Verborgen verleden – Chantal van Mierlo

Ze beseft dat ze het team niet zover gaat krijgen om deze zaak prioriteit te geven. Maar de belofte aan haar moeder weegt zwaar, Lara zal er alles aan doen om dit onderzoek vlot te trekken.

KORTE INHOUD 
“Coldcaserechercheur Lara de Bont staat voor een uitdaging: vijfendertig jaar geleden verdween de zeventienjarige Helena van den Bosch Rutgers spoorloos en sindsdien is er niets meer van haar vernomen. Lara weet dat nieuwe informatie achterhalen lastig zal worden, dus om schot in de zaak te krijgen roept ze de hulp in van misdaadjournalist Vincent Kuipers.

Vincent zit in een lastige situatie: door zijn onderzoek naar een drugszaak wordt de krant waar hij voor werkt ernstig bedreigd en wordt hij op non-actief gezet. De samenwerking die Lara voorstelt komt hem daarom best goed uit. Alleen lijkt de zaak-Helena met iedere nieuwe aanwijzing complexer te worden. En bovendien ontdekt Vincent dat Lara er zelf ook geheimen op na houdt…

Verborgen verleden is het eerste deel van de Kuipers & De Bont-serie rondom Lara en Vincent.”

Er speelde iets binnen dat gezin waardoor pas na een paar dagen aangifte is gedaan. En dan het gebrek aan getuigenissen. Komt dat doordat iemand iets verborgen probeerde te houden?

MIJN MENING 
Ik genoot van Chantal van Mierlo’s eerdere fijne thrillers, waaronder de Julia Menken-serie, dus verheugde me enorm op deze nieuwe serie over coldcaserechercheur Lara de Bont en misdaadjournalist Vincent Kuipers!

Misdaadjournalist Vincent Kuipers houdt zich bezig met de zaak-Avanti – over een drugsoorlog in de onderwereld – maar wordt na meerdere bedreigingen door zijn baas op non-actief gesteld, aangezien hij er niet mee wil stoppen. Nou, dan gaat hij zelf wel verder op zijn eigen site en succesvolle podcast! Alleen zit hij wel zonder betaald werk en onderdak (hij ligt ook nog eens in scheiding)…
Lara de Bont, gedragsdeskundige bij het coldcaseteam van de Politie Oost-Brabant, heeft haar doodzieke moeder een belofte gedaan: ze zal de zaak van haar in 1988 verdwenen vriendin (jonkvrouwe) Helena van den Bosch Rutgers heropenen én oplossen. Maar haar moeder gaat hard achteruit, dus er is wel haast bij…
Lara kan wel wat hulp gebruiken bij het weer onder de aandacht brengen van deze verdwijningszaak, waar in het verleden maar weinig onderzoek naar is gedaan, zo blijkt. Zal ze met de hulp van Vincent – die ze inhuurt en onderdak biedt – en zijn podcast misschien nieuwe getuigen kunnen vinden?
Algauw blijkt de zaak-Helena zeer complex! Iedere aanwijzing roept nieuwe vragen op. Wat was er in hemelsnaam gaande op dat landgoed?
En wat voor geheimen heeft Lara zelf? Vincent raakt geïntrigeerd…

Je leest het heerlijk pakkende verhaal vanuit het perspectief van Lara, die dolgraag deze zaak wil oplossen voor haar moeder sterft, ondertussen worstelt met het aanstaande verlies (en het alleen achterblijven, veel heeft ze niet) en zo haar geheimen heeft voor Vincent (ook iets met de zaak-Avanti??). Vanuit Vincent, die zijn baan kwijtraakt omdat hij van geen ophouden weet, zelfs niet na beschoten te zijn, die uit huis gezet is door zijn vrouw maar nog altijd hoopt het weer goed te kunnen maken, die geïntrigeerd raakt door de zaak-Helena en zich daar helemaal op stort, maar ondertussen ook geïntrigeerd raakt door Lara, die niet helemaal eerlijk is… En vanuit een jongen die in 1963 bij zijn moeder weggehaald werd en bij een norse boer en zijn gestoorde vrouw – die in diepe rouw is om het verlies van haar dochtertje – gedumpt wordt door een man (die daar nog geld op toe geeft ook), en het daar de jaren erna echt niet makkelijk heeft. Hoe gaat dit verhaal samenkomen met de zoektocht van Lara en Vincent naar antwoorden in de zaak-Helena? En wie is dat jongetje?? Onwijs boeiend!
Het meeslepende en spannende verhaal leest heerlijk vlot weg en is door de verschillende perspectieven de hele tijd lekker pakkend. Het maakte dat mijn aandacht geen moment verslapte en ik alleen maar door wilde lezen, om erachter te komen hoe alles zou samenkomen en waarop we antwoorden gingen krijgen en waarop niet. Het is natuurlijk een eerste deel in een serie, dus een rode draad zal er doorlopen… (En gaat dat bevredigend zijn of niet? (Ik vond van wel ))
Dit is echt een hele lekkere thriller, vol familiegeheimen en een doos van Pandora die opengetrokken wordt, heerlijk actueel ook zo met die true crime podcast waarin een cold case weer tot leven komt (ik heb nooit echt de rust voor een podcast, maar zou ze bijna gaan luisteren, horen hoe zoiets in het echt gaat!). Ik vond de hoofdpersonages erg fijn en ben heel benieuwd hoe het verder zal gaan met Lara en Vincent in het volgende deel! En welke cold case ze daarin gaan onderzoeken… Zeker zin in meer!

Hij zal er vandaag niet achterkomen wat Lara te verbergen heeft. Maar één ding is duidelijk: zijn aandacht werd tot nu toe verdeeld over Helena en Avanti, maar Lara heeft ook geheimen die hij graag wil ontrafelen.

Verborgen verleden 
ISBN 9789021485454 – Uitgeverij Volt – 304 pagina’s – Verschenen: januari 2024 – Deel 1 in de Kuipers & De Bont-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.