Blogtour: Hitte – Lis Lucassen

IMG_2965
Zomerse blogtour
Deze week ben ik aan de beurt met mijn bijdrage aan de blogtour rond het New Adult boek Hitte van Lis Lucassen (pseudoniem van Olga Hoekstra). In bovenstaand schema zie je wie er verder nog meedoen aan de blogtour, zodat je ook hun zomerse bijdrages kunt lezen!

De bedoeling van deze blogtour is niet om een recensie te plaatsen van het boek, maar om het zomerse gevoel van het verhaal weer te geven.
Nou wil ik uiteraard wel even wat kwijt over Hitte (waarvan je de korte inhoud hier kunt lezen): ik heb het e-book in één dag en bijna in één ruk uitgelezen. Olga heeft een heerlijke vlotte schrijfstijl en heeft een zeer realistisch en lekker broeierig verhaal geschreven met levensechte personages. Je kunt niet anders dan Daan en Lynn in je hart sluiten. Een perfect boek voor een zwoele zomeravond!

Recepten “uit” het boek
Ik heb ervoor gekozen om de recepten van de gerechten die voorkomen in het boek op te zoeken en met jullie te delen. Allereerst een recept voor lekkere Nachos uit de oven. In het boek komt Daan op een avond naar Lynns kamer en bestellen ze Nachos via de roomservice. Ik stelde me er zoiets bij voor:

Nachos
Wat heb je nodig?

 • Bakplaat en een oven
 • 125 gram crème fraîche
 • 150 gram mais chips
 • 50 gram geraspte kaas
 • halve rode ui, gesnipperd

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Strooi de zak met  chips uit over de bakplaat en besmeer de nachos met crème fraîche. Smeer ook de onderste chips goed in.
 3. Strooi de ui en de kaas over de chips heen.
 4. Nu kan de bakplaat voor 8 minuten de voorverwarmde oven in.

(recept gevonden op de blog van Puur Suzanne)

Zomerse citroen knoflook pasta met garnalen

Garnalen
Op een avond neemt Daan Lynn mee uit eten. Bij het bijzondere restaurant, omringd door water, bestelt Lynn pasta met garnalen en Daan een zalmgerecht. Dit is wat Lynn voorgeschoteld zou kunnen hebben gekregen:

Ingredienten (4 pers.):

 • 400 gr (verse) pasta
 • 300 gr reuze garnalen (met of zonder staartje)
 • 1 citroen
 • 2 flinke tenen knoflook, fijn gehakt
 • 50 gr koude boter
 • bosje verse peterselie
 • Snuf cayennepeper
 • Peper en zout
 • Scheutje olijfolie

Bereiding:

Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp. Kook de pasta in een pan gaar. Verwarm een scheutje olijfolie en de helft van de boter in een grote pan. Voeg de fijngehakte knoflook toe en fruit 1 minuutje.
Voeg de cayennepeper (naar smaak) toe en daarna de garnalen. Bak de garnalen 1 a 2 minuten en schep ze daarna uit de pan. Verhit het vocht wat in de pan overblijft totdat ongeveer de helft verdampt is. Knijp of pers de citroen uit boven de pan en roer door het kookvocht.
Zet het vuur klein en laat de rest van de boter in de pan smelten. Blijf goed roeren totdat er een saus ontstaat. Voeg de citroenrasp en wat fijngesneden peterselie toe. Breng de saus op smaak met wat peper en zout. Voeg de garnalen en daarna de pasta toe aan de saus en schep door elkaar zodat de pasta goed de smaken van de saus kan opnemen. Lekker met een salade en wat brood.
(recept gevonden op leukerecepten.nl)
BBQ zalm
Zalm bbq
Echt zomers is natuurlijk barbecueën, dus voor het zalmgerecht stelde ik me zoiets voor en dan met vers stokbrood met kruidenboter, of aardappeltjes uit de oven:
Dit heb je nodig:
 • Een BBQ (het kan op een niet-zonnige dag ook in de oven op 180C)
 • Aluminiumfolie

Ingrediënten:

 • een stuk zalmfilet
 • olijfolie
 • 1/2 citroen
 • 3 bosuitjes
 • (verse of ingevroren) kruiden naar keuze. Bijv. basilicum, peterselie en bieslook
 • peper & zout

Zo doe je het:

Leg een stuk aluminiumfolie klaar waarmee je de zalm kunt inpakken. Wrijf de zalm aan beide kanten in met olijfolie, peper en zout. Snijd de bosui en de kruiden fijn en leg de helft hiervan op het folie. Leg de zalm er overheen en bedek met de rest van de uitjes en kruiden. Snijd de citroen in partjes, verdeel deze over de zalm en giet er nog een scheut olijfolie overheen. Vouw het pakketje dicht en leg zo’n 20 minuten op de BBQ.

(gevonden op de site goodfoodlove.com)

Ijs met warme kersen

Ijs met kersen
Als toetje nemen ze ijs met warme kersen. Waarbij het ijs lekker zomers is en de warme kersen staan voor de hitte in en tussen hen allebei.

Ingrediënten (4 pers.):

 • 1 pot kersen zonder pit (350 g)
 • ½ eetlepel aardappelzetmeel
 • 250 ml slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 3 speculaasjes
 • 8 bolletjes roomijs

Bereiding:

Kersen met vocht aan de kook brengen. Aardappelzetmeel losroeren met 1 eetlepel water en door kersenvocht roeren tot vocht bindt. Vocht ca. 1 minuut doorkoken, daarna van vuur halen. Slagroom met vanillesuiker stijfkloppen. Speculaas verkruimelen en door slagroom scheppen. IJs over vier borden verdelen. Warme kersen ernaast scheppen. Garneren met speculaasroom.

(recept gevonden op de website van Allerhande)

Hopelijk vonden jullie het leuk en hebben jullie wat lekkere ideeën opgedaan voor van de zomer!
Eet smakelijk! (En lees Hitte!)

Hitte
ISBN 9789492098061 – Uitgever: Storm Publishers – Verschenen: maart 2015
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

6 thoughts on “Blogtour: Hitte – Lis Lucassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.