Blogtour: De verbazingwekkende invloed van kleuren (+ winactie!)

Kleuren

“Roze brengt de hartslag, de bloeddruk en de pols omlaag. Het is een rustgevende kleur die je energie wegneemt en agressiviteit vermindert.”

Het boek
Toen ik werd uitgenodigd om mee te doen aan een blogtour rond dit boek sprak het onderwerp van De verbazingwekkende invloed van kleuren me meteen aan, alleen de cover niet zo. Vind het blauw wel prachtig, maar groen ben ik niet zo weg van en ik vond de cover ook vrij saai. Maar als je dan de achterflap leest (klik op de foto voor een grotere weergave) wordt meteen duidelijk waarom voor deze kleurencombinatie gekozen is:

Kleuren2
Dat doet je meteen afvragen bij hoeveel covers van boeken expres voor bepaalde kleuren gekozen is… En zou het nou echt werken?
In dit boek worden talrijke voorbeelden gegeven van de invloed van kleur op allerlei gebieden en uitleg over wat kleur nou precies is en hoe we kleuren zien zoals we ze zien.

“Wat mensen betreft bestaat dus een sterke veronderstelling dat rood degenen die ermee worden geconfronteerd bang en degenen die het dragen sterker maakt.”

Mijn mening
Het eerste hoofdstuk van dit boek, “Wat is kleur?”, vond ik vrij ingewikkeld. Hierin wordt uitleg gegeven over wat kleur is – ‘een golflengte die het menselijk oog kan zien’ – en hoe we kleuren waarnemen.
Maar daarna werd het leuker door alle voorbeelden en alle verschillende gebieden waarop kleuren invloed hebben. Bijvoorbeeld op gedrag, gevoel, gehoor, smaak, reuk (ja echt!). Maar ook op psychiatrisch gebied, op de werkvloer, op school en in de marketingbranche.

Kleuren4
Op het eind van het boek worden de kleuren met hun specifieke eigenschappen nog eens één voor één doorgenomen en staat er nog een overzicht van de wereldwijde symboliek van kleuren. Want wat hier in Europa een mooie, aansprekende kleur is, kan in Azië weleens het tegenovergestelde zijn.
De verbazingwekkende invloed van kleuren is een toegankelijk en leerzaam boek. En ik vond het echt zo leuk én interessant om te lezen! Het boek bevat ook veel humor, waardoor het helemaal niet droog is ondanks dat het “wetenschap” is. Het enige wat ik miste waren wat afbeeldingen om de beschreven voorbeelden te illustreren.
Wil je meer weten over de kracht van kleuren in ons leven, dan is dit boek een absolute aanrader!
(Volgende week zal er een artikel over deze blogtour op inspirerendleven.nl komen te staan)

Kleuren3
Winnen!
Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar het boek? Dan heb je mazzel! Ik mag namelijk van de uitgeverij één exemplaar weggeven!
Wat moet je doen? Simpel: laat in een reactie onder dit bericht weten wat jij zou willen leren van dit boek.
De actie loopt t/m woensdag 27 mei, donderdag de 28e zal ik de winnaar bekendmaken.
De actie is afgelopen en de winnaar is bekend! Gefeliciteerd Mathilde!

De verbazingwekkende invloed van kleuren
ISBN 9789021558769 – Uitgever: Kosmos – 192 pagina’s – Verschenen: maart 2015 – Originele titel: L’étonnant pouvoir des couleurs – Vertaald uit het Frans door: inAksie
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

18 thoughts on “Blogtour: De verbazingwekkende invloed van kleuren (+ winactie!)

 1. Ik zou dit boek heel graag willen winnen, misschien dat kleur me kan helpen om mij van de eeuwige onzekerheid af te komen. Daarnaast houd ik sowieso van kleur, mijn man wordt er wel eens gek van. Als we nieuwe kussen voor de bank nodig hebben dan kies ik voor kleur terwijl hij voor grijstinten wil gaan. Misschien dat ik hem met dit boek kan overtuigen dat kleur meer dan alleen kleur is.

 2. ik zou willen leren hoe ik kleuren in zou kunnen zetten om een doel te halen-niet alleen persoonlijke doelen maar zeker gemeenschappelijke doelen (weredlvrede lijkt me wel wat)

 3. Ik zou het boek willen winnen omdat ik het samen met mijn moeder wil lezen. Mijn moeder is kunstenaar en heeft dus super veel met kleuren. Misschien wordt ze door dit boek geinspireerd voor een nieuw schilderij!! En mij lijkt het wel leuk om te leren wat kleuren nou echt zijn en wat kleuren allemaal voor macht hebben enzo!

  Liefs!

 4. Lijkt me leuk om dit boek te winnen, want ik ben wel erg benieuwd op wat voor manieren we onbewust beïnvloed worden, maar ook hoe ik daar zelf gebruik van zou kunnen maken. Ook zijn we nog op zoek naar een mooie rustgevende kleur voor in de slaapkamer. Dit boek kan me er vast bij helpen!

 5. Lijkt me een interessant boek! Ik ben benieuwd naar de manier waarop kleuren je leven en gedrag kunnen beïnvloeden. Ik lees graag boeken waar ik iets van kan leren en die kennis kan ik dan weer met andere delen. Ik geloof zeker dat kleuren een zekere invloed op het leven kunnen hebben, maar ik heb er nooit eerder over gelezen. Overigens begrijp ik je kritiekpuntje over de kaft heel goed. Het boek gaat over kleuren, dan zou je wel verwachten dat er juist een heel mooie kleurrijke kaft om het boek zou zitten haha!

 6. Ik weet al wel een beetje over dit onderwerp. Zwarte kleding schept afstand; een rode jurk bevordert aandacht van mannen… Leuk om te kunnen manipuleren met kleuren. Zo lijkt het mij reuze handig om te weten met welke kleuren(-combi) ik het beste kan solliciteren.

 7. Ik heb al eens een kleurencursus gedaan om te kijken welke kleur kleding het best bij mij past. Het resultaat was een set kleuren die ik absoluut niet zou willen dragen. Misschien dat dit boek mij kan leren hoe dat komt. Interessant onderwerp!

 8. Ik zou graag willen leren hoe ik kleuren kan gebruiken in het dagelijks leven, bijvoorbeeld in mijn huis en mijn kleding. Welke kleuren ik het beste kan gebruiken om een bepaalde sfeer te creëren in huis of een bepaalde indruk te maken door kledingkleur.

 9. Ik studeer biomedische wetenschappen en ben altijd erg geïnteresseerd in hoe menden werken. Ik ben vooral benieuwd hoe kleuren invloed kunnen hebben op de gezondheid.

 10. Super interessant. Ik had ooit een donkerblauwe trenchcoat die ik tot op de draad toe versleten heb. Donkerblauw bleek in mijn kleurenpalet voor kleding te zitten ontdekte ik later en zo was dat met meer geliefde kledingstukken. Ik kom vanavond zo maar op dit blog, vind het interessant en zie dat ik op de valreep nog mee kan doen om het boek te winnen. Ben heel benieuwd of het ook op ander gebied werkt. Fijne avond groetjes, Thea

 11. Wauw! Dit lijkt mij een verbazingwekkend boek! Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar kleuren, de achtergrond, hoe het in andere landen en culturen gezien word (bijvoorbeeld wit in China voor een begrafenis terwijl wij hier juist zwart dragen), wat voor invloed het op je kan hebben, welke kleuren je juist rust geven of stimuleren, waarom sommige kleuren wel voor kleren werken, maar niet voor je interieur en andersom, hoe werkt het op onze gezondheid (zeer belangrijk voor mij!) enz.
  Wat zou ik willen leren? Hoe ik met kleuren mezelf beter kan voelen (doormiddel van de kleuren in mijn kleren en woonomgeving), op het gebied van gezondheid, zelfvertrouwen, een goede nachtrust (welke kleur dekbed en de kleur van de muren werkt het best?) enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.