Blockbusters: De vernielde beeldentuin van Niki de Saint Phalle – Manon Berns

‘Hou je vast, hier komt het grote nieuws!’ Storm spreidt zijn armen om de omvang van het bericht duidelijk te maken. ‘We gaan niet naar huis, maar nog langer samen op vakantie!’ 

KORTE INHOUD 
“In de Tarottuin van Niki de Saint Phalle in Italië is een beeld vernield. Storms moeder wordt met spoed opgeroepen en de Blockbusters mogen mee. De politie is inmiddels een groot onderzoek gestart. De Blockbusters gaan zelf op onderzoek uit met hulp van Guiseppe, hun Italiaanse vriend. Al gauw hebben ze een verdachte in het vizier.
Lara doet intussen ideeën op voor de Smart City Challenge. Haar moeder vindt die Challenge niets voor meisjes, maar Lara heeft zich toch in­geschreven!
Lukt het de Blockbusters om de vernielers van de beelden­tuin te ontmaskeren? En durft Lara haar droom na te jagen zonder de goedkeuring van haar moeder?”

‘De belangrijkste vraag is wie De Keizerin heeft vernield,’ zegt Jimi. ‘De politie heeft al een verdachte. Dus laten we daar achteraan gaan.’ 

MIJN MENING 
Ik verheug me altijd enorm op een nieuwe Blockbusters! Welke kunstenaar zullen we leren kennen? Op welke prachtige locatie? In dit geval een kunstenaar die ik nog helemaal niet kende: Niki de Saint Phalle, en haar Tarottuin ‘Giardino Dei Tarocchi’ in Italië.

‘Blockbusters’ Storm, Juul, Lara en Jimi zijn op vakantie in Italië met de ouders van tweeling Lara en Jimi. De vakantie zit er bijna op en de sfeer is gespannen. Niet alleen door het weer naar huis moeten (en in Juuls geval, terug naar Parijs), maar ook omdat Lara flink ruzie heeft gehad met haar moeder over de Smart City Challenge waar ze zich voor heeft aangemeld (de stad van de toekomst bedenken). Haar nogal ouderwetse moeder vindt dat technische gedoe meer iets voor jongens…
Maar dan komen de ouders van Storm met goed nieuws: de moeder van Storm moet voor een kunst-restauratie-project naar Italië en de vier vrienden mogen mee! In de Tarottuin van Niki de Saint Phalle, een tuin vol levensgrote mozaïekbeelden waar je ook in en op kunt, is een kunstwerk vernield: het is overgoten met rode verf… Aan Storms moeder om te kijken hoe dit te herstellen is. En aan de Blockbusters om op onderzoek uit te gaan naar de dader!
Zullen ze de dader weten te ontmaskeren voordat diegene nog meer weet te vernielen? Zullen ze uit weten te vinden wat de dader tegen Niki de Saint Phalle en waar zij voor staat heeft? En zal Lara, geïnspireerd door het levensverhaal van Niki, de moed vinden om haar hart te volgen?

Ontzettend leuk om door dit Blockbusters-deel met een voor mij nog totaal onbekende kunstenaar kennis te maken! Tijdens het lezen van het heerlijk pakkende verhaal leer je Niki de Saint Phalle al goed kennen, achterin het boek staat ook nog wat info en na het lezen had ik meteen zin om nog meer over haar en haar kunst te weten te komen! #inspirerend
Wat was het leuk om weer een avontuur te beleven met de vier goede vrienden. Storm en Juul die gevoelens voor elkaar hebben, maar daar nog niet zo goed uiting aan durven geven, Lara die worstelt met de mening van haar ouderwetse moeder over de Smart City Challenge (waar ze dolgraag aan mee wil doen, hoezo alleen voor jongens?), de tarotbeelden en tarotkaarten die allemaal hun betekenis hebben en vooral Lara inspireren… En daarnaast de speurtocht van de vrienden naar wie de vandaal is die de vernielingen aanricht. Een fanatieke gelovige die tegen tarot (‘waarzeggen’) is? Een rivaal? Iemand die in geldnood zit? Ze hebben al gauw een aantal sporen en leren ondertussen de tuin, de beelden, hun betekenis en het leven van (de in 2002 al overleden) Niki de Saint Phalle kennen; een sterke vrouw die in een mannenwereld met o.a. haar enorme kleurrijke Nana-beelden vrouwelijke kracht liet zien en dwars tegen de stroom in ging.
Echt weer een heerlijk meeslepend, leerzaam en spannend avontuur! Gaaf zo met naast de kunst ook de tarotkaarten en -beelden en hoe dat bij sommige Blockbusters tot meer zelfkennis leidt. Vriendschap, spanning & avontuur, moed, kunstgeschiedenis… Het zit er weer allemaal in! En ik verheug me wéér meteen op de volgende!

De beelden zijn als huizen, waar je doorheen kunt dwalen en op kunt klimmen. Allemaal gemaakt van gekleurde mozaïeksteentjes. De wandelpaden kronkelen ertussendoor, fonteinen stromen en overal zijn bankjes om op uit te rusten en bomen om onder te schuilen tegen de zon.

De vernielde beeldentuin van Niki de Saint Phalle 
ISBN 9789020673876 – Uitgeverij Kluitman – 240 pagina’s – Verschenen: juni 2023 – Deel 7 in de Blockbusters-serie – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.