Missie afbreken – Pieter Koolwijk & Linde Faas

Natuurlijk ben ik anders dan Ties, Luna en alle kinderen, maar toch ben ik echt. (…) Echt een vriend. Echt een superheld. En nog veel meer. Dat mensen mij niet kunnen horen of zien, is hun probleem.

Korte inhoud 
“Hij werd door iedereen in het hart gesloten en won goud: Gozert.

Maar Gozert was het verhaal van Ties.

Hoe gaat het eigenlijk met Gozert zelf? Ties heeft hem steeds minder nodig, want hij heeft Luna en Roberto en ouders die hem begrijpen. Gozert heeft het gevoel dat hij soms bijna wordt vergeten en dat gevoel wordt nog sterker als Luna en Ties een eigen missie hebben – een missie waar Gozert eigenlijk niets mee van doen wil hebben, want die heeft te maken met Huize Hopeloos. De plek waar hij het allerongelukkigst ooit was.

Maar terwijl Gozert het steeds vaker zonder Ties en Luna moet stellen, ontdekt hij dat er meer zijn zoals hij. En dat het niet goed met hen gaat als hun mensen geen aandacht meer aan hen besteden.

Het derde boek over de wereld van Gozert is opnieuw een superfantastisch avontuur – dat is fantastisch met een superheldencape om – maar wel een met een schurend randje. Want Gozert moet een beslissing nemen. Hoort hij nou wel of niet bij de levende kinderen?”

De waarheid is dat ik niks met Huize Hoopvol te maken wil hebben. Of Huize Hopeloos, zoals Luna het noemt. Ik wil niet eens aan die vreselijke plek denken.

‘Ik weet precies hoe het gaat,’ zegt Wes. ‘Ze hebben steeds minder aandacht voor je. En stapje voor stapje verdwijnt het leven om je heen. Net zolang tot je alleen achterblijft in de grauwe ellende.’ 

Mijn mening 
Ik hou enorm van de prachtige illustraties van Linde Faas, van de fantastische verhalen van Pieter Koolwijk en hun Gozert-boeken (& personages) hebben een speciaal plekje in mijn hart.  Eerst was er Gozert, toen Luna en nu het slotdeel: Missie afbreken

Gozert snapt niet zoveel van tijd (Uren, minuten, eeuwen??? “Hij is een stuk jonger dan Ties. Geen idee hoeveel. Misschien wel honderdduizendmiljoen.”) en voor de meeste mensen bestaat hij niet. Maar dat geeft allemaal niet, want hij heeft zijn twee supergoede vrienden (“dat is goed met een superheldencape om”): Ties, die hem kan horen én zien, en Luna, die hem alleen kan horen. Samen gaan ze vaak op gave missies vol avontuur en fantasie en als het te gevaarlijk wordt roepen ze: ‘missie afbreken!’.
Maar nu Ties en Luna hun eigen missie hebben, iets met Huize Hoopvol (‘Huize Hopeloos’), waar Gozert niets mee te maken wil hebben, hebben ze steeds minder tijd voor Gozert. Hij leeft altijd in een fantasierijke, kleurrijke geluksbubbel, maar als hij zich zo eenzaam voelt lijkt zijn wereld steeds saaier en grauwer.
Dan ontmoet hij iemand die net zo is als hij en die vertelt hem dat het steeds minder goed met hen gaat als hun mensen doorgaan met leven… Op zich is het natuurlijk niet slecht dat Ties gelukkig is, vrienden heeft en hem steeds minder nodig heeft, maar wat wordt er dan van Gozert? Is afscheid écht onvermijdelijk? Missie afbreken? 

Ook dit derde Gozert-boek staat weer vól met de meest prachtige, kleurrijke illustraties van Linde Faas, die het toch al kleurrijke en levendige verhaal nóg meer tot leven brengen! Wat een fantastisch mooi geheel!
En wat een verhaal is het weer… Superfantastisch! “Fantastisch met een superheldencape om”. Om maar met de woorden van Gozert te spreken.
Die geweldige fantasierijke wereld van Gozert (en Ties en Luna, als ze met hem op missie gaan), de kleurenexplosies die hij achterlaat, en dan de steeds groter wordende eenzaamheid, de steeds grauwer wordende wereld en Gozert die niet meer zijn kleurrijke zelf is (een beetje Prutje omgekeerd… ), de angst om afscheid te moeten gaan nemen…
Dit verhaal zit vol kleur, vol humor ook (Gozert ziet en kent de wereld anders dan wij), is hartverwarmend door alle mooie vriendschappen en de mooie dingen die de mensen doen, maar het verhaal is ook hartverscheurend… Je weet dat er iets aan zit te komen, maar hoe? wat? wanneer? waarom?
Ik heb het verhaal in één ruk verslonden, eenmaal begonnen met lezen is er echt geen stoppen meer aan! Ook al wilde ik het boek helemaal niet zo snel uit hebben, wetende dat het het derde en laatste deel is! Maar ik werd zo gegrepen, zo meegevoerd die wereld van Gozert in, het aangrijpende, meeslepende verhaal in. Ik moest weten hoe het zou gaan aflopen voor Gozert, voor Ties, voor Luna… Voor al die superfijne personages die ik in mijn hart gesloten heb!
Ik las dit boek met een grote lach en een dikke traan.  Het heeft me weer enorm geraakt. Wat een prachtverhaal, wat een prachtillustraties, wat een prachtpersonages, wat een prachttrilogie…
Bedankt Pieter & Linde! Op naar meer moois van jullie twee!

Ik voel me overbodig.
Onbelangrijk.
Overgeslagen.
Niet zo gek ook. Er zijn nou eenmaal veel belangrijkere dingen in de wereld dan vakantie, vuurpijlen en bruisballen. Maar toch… stom is het wel.

‘Welke kleurlozen?’
‘Wat voor grijze wereld?’
‘Hoe bedoel je: het komt dichterbij?’ 

Missie afbreken 
ISBN 9789047713869 – Uitgeverij Lemniscaat – 264 pagina’s – Verschenen: 12 mei 2023 – Illustraties: Linde Faas – Gozert deel 3 – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.