De trollen van Leif – Pieter Koolwijk & Linde Faas

Ravna was een sterke meid. Ze was zo sterk en stoer dat het iedereen opviel. En dat laatste was best bijzonder. Ravna was pas acht. Op die leeftijd ben je misschien al ontzettend stoer, maar zeker nog niet op je sterkst.

Korte inhoud 
“Als de ouders van Ravna en Leif er met alle gezonde volwassenen vandoor gaan om te plunderen, is de achtjarige Ravna degene die de leiding van het dorp overneemt. Haar broer Leif is nutteloos. Hij wil een skald zijn, iemand die verhalen vertelt en liedjes zingt.
Maar niemand luistert naar zijn trollenverhalen en hij zingt valser dan een schorre kraai. Aan die slapjanus heeft niemand iets … of toch wel?”

Leif zong nog valser dan een schorre kraai. En hij kon alleen verhalen vertellen als niemand zijn kant op keek. Anders werd hij verlegen. Hij was de allerslechtste skald van de hele wereld. (…) Het was zelfs zo erg dat Ravna zich rot schaamde voor haar grote broer.
Voor Leif.
Leif de SLAPJANUS.

‘Die trollenverhalen zijn ook verzonnen.’
‘Echt niet!’ zei Leif fel. ‘Opa’s trollenverhalen zijn allemaal waar.’ 

Mijn mening 
Een nieuw boek van Pieter Koolwijk en Linde Faas!!  Wat keek ik hier naar uit! En wat een geweldig mooi boek weer…

Ravna (8) is een heel stoer en sterk vikingmeisje, haar lange, dunne, slappe broer Leif (11) daarentegen… Hij heeft zijn opa opgevolgd als ‘skald’, hij vertelt verhalen en zingt liedjes, maar hij is er superslecht in en iedereen lacht hem uit. Wat heeft Ravna nou aan zo’n slapjanus van een broer, en aan zijn stomme verhalen over trollen die echt zouden bestaan, als de volwassenen op plunderjacht zijn en het dorp gevaar loopt?
Leif de Slapjanus. Leif de Flapdrol. Leif de Onzekere…
Maar misschien zouden de stoere vikingen eens wat beter naar Leif moeten luisteren!

Wat een magisch mooie (vaak paginagrote) illustraties heeft Linde Faas weer gemaakt! De een heel kleurrijk, de ander wat somberder, maar allemaal onwijs sfeervol en die vikingwereld van Ravna en Leif helemaal tot leven brengend.
En wat heeft Pieter Koolwijk weer een fantastisch sfeervol verhaal geschreven! Een geweldig meeslepend, spannend en ook grappig vikingen-avontuur met superleuke personages. Ravna is echt stoer, ze mag dan ook het dorp leiden als haar ouders – de dorpsleiders – weg zijn en weet alles in goede banen te leiden, maar eigenwijs is ze ook. Want waarom heeft ze zo weinig vertrouwen in haar minder stoere (?) broer Leif? Misschien zou ze hem eens als wat anders moeten zien dan als flapdrol en slapjanus… Leif is op zijn eigen manier namelijk ook onwijs moedig! Er hoeft echt niet alleen naar luide, stoere, sterke mensen geluisterd te worden, ook de stille en wat onzekere mensen kunnen heel erg nuttig zijn…  (Fijne boodschap vind ik)
Erg leuk hoe het ook meteen een tijdreis is naar de Vikingtijd met hun Noorse mythologie (Thor, Odin, Ragnarok…)!
Het mag inmiddels duidelijk zijn: verhalen vertellen dat kan Pieter héél erg goed. Ook dit is echt weer een supergaaf verhaal. Heerlijk! Ik heb er onwijs van zitten smullen en weet zeker dat mijn kinderen dat ook gaan doen! Pieter en Linde, jullie zijn toppers!!

‘Als we worden aangevallen, is dat ook jouw probleem.’
‘Welnee,’ zei Leif. ‘De trollen helpen ons wel.’
‘De trollen? (…) Die onzin gaat ons niet helpen!’
‘Het is geen onzin,’ zei Leif. ‘Vertrouw me nou.’ 

De trollen van Leif 
ISBN 9789047713784 – Uitgeverij Lemniscaat – 64 pagina’s – Verschenen: 2 juni 2022 – Illustraties: Linde Faas – Leeftijd: 7+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.