Bloggersbijeenkomst Laat me jou zijn

Laat me jou zijn
Gistermiddag was het zover: voor het eerst in lange tijd ben ik weer eens naar een boek-event geweest! Ik was door Dagmar van Zomer & Keuning uitgenodigd om aanwezig te zijn op het feestje ter ere van het verschijnen van Petra Kruijts nieuwe Chicklit Laat me jou zijn. Met de trein dus op weg naar Utrecht. Daar op het station gezellig met o.a. Jenny afgesproken, konden we samen met de bus naar de uitgeverij.
Naar het station gebracht door manlief en de kinderen. Waarbij mijn peuter het niet kon nalaten te zeggen dat ik er als een ijsbeer uitzag met mijn witte “bont”jas 😀

onderweg
Gelukkig een trein eerder genomen dan in eerste instantie gepland, want uiteraard was er vertraging bij de NS! Maar ruim op tijd in Utrecht nog.

Bij uitgeverij Zomer & Keuning was het supergezellig aangekleed. Op de tafels lag allerlei promotiemateriaal van Laat me jou zijn, er stonden allerlei drankjes klaar en later ook allemaal heerlijke zoete en hartige hapjes.

promotie
Na een leuke informatieve introductie van de uitgeverij over hun Chicklits van Nederlandse bodem (Z&K geeft alleen NL Chicklits uit) en New Adults (vrij nieuw concept, wat serieuzere Chicklits) was het tijd om, de super zwangere en stralende, Petra Kruijt het eerste exemplaar te overhandigen van Laat me jou zijn. De weg ernaartoe was een zware bevalling, Petra is een zeer bezig bijtje die naast elk jaar een boek schrijven ook een hoop andere werkzaamheden heeft, maar het resultaat mag er zijn! Wat een beauty.

eerste boek
Nadat het tweede en derde exemplaar aan Yara en Danique van Adorable Books uitgereikt werd, die de eerste quote voor voorin het boek geleverd hadden, was het tijd om Petra vragen te stellen.

Zo kwamen we o.a. te weten:
Dat ze de wens heeft om ooit een ander genre boek dan Chicklit te schrijven, maar dat dat geen thriller zal worden omdat ze helemaal geen thrillerbrein heeft.
Dat ze altijd al heeft willen schrijven. Het begon ooit met gedichtjes en magisch-realistische verhaaltjes, maar pas met Chicklit werd het serieus en succesvol.
Dat ze in Laat me jou zijn een van de zussen naar San Francisco laat gaan omdat ze daar vorig jaar zelf geweest is en ze het een fijne toegankelijke stad vond, niet zo massaal als bijvoorbeeld New York.
Dat het makkelijker is om een hoofdpersonage te bedenken die heel anders is dan je zelf bent, omdat je met een gelijkende personage algauw in de valkuil stapt dat ze doet/denkt wat jijzelf leuk vindt en dat anderen dat niet per se ook leuk hoeven te vinden.
Dat ze veel plezier heeft gehad met het personage Gijsbertsen in Laat me jou zijn, hij heeft een bijrol, dus had ze ook iets meer vrijheid om er een typetje van te maken omdat de persoon niet zo uitgediept hoeft te zijn als de hoofdpersonen.

Toen was het tijd voor een hapje en drankje en lekker kletsen met elkaar en met auteurs Petra, Gillian King en Marcha de Groof. En we zijn met de hele groep op de foto geweest, na wat passen en meten is dit het resultaat geworden:

groepsfoto
We zijn daarna ook nog getrakteerd op twee inspirerende presentaties van Chicklit auteurs Gillian King (van o.a. Zwart Wit) en Marcha de Groof (van Man O Man).
Gillian vertelde over hoe ze begonnen is met schrijven op haar 30e, een soort punt in haar leven dat alles samenviel en goed liep en het gevoel van “wat nu dan?” resulteerde in een boek schrijven. In eerste instantie niet eens per se om uitgegeven te worden. Terwijl het eerste boek in het uitgeefproces zat (Geloof me maar) was ze al bezig met haar tweede, O, o, Olivia. Het schrijven ging toen nog zonder druk, want of het uitgegeven werd was nog niet duidelijk. Pas met 60 Dagen kwam Gillian flink onder druk te staan. Dat boek werd met een grootse campagne gelanceerd dus “moest” beter en succesvoller dan vorige boeken. Met als resultaat dat ze helemaal niet tevreden was met haar eerste versie door alle druk en rigoureus opnieuw begonnen is tot ze wel zelf achter het verhaal stond. En haar harde werken is beloond, want 60 Dagen is een succes geworden. Na zes dagen was er al een tweede druk!
Ook haar laatste boek, Zwart Wit, heeft veel voeten in de aarde gehad. Deadline stress, lastig combineren van werk (haar succesvolle Het Leerhuis), schrijven en haar gezin. Dus leren loslaten, keuzes maken en balans zien te vinden. En heel belangrijk: niet vergeten te genieten van het schrijven!
Gillian liet ook een tipje van de sluier los over haar volgende boek: het zal gaan over jeugdliefdes… (op mijn lijf geschreven, aangezien ik met mijn jeugdliefde getrouwd ben ;-))

Marcha de Groof, die dit jaar debuteerde met Man O Man vertelde ons dat ze al haar hele leven schrijft als hobby. Dat ze herkenbaarheid miste in (Amerikaanse) Chicklits en dat ze een meer identificeerbare wilde schrijven. Ze vertelde hoe het is om te debuteren, hoe alles in zijn werk gaat. Het insturen van je manuscript, de lange weg naar het uiteindelijk in je handen hebben van je boek, veel overleggen, veel schrappen en herschrijven, zenuwen, stress… En dan de promotie regelen. Zorgen dat je boek in de schijnwerpers komt te staan. Een boekpresentatie verzorgen. Contact zoeken met bloggers, acties organiseren, een website maken. Zorgen dat je publiek je leert kennen.
Ook gaf ze nog wat tips die niet alleen voor auteurs belangrijk zijn, maar ook voor bloggers: denk goed na over je USP’s (Unique Selling Points). Wat maakt je uniek? Wat is je doelgroep? Wat wil je doelgroep? Etc.
En ook Marcha benadrukte dat je vooral plezier moet hebben in het schrijven, houd je einddoel voor ogen!

walhalla
Na het hebben laten signeren van de boeken van Petra, Gillian en Marcha die we zelf meegenomen hadden en/of gekregen hadden op de bijeenkomst, was het tijd om afscheid te nemen van iedereen en van de heerlijke omgeving (Walhalla voor boekenwurmen! Graag een keer een rondleiding!).
Het was een supergeslaagde bijeenkomst, heel gezellig, perfect georganiseerd en vol inspiratie! Bedankt Zomer & Keuning, Dagmar, Petra, Gillian en Marcha! En het was heel leuk om de andere boekenblogsters te ontmoeten!
Ik zal nog lang nagenieten, mede door de geweldige goodiebag die we mee naar huis kregen 😉

goodiebag
Ps: Laat me jou zijn is boek van de maand december in de Boekenwurmenclub!

0 thoughts on “Bloggersbijeenkomst Laat me jou zijn

  1. Aaaah ben zo jaloers op jou hihi, En wat een leuke goodiebag! Strerrenhemel is een aanrader, en zwart wit en laat mij jou zijn stonden al op mijn NTL lijst. En wat zit nou warmer dan zo’n ijsbeer jas 😉

  2. Hoi Judith! Wat een heerlijk verslag om te lezen, ik word er zo blij van dat iedereen het zo leuk heeft gehad! Ik vond het gezellig om je te ontmoeten, en die witte ‘bontjas’, die heb ik dan net weer gemist 😉

    Veel leesplezier! Liefs, Marcha

  3. Wat tof om te lezen! Zo te zien was het een meer dan geslaagde bijeenkomst 🙂
    Ik ben benieuwd hoeveel we de komende tijd te weten komen over New Adult en natuurlijk wat ieder van Laat me jou zijn vindt! Superleuk verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.