Stukjes hemelblauw – Sue Durrant

Dit is het verhaal over hoe mijn leven op een keer helemaal op zijn kop kwam te staan.

Korte inhoud
Stukjes Hemelblauw vertelt het verhaal van Zac en Ira, een broer en zus, die zonder vader en moeder opgroeien. Daardoor verhuizen ze van het ene pleeggezin naar het andere tot ze plotseling, als ze zeven en negen jaar oud zijn, naar een kindertehuis worden gebracht. Daar maken ze kennis met de vriendelijke Silas, de prachtige Hortense, de pesterige Jimmy en de griezelige mevrouw Clarks. Na de nodige verwikkelingen en avonturen gaat uiteindelijk hun diep gekoesterde wens in vervulling…

Zo gaat dat met de lucht. Hoe akelig het ook is, je kunt altijd omhoogkijken naar de lucht en dan voel je je beter.

Auteur
Sue Durrant bracht haar kindertijd door in Schotland en verhuisde op haar twaalfde naar Leistershire. Tegenwoordig woont ze met haar partner en twee tienerkinderen in Brighton.

Mijn mening
Meteen aan de buitenkant is dit al een bijzonder boek: een paperback met een extra omslag, waardoor het net echt lijkt alsof je door een raam naar buiten kijkt. Als je de omslag eraf haalt blijft er een landschap met veel blauwe lucht over. Zodra je het verhaal begint te lezen wordt duidelijk dat dit de blauwe lucht moet zijn waar Ira en ZacΒ naar kijken vanuit hun zolderkamer in het kindertehuis in Londen. En dat het hele uitzicht juist de omgeving is waarin ze af en toe verblijven als ze logeren bij Martha op het platteland.

Je leest in dit jeugdboek het dagboek van Ira, zij en haar broertje Zac zijn na jaren van pleeggezin naar pleeggezin gegaan te zijn nu in een kindertehuis terechtgekomen. Door hun leeftijd, 9 en 7, en het feit dat ze met zijn tweetjes zijn zal het moeilijk zijn om adoptieouders voor ze te vinden. Maar de hoop op een toekomst met ouders en een eigen huis is er altijd. Toch voelen ze zich wel thuis in Huize Skilly, waar ze gehecht raken aan volwassenen Silas en Hortense en aan de kinderen die ze zien komen en gaan.
De eerste vakantie in hun leven, een week op het platteland bij Martha, zal hun levens voorgoed veranderen.

Stukjes hemelblauw is een ontzettend lief verhaal over de hoop op een echte familie. Je leeft enorm mee met Ira en Zac, zeker als ze voor het eerst bij Martha zijn en het daar voor hun gevoel enorm verpesten. Ze denken dat ze haar na die week, als ze die al vol mogen maken, nooit meer terug zullen zien. Maar: ze mogen de volgende vakantie weer terugkomen! Wat ben je dan blij voor die twee, die al hun hele leventjes alleen op elkaar kunnen bouwen, maar nu iets hebben in hun grauwe tehuisleven om naar uit te kijken.

Je krijgt een heel geloofwaardig kijkje in het hoofd van de 11-jarige (grootste deel van het verhaal) Ira en dus in hoe het leven voor haar en Zac is. En de blauwe lucht speelt, zoals de titel doet beloven, een grote rol in het verhaal. Die lucht staat voor hoop, kansen, vrijheid.
Dit verhaal is ontroerend mooi, meeslepend zonder groots te zijn. Een aanrader voor jong Γ©n oud!

Stukjes hemelblauw
ISBN 9789030501732 – Uitgever: Meis & Maas – 256 pagina’s – Verschenen: oktober 2016 – Originele titel: Little bits of sky – Vertaald door: Nan Lenders

One thought on “Stukjes hemelblauw – Sue Durrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.