Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen – Susin Nielsen

Ik wil niet dat iemand mijn ziel onderzoekt. Dat is gewoon eng. Maar papa zegt dat ik geen keus meer heb.

Korte inhoud
Henry moet een nieuw leven op zien te bouwen, in een nieuwe stad waar niemand weet wat er gebeurd is. Op aanraden van zijn therapeut begint hij een dagboek. Een ongemakkelijk dagboek. Vol zwarte humor en keiharde eerlijkheid.
Henry en zijn vader proberen hun nieuwe leven vorm te geven en worden daarin geholpen door Henry’s geweldige nieuwe vriend Farley, hun nieuwsgierige Indiase buurman die ze maar curry blijft brengen en Karen, de vrouw die in hetzelfde gebouw woont en wel héél geïnteresseerd is in Henry’s vader. Maar wat zal er gebeuren als ze HET ontdekken? 

Het probleem is alleen dat er altijd minstens één andere leerling ook solo zwemt, omdat geen enkele troep hem toelaat.
Op Port Salish was dat mijn broer, Jesse.
Op Trafalgar is dat Farley Wong.

Auteur
“Susin Nielsen is een ster in het verwoorden van de dromen, zorgen en gedachten van tieners. Dat bewees ze al in haar lovend ontvangen jeugdromans,Wij zijn allemaal moleculen, Optimisme is dodelijk en Woordnerd. Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen is haar rauwste, pijnlijkste boek tot nu toe – en misschien daarom wel het mooiste. En gelukkig is haar relativerende humor nooit ver weg.”

Alberta is de tegenhanger van een nerd.

Mijn mening
Ik ben fan van Susin Nielsen, de vorige twee boeken die ik van haar las waren allebei toppers! Het kon haast niet anders of deze zou me ook weer weten te raken…

Henry (13) is met zijn vader verhuisd nadat HET gebeurd was. Nieuwe woonplaats, nieuwe school; nu zou niemand hoeven te weten wat er voor verschrikkelijks gebeurd was en waarom zijn moeder niet bij hem en zijn vader woont. Hij besluit dan ook op school lekker alleen te blijven. Maar dan heeft hij nog niet gerekend op supernerd en buitenbeentje Farley! Die jongen is volgens Henry als een stuiterbal, een kakkerlak: komt steeds weer terug en is niet weg te krijgen…
Maar: misschien is het toch niet zo erg om een vriend te hebben? En bedoelen zijn nieuwe buren (‘aasgieren’) Karen – die volgens Henry een oogje op zijn vader heeft – en Mr. Atapattu – die heel nieuwsgierig is – het echt zo slecht?

Je leest dit alles in Henry’s ongemakkelijke dagboek, wat hij moet bijhouden van zijn therapeut Cecil. Henry vertelt vol humor en je moet echt gniffelen om zijn observaties en meningen. Maar tussendoor voel je het immense verdriet, het schuldgevoel en de woede… Want er is iets vréselijks gebeurd, daar zullen Henry en zijn vader mee moeten leren leven en dat zal ze niet lukken door het dood te blijven zwijgen.

Dit verhaal leest weer heerlijk vlot en wist me meteen mee te slepen. Je voelt de hele tijd ontzettend mee met Henry en hoopt dat hij en zijn vader hun draai weer zullen vinden in dit nieuwe leven, mét nieuwe vrienden.
Humoristisch én hartverscheurend, dit boek! Ik heb zitten lachen en zitten huilen tijdens het lezen. Geweldig mooi gedaan weer door Susin Nielsen, een zo duister onderwerp op zo’n luchtige manier neerzetten…

Tenzij je weet van de schoenendoos, is er in wezen nauwelijks een spoor van Jesses bestaan terug te vinden.
Wat mij betreft is dat prima.

Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen
ISBN 9789047710097 – Uitgever: Lemniscaat – 258 pagina’s – Verschenen: juni 2018 – Originele titel: The Reluctant Journal of Henry K. Larsen – Vertaald door: Lydia Meeder & Barbara Zuurbier – Leeftijd: 13+

3 thoughts on “Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen – Susin Nielsen

  1. Ik ken deze schrijver nog niet, maar jouw recensie maakt me wel nieuwsgierig dus ik heb de titel en mam meteen eens genoteerd. Hier wil ik zeker een keer iets van lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.