Blogtour: Het meisje in de trein – Paula Hawkins

Het meisje in de trein
Samenvatting


“Ze ligt begraven onder een zilverberk, in de buurt van de spoorrails, en haar graf is een cairn. Een hoopje stenen, meer niet eigenlijk.”

Rachel was ooit gelukkig met Tom maar er ontstonden problemen, zij raakte aan de drank en ze gingen uit elkaar. Nu zit ze elke ochtend in de trein van 8:04 naar Londen, die bijna elke dag bij hetzelfde rode sein moet stoppen zodat ze een goed kijkje krijgt op een huis vlakbij waar ze zelf ooit gelukkig was. Ze raakt geobsedeerd door de man en de vrouw die ze daar vaak ziet. Ze noemt ze ‘Jess en Jason’ en ze fantaseert een heel leven voor ze bij elkaar. Zij zijn alles wat zij ooit was.
Maar op een dag ziet ze ‘Jess’ met een andere man en als zij kort daarop blijkt te zijn verdwenen, stapt Rachel met haar verhaal naar de politie en naar ‘Jason’. Maar of dat wel zo verstandig is geweest? Wat heeft Rachel zelf met deze zaak te maken? Wie kan ze vertrouwen als ze zichzelf niet eens kan vertrouwen?

“Zij passen bij elkaar, ze zijn een goed stel. Ze zijn gelukkig, dat kan ik zien. Zij zijn wat ik vroeger was, ze zijn Tom en ik vijf jaar geleden. Ze zijn wat ik ben kwijtgeraakt, ze zijn alles wat ik wil zijn.”

Auteur
“Paula Hawkins werkte vijftien jaar als journalist voordat ze begon met het schrijven van fictie. Ze werd geboren in Zimbabwe en woonde daar totdat ze in 1989 naar Londen verhuisde. Het meisje in de trein is haar thrillerdebuut en verschijnt in 2015 wereldwijd. De filmrechten zijn gekocht door DreamWorks.”

Mijn mening
Het meisje in de trein begint meteen met twee intrigerende prologen, je vraagt je meteen af wie er dood is en waarom. De spanning en vaart die er aan het begin van het boek inzitten verdwijnen ook geen moment meer. Dit boek leest, ja sorry, echt als een trein! Een sneltrein welteverstaan, want je moet door, door, door.
Het lijkt misschien wel duidelijk, als je Rachel moet geloven, wat er gebeurd is, maar hoe kan je haar oordeel vertrouwen? Ze is meer dronken dan niet en heeft zelfs blackouts. Zo is ze op een avond gewond thuisgekomen, zonder enige herinnering aan hoe ze gewond is geraakt. Daarnaast zoekt ze wanhopig naar aandacht, eerst van haar ex Tom, die een nieuwe vrouw en zelfs een kindje heeft, later van ‘Jason’, een man die ze helemaal niet kent, maar wel denkt te kennen door al die keren dat ze hem zag vanuit de trein.
Ik snap heel goed dat de filmrechten van dit boek verkocht zijn, want het is zo’n spannend verhaal met zo’n intrigerende en levensechte hoofdpersoon, het vraagt er gewoon om op het witte doek tot leven gebracht te worden. Ik ben heel benieuwd! Het boek is in ieder geval een dikke aanrader. Maak er tijd voor vrij, want je leest gegarandeerd het liefst non-stop door!

Ik heb dit boek gelezen voor de blogtournee van A.W. Bruna. Hier zie je wie er nog meer meedoen en wat zij ervan vinden.
Tevens is dit boek “boek van de maand mei” van Jenny en mij. Hier lees je binnenkort haar recensie.

Het meisje in de trein
ISBN 9789400503885 – Uitgever: A.W. Bruna – 360 pagina’s – Verschenen: 6 mei 2015 – Originele titel: The girl on the train – Vertaald door: Miebeth van Horn

15 thoughts on “Blogtour: Het meisje in de trein – Paula Hawkins

  1. Nieuwsgierig makende recensie hoor. Dit boek was mij al vaker opgevallen. Staat hoog op mijn verlanglijst. Bedankt voor je mooie recensie.

  2. Leuk om jouw recensie te lezen. Ik was -vooral in het begin- echt verward over de leefwereld van Rachel, vond haar zelfs een onbetrouwbaar personage (wie zegt dat haar waarheid dé waarheid is?) maar juist die schimmigheid, dat mysterieuze, is wat me aan de pagina’s gebonden hield. Ik las het boek overigens in het Engels, ben benieuwd hoe de Nederlandse vertaling is gedaan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.