Sloddervos – Dinand Woesthoff & Dore van Montfoort

Het begon ermee dat ik dingen begon kwijt te raken. (…)
‘Wat ben je toch een sloddervos,’ zei mijn moeder steeds zuchtend als we weer iets terugvonden. En dat was niet helemaal eerlijk. Want ja, opruimen is inderdaad niet mijn grootste hobby, maar ik wist zeker dat ík die spullen daar niet had neergelegd.

Korte inhoud
“In Sloddervos gaat Rhona op zoek naar de verborgen mythische wereld achter onze werkelijkheid en komt erachter dat die aan het afsterven is. En als die magische wereld van wezens en goden sterft, sterft de aarde en alles wat daarop leeft. Er is er maar een die beide werelden kan redden: RHONA, DE SLODDERVOS.
Sloddervos is hét avonturenboek van nu over durven te leren geloven in jezelf en in alles wat je ziet en niet ziet. In alles wat je weet en niet weet. Omdat niet alles verklaarbaar hoeft te zijn om waar te zijn. Want er is nog zoveel meer. En alles is verbonden.”

Met mijn nieuwe cape om was de hele stad een klimparadijs geworden. Ik was niet bang. Niet voor vallen en ook niet voor iets anders.

‘Het lijkt wel alsof mensen gek zijn geworden. Dat ze zijn vergeten om elkaar lief te hebben. Vergeten hoe prachtig het leven op aarde is.’ 

Mijn mening
Ik volg op Instagram vanaf de start het account van Sloddervos en ik was meteen weg van de beelden die ze lieten zien (teasers!) om het boek langzaamaan te introduceren.  Ik was dus al erg nieuwsgierig naar het boek en heel erg blij dat ik hem mocht lezen & bespreken!

Rhona (10) haar gewone leventje – verzameldingen zoeken, stadsvossen spotten, tekenen, graffiti spuiten, superheldenfilms kijken, samen met beste vriend Ramses Fee de Feeks het hoofd bieden op school – komt op zijn kop te staan als ze een magische vossencape vindt. Als ze die cape om heeft, voelt het alsof ze alles aankan. Ze komt er door een bijzondere ontmoeting achter dat zij de nieuwe Sloddervos is, een verbinder, en dat zij de magische wereld van goden en magische wezens moet zien te redden van de ondergang. Gaan zij ten onder, dan gaat de mensenwereld dat ook…
Rhona moet de mensen (‘Bloeders’) het geloof in die goden en magische wezens weer terug zien te geven, ze moeten terug naar de oeroude Bron die alles met elkaar verbindt, maar hoe moet ze dat doen? Kan ze dat wel?

Wat ben ik weg van de grote illustraties in dit boek! Heel mooi (de omslag is ook zo prachtig!) en heel gaaf zo met dat zwart-wit-rood!  En dat Rhona tussendoor ‘zelf’ haar tekeningen bij het verhaal plaatst is ook al zo leuk gedaan. Zij vertelt het verhaal echt aan de lezer, zij neemt je mee op haar avontuur.
Het verhaal is erg aansprekend, erg boeiend en heerlijk avontuurlijk. Eenmaal begonnen met lezen is er geen stoppen meer aan! Ik vind die combi van spanning & avontuur, realiteit vs. magische wezens & goden, de wereld redden, in jezelf geloven en zien dat er méér is erg gaaf.  En het verhaal geeft meteen een mooie boodschap af…
Klein puntje: ik vraag me wel af of er voor de doelgroep (8+) af en toe niet érg veel tegelijk op je afkomt in het verhaal, en of ze het ‘De Bron’ concept helemaal zullen begrijpen (maar misschien vergis ik me daarin!).
Dat doet niets af aan het feit dat ik het een erg geslaagd en zeer aansprekend eerste deel vind van een veelbelovende nieuwe serie! Ik kijk, mede door het einde, meteen uit naar het tweede deel!

‘Volg De Bron.
Vertel de mensen dat wij bestaan.
Verbind, Rhona.
Red de wereld voor het te laat is.’ 

‘De balans is weg. Bloeders (mensen) luisteren niet meer naar De Bron. We kunnen ze beter loeders gaan noemen. Ze doen alsof ze alleen zijn op de wereld. Dieren sterven. Planten sterven. En nu zijn wij, de goden en magische wezens, aan de beurt. Wij gaan dood, Rhona. Als het zo doorgaat, sterven wij uit. En als wij sterven, sterft de aarde en alles wat erop leeft.’ 

Sloddervos
ISBN 9789493216211 – Uitgever: Dromenjager – 224 pagina’s – Verschenen: september 2021 – Illustraties: Wil Raymakers – Deel 1 in de Sloddervos-serie – Leeftijd: 8+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.