Luna – Pieter Koolwijk & Linde Faas

Ties en Gozert.
Bij hen was ik niet apart. Niet anders. Niet raar. Nee, bij hen was ik gewoon Luna. Niets-aan-de-hand-Luna.

Korte inhoud
“Luna hoort stemmen die haar lastigvallen. Stemmen die niemand anders kan horen. Daarom zit ze in Huize Hoopvol. Toch is haar leven sinds kort iets beter: ieder weekend mag ze bij Ties logeren. Zijn ouders denken niet dat ze gek is. Bovendien is Gozert daar: de onzichtbare vriend van Ties, die Luna ook kan horen.
Maar er komt een einde aan die fijne periode als Luna’s moeder haar meeneemt naar het verlaten vakantiepark van haar vader. Daar is helemaal niets te beleven.
Hoewel… Gozert is meegekomen. En het vakantiepark blijkt toch niet zo verlaten…
(Luna speelt zich af in de wereld van Gozert, maar kan ook goed los gelezen worden.)”

Toch deed het ook pijn. Het was zo fijn, bij de familie van iemand anders. Waarom was dat niet zo bij die van mij? Ik wist het antwoord wel… Dat hadden mijn ouders me wel duidelijk gemaakt. Omdat ik anders was.
Raar.
Gek.
Een normaal mens hoorde geen stemmen in haar hoofd.

Alles was beter dan Huize Hopeloos, zelfs vakantiepark De Kastanjeboom. Maar dan wel met Ties en Gozert. Zonder hen in mijn leven voelde het overal hopeloos.

Mijn mening
Ik was helemaal wég van Gozert (waar dit het los te lezen ‘vervolg’ op is) en eigenlijk ben ik gewoon wég van al Pieters boeken (Prutje besprak ik ook) en natuurlijk van Linde’s illustraties, dus ik verheugde me onwijs op Luna! Ik had de eer om haar al te mogen lezen voor verschijnen, dus ik kan vandaag op de verschijningsdatum meteen mijn enthousiasme delen met jullie!  (Ja, ik was er weer wég van!)

Luna woont in Huize Hoopvol (Huize Hopeloos noemt zij het zelf, dat zegt al genoeg…) en heeft daar Ties en zijn onzichtbare vriend Gozert leren kennen. Ties kan Gozert zien én horen, Luna – die allerlei stemmen in haar hoofd hoort  – kan Gozert alleen horen. In de weekenden mag ze bij Ties en zijn ouders logeren en daar is ze heel gelukkig. Ze beleeft allerlei avonturen met Ties en Gozert, die een oneindige fantasie hebben, en de ouders van Ties accepteren haar helemaal zoals ze is. Haar eigen ouders daarentegen…
Aan die fijne weekenden komt een einde als Luna’s moeder besluit haar als ‘verrassing’ mee te nemen naar het vakantiepark van haar vader om daar samen tijd door te brengen. Het park is troosteloos en verlaten en haar moeder heeft nog nooit haar best voor haar gedaan. Luna ziet het helemaal niet zitten… Maar Gozert blijkt met Luna meegekomen te zijn en samen ontdekken ze dat het park niet hélemaal verlaten is! Ze gaan op avontuur!

Ik begon met lezen en ben ook niet meer gestopt… Ik was zo blij om Ties en Gozert weer te ontmoeten, die ik in Gozert al in mijn hart gesloten had, net als Luna, die de hoofdrol speelt in dit verhaal. Zij hoort allerlei negatieve stemmen in haar hoofd die haar helemaal gek kunnen maken en ervoor zorgen dat ze allerlei tics heeft. Alleen de stem van Gozert is fijn, hij is een echte vriend, net als Ties.
Ik leefde zo ontzettend mee met Luna die ineens wordt weggerukt bij haar vrienden en met haar moeder mee moet, waar ze helemaal geen goede band mee heeft. En ik was zo blij dat Gozert bij haar bleek te zijn! Samen zouden ze er vast doorheen komen. En misschien heeft haar moeder oprecht goede bedoelingen?
Het verhaal wist me meerdere malen flink te ontroeren!  En het is ook heerlijk avontuurlijk, meeslepend, lief en grappig en ik wou dat er geen eind aan kwam… Het verhaal heeft een fijne balans van serieuze onderwerpen en gewoon superleuke gebeurtenissen. Ik had nog véél langer in het gezelschap van die fijne personages willen vertoeven! Ik hou van Ties, van Gozert, van Luna en heb ook een aantal anderen in mijn hart gesloten! Wat een fantastisch mooi verhaal weer en wat een geweldig práchtige illustraties weer! Wow, wow, wow. Ik wil meer!

‘Nee, mam,’ zei ik. ‘Alles is goed. Echt waar.’ En dit keer loog ik niet.
Want Gozert was mee.

Luna 
ISBN 9789047712503 – Uitgeverij Lemniscaat – 264 pagina’s – Verschenen: 4 juni 2021 – Illustraties: Linde Faas – Los te lezen vervolg op Gozert – Leeftijd: 9+

2 thoughts on “Luna – Pieter Koolwijk & Linde Faas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.