gedaan? Waren we dan meegegaan in het plan van mevrouw Ronalds of waren we ertegenin gegaan?

KORTE INHOUD 
“David, Bo, Alicja en Louie gaan met klas H3B op kamp. Ze doen een experiment waarbij de klas in twee groepen wordt verdeeld: de blauwogen en de bruinogen. Tijdens het kamp ontstaat er een strijd tussen de twee groepen. Het kamp, dat zo relaxed en gezellig had moeten worden, loopt volledig uit de hand.”

Ze denken allemaal dat ze me kunnen fucken, maar dat is nu voorbij.

MIJN MENING 
Weer een nieuwe Kluitman novelle! Een nieuw deel in een héle fijne reeks spannende YA-boeken (14+) met een behapbare dikte voor mensen die misschien wat minder gek zijn op lezen. Dit keer een spannend verhaal van Anne Eekhout! Voor mij een eerste kennismaking.

Klas H3B gaat op kamp met hun docente mevrouw Ronalds. Zij heeft een experiment bedacht: het kamp moet in het teken staan van saamhorigheid, ‘Project Eendracht’ is geboren. De klas wordt in twee groepen verdeeld: de ‘blauwogen’ en de ‘bruinogen’ en ze krijgen als klas een beoordeling, dus ze moeten goed samenwerken. Er worden ook meteen groepsleiders aangesteld om het geheel in goede banen te leiden.
Van saamhorigheid blijkt alleen weinig sprake te zijn en er is al gauw een flinke tweedeling: ‘wij tegen zij’. Langzaam ontstaan er steeds meer wrijvingen en op gegeven moment loopt het flink uit de hand…

Ik vond de korte inhoud van deze novelle supergoed klinken, dit kon niet anders dan een pageturner zijn! En ja hoor! In één ruk uit…
In het begin van het verhaal hebben ze het tijdens de geschiedenisles van mevrouw Ronalds ergens over en heerst er onbegrip in de klas, ‘hoe dan?’. Maar vervolgens tijdens het kamp, met het experiment, bewijzen ze maar al te makkelijk hoe gauw je onder groepsdruk bezwijkt én wegkijkt… Beangstigend hoor! Er is zo gauw tweedeling, er is zo gauw rivaliteit… Het experiment loopt compleet uit de hand…
Je krijgt het spannende verhaal mee vanuit de perspectieven van mevrouw Ronalds (die heeft zo haar redenen) en een aantal klasgenoten (die ook ieder hun eigen sores hebben, waarmee meteen nog wat extra thema’s aangekaart worden) waardoor je een heel compleet beeld krijgt van het gebeuren en van wat het met iedereen doet. De personages komen door de privé-problemen die er ook nog spelen extra tot leven, wat ik erg knap vind bij zo’n kort verhaal. Het is een heel compleet, heel pakkend verhaal. Kort, maar intens!
Ik heb genoten van deze spannende novelle! En mijn eerste kennismaking met Anne Eekhout smaakt zeker naar meer.

Het verbaast me dat de werking van de groepsverdeling zo snel heftig is geworden. Het incident met de marshmallows heeft het in een stroomversnelling gebracht, lijkt het. De reacties zijn veel heviger dan ik had verwacht. Het wantrouwen groter. Maar ik wil het nog niet opgeven.

Project Evil 
ISBN 9789020654790 – Uitgeverij Kluitman – 112 pagina’s – Verschenen: september 2023 – Leeftijd: 14+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.