Gekleurde Pieten en Zwarte Pieten

Sinterklaas boekjes
Sinterklaas en zijn Pieten zijn bijna in het land, dus tijd om twee nieuwe Sinterklaasboekjes te bespreken! Voor ieder wat wils: een boekje met gekleurde Pieten en een boekje met zwarte Pieten.

Als eerste De Pieten maken het bont van Pimm van Hest & Nynke Talsma

ISBN 9789044823608
Uitgever: Clavis
32 pagina’s
Verschenen: september 2014
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

Samenvatting:
Sinterklaas gaat op vakantie en geeft Pietje Scrabadoelie de leiding over de andere Pieten. Hij laat een lijstje met tips achter:
“Niet alle ideeën van de Bakpieten zijn even fantastisch!
De Rijmpieten willen nog weleens ondeugend zijn!
De Waspieten zijn liever lui dan moe!
De Inpakpieten zijn net kleine kinderen!
Bij grote problemen: kijk in mijn blauwe boek.”

Het is een hele verantwoording en algauw blijkt dat Sinterklaas helemaal gelijk heeft. Het lukt Scrabadoelie niet om alles met de ondeugende Pieten in goede banen te leiden. Lukt het hem om met behulp van het blauwe boek alles weer vóór Sint terugkomt in orde te hebben?

Mijn mening:
De Pieten maken het bont is een fantasierijk en vrolijk prentenboek. De illustraties zijn zeer kleurrijk en de hoofdpersonen maken het niet alleen erg bont, ze zijn ook erg bont! Het zijn namelijk geen Zwarte Pietjes, maar Pietjes in allerlei kleuren; blauw, roze, groen, paars… Er zijn zelfs multi-gekleurde regenboog Pieten.
Het verhaal zelf is niet op rijm, maar het staat wel vol met grappige rijmpjes en wat ik ook erg grappig vind is dat de eerste letter van elk “hoofdstuk” een chocoladeletter is met wat hapjes eruit.
Dit actuele prentenboek zal kinderen vanaf een jaar of vier zeker aanspreken en een lach op het gezicht bezorgen.
Ik moet zelf alleen wel een beetje wennen aan de gekleurde Pieten hoor… 😉

Als tweede Bobbi viert Sinterklaas van Monica Maas & Ingeborg Bijlsma
ISBN 9789020684292
Uitgever: Kluitman
64 pagina’s
Verschenen: september 2014
Omkeerboek, andere zijde: Bobbi viert kerst
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

Samenvatting:
“Bobbi staat heel blij te springen
en hij zingt een vrolijk lied.
Dan roept Bobbi: “Kijk daar zijn ze:
Sinterklaas en Zwarte Piet!”
Bobbi mag een stukje mee op het paard van Sinterklaas, en als hij lekkers van Zwarte Piet krijgt en de gevallen pepernoten wil oprapen vindt hij de veer van Zwarte Piet zijn muts. Maar Piet is al weg, wat nu? Hij legt hem ’s avonds maar bij zijn schoentje!

Mijn mening:
Bobbi boekjes doen het goed hier in huis. Zoonlief van 3,5 is er al een hele tijd gek op, hij kan ze zelfs allemaal op zijn eigen manier “voorlezen”, en paps en mams vinden ze ook heerlijk om voor te lezen.
Wat kun je nou niet leuk vinden aan de superschattige Bobbi-beer, de lieve, mooie en (ondanks dat een beer de hoofdpersoon is) herkenbare illustraties en de fijne verhaaltjes op rijm? Er is voor bijna elke gelegenheid of seizoen wel een Bobbi boekje en zo dus ook dit omkeerexemplaar voor Sinterklaas en Kerstmis.
Een traditioneel Sinterklaasverhaal; Sint, Zwarte Piet, de intocht, schoen zetten en liedje zingen bij de open haard en natuurlijk pakjesavond. Herkenbaar voor ieder kind!

0 thoughts on “Gekleurde Pieten en Zwarte Pieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.