In het water – Paula Hawkins

Nou, het is je gelukt hoor, Nel. Ik bevind me nu op de plek waar ik nooit naar terug wilde keren, belast met de zorg voor je dochter, bezig om jouw rotzooi op te ruimen.

Korte inhoud
Nel, een alleenstaande moeder, wordt dood aangetroffen in de lokale rivier. Eerder die zomer sprong een tienermeisje op dezelfde plek haar dood tegemoet. Ze zijn niet de eerste vrouwen die ten prooi vallen aan deze donkere wateren, en hun dood veroorzaakt een golf van onrust over de rivier en zijn geschiedenis.

De vijftienjarige dochter van Nel blijft alleen achter. Daarom moet Nels zus, Jules, terugkeren naar het stadje dat ze jaren geleden de rug heeft toegekeerd. Voorgoed, dacht ze toen.

In dezelfde hypnotiserende stijl als Het meisje in de trein, waarmee Paula Hawkins miljoenen lezers wereldwijd wist te raken, ontspint zich een verbluffend en gelaagd verhaal dat zich afspeelt in een kleine gemeenschap, waar pijnlijk duidelijk wordt dat herinneringen niet te vertrouwen zijn…

De dingen die ik me wil herinneren, ben ik zo kwijt, en de dingen die ik heel graag wil vergeten, blijven me bij.

Auteur
In het water is de tweede thriller van Paula Hawkins, die vijftien jaar als journalist werkte voordat ze begon met het schrijven van fictie. Hawkins werd geboren in Zimbabwe en verhuisde in 1989 voor haar studie naar Londen. Haar debuut, Het meisje in de trein, is met 20 miljoen verkochte exemplaren een van de bestverkopende boeken van de afgelopen jaren en is verfilmd met Emily Blunt in de hoofdrol.”

Het water, het water, het water… In dit plaatsje kon je er niet omheen.

Mijn mening
Na het debuut van Paula Hawkins, Het meisje in de trein, wat ik heel sterk vond (en de film ook!), vond ik het best heel spannend om aan dit tweede boek te beginnen. De cover en korte inhoud vond ik wel veelbelovend!

Jules’ oudere zus Nel is dood, in de Verdrinkingspoel gesprongen waar door de jaren heen al meerdere vrouwen om het leven kwamen. Jules moet nu terug naar Beckford, het dorp waar ze vroeger met haar ouders woonde en waar Nel ook is gaan wonen. Na wat er jaren geleden gebeurde wilde ze nooit meer terug, maar ze zal voor haar nichtje Lena (15) moeten zorgen en de dingen daar afhandelen.
Jules gelooft er niks van dat haar zus gesprongen is, dat zou ze nooit doen. En is het niet verdacht dat er pas geleden ook al een tienermeisje omkwam op diezelfde plek?
Duidelijk is dat er van alles speelt in het vreemde plaatsje met zijn inwoners die allemaal geheimen lijken te hebben en dat alles samenhangt met die rivier, dat water waar je gewoonweg niet omheen kunt. Alle wegen leiden naar…

De sfeer in dit boek is vanaf het begin al beklemmend en “het water” is een constante dreiging. Wat hebben al die vrouwen gemeen die daar in die poel omgekomen zijn? Of is het gewoon toeval? Er doen genoeg verhalen de ronde in het dorp. Je krijgt vele kanten van het verhaal mee door de vele personages die aan het woord komen. Personages die allemaal hun demonen en geheimen hebben en allemaal last lijken te hebben van schuldgevoelens. Best een gestoord zooitje bij elkaar… Er is iets flink mis daar in Beckford en langzaamaan begint alles duidelijker te worden. Maar: door de vele perspectieven vond ik het soms lastig volgen, ik moest echt goed nadenken en had het kaartje wat bij het boek zit, met de verschillende personages erop, wel echt nodig. Wel vond ik het heel knap gedaan, al die wegen die leiden naar de climax.

Paula Hawkins heeft weer een spannend boek geschreven wat knap in elkaar steekt en je op het verkeerde been weet te zetten door de misverstanden die er bestaan tussen de personages en door hun gekleurde herinneringen. Maar ik was niet 100% bevredigd helaas, ik vond haar debuut toch sterker…

Beckford is een vreemde plaats, vol eigenaardige mensen en met een ronduit bizarre geschiedenis.

In het water
ISBN 978-94-005-0389-2 – Uitgever: A.W. Bruna – 352 pagina’s – Verschenen: mei 2017 – Originele titel: Into the water – Vertaald door: Ineke de Groot

One thought on “In het water – Paula Hawkins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.