Gozert – Pieter Koolwijk & Linde Faas

Hij mocht dan mijn beste vriend zijn, ik had geen flauw idee wat zijn echte naam was. (…) Al had hij ook al een keer voorgesteld dat ik hem Fantas moest noemen. Dan waren we samen Fantas-Ties.

Korte inhoud
“Ties heeft een probleem.
Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen.
Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt…
Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen?”

Mijn moeder keek de tuin rond, bijna alsof ze verwachtte Gozert ergens te zien staan, maar dat sloeg nergens op. Niemand kon hem zien. Niemand kon hem horen. Hij bestond niet voor de rest van de wereld.

‘Dit kan zo niet langer, Ties,’ zei ze snikkend. Tranen liepen over haar wangen. ‘Dit gaat een keer mis.’ 

Mijn mening
Wat was ik weg van Prutje, het vorige kinderboek van Pieter Koolwijk (ook met prachtige illustraties van Linde Faas), ik keek dus al enorm uit naar dit boek! Ik kreeg hem binnen van de week en ben meteen de volgende dag gaan lezen, ik kón niet wachten… Vanaf vandaag is hij verkrijgbaar!

Ties heeft een beste vriend die hij Gozert noemt (zijn echte naam weet hij niet, wil zijn vriend niet zeggen). Samen hebben ze onwijs veel lol met al het kattenkwaad dat ze uithalen. De wereld is met Gozert heel erg kleurrijk.
Maar er is een probleempje: alleen Ties kan Gozert zien en horen en zijn ouders zijn erg bezorgd om het wilde gedrag van Ties samen met zijn denkbeeldige vriend… Ze besluiten dat Ties van Gozert af moet zien te komen, op een rigoreuze manier. Maar Ties wil Gozert helemaal niet kwijt! Zonder hem is alles kleurloos. Wat moet hij nu doen?

Ik was bij dit boek ook meteen alweer verliefd op de kleurrijke omslagillustratie van Linde Faas. Gelukkig staan er ook binnenin het boek de meest prachtige illustraties, perfect passend bij het verhaal en de kleurrijke hoofdpersonen helemaal tot leven brengend. Wat een goede match zijn Pieter Koolwijk en Linde Faas!

En het verhaal… WOW! Zo vol energie, vol kleur, vol fantasie, vol liefde…
Het is ontzettend grappig, maar tegelijkertijd ook heel triest. Je begrijpt Ties die het onwijs naar zijn zin heeft in de kleurrijke fantasiewereld samen met Gozert, maar je begrijpt ook zijn ouders die zich zo’n zorgen maken over wat Ties allemaal doet. Voor hem is het leven een grote speeltuin, maar de werkelijkheid is dat hij dingen uithaalt die echt niet kunnen.

Ik vind het zo ontzettend knap hoe Pieter je meesleept Ties & Gozerts wereld in. Het ene moment is alles fantastisch en een groot avontuur, het andere moment krijg je de werkelijkheid buiten hun fantasie te zien en zie je dat die heel anders oogt. Je ziet het helemaal voor je! En je leeft zo mee met Ties die niet begrijpt dat het anders moet. Waarom zou Gozert niet echt zijn, alleen maar omdat de anderen hem niet zien? Waarom wordt hij voor gek verklaard? Misschien zijn die anderen wel gek!
En ik vind het gewoon briljant waar het verhaal uiteindelijk heen gaat. GEWELDIG! Ik heb gelachen tijdens het lezen van dit boek, maar ik heb ook zitten huilen. Zo onwijs mooi is dit verhaal. Lezen dus!!

Konden mensen dat zomaar bij elkaar doen? Een ander opsluiten en volspuiten met medicijnen, alleen maar omdat hij of zij anders was? En volgens hem niet normaal was? Niet past in de wereld die zij bedacht hadden?

Gozert
ISBN 9789047710370 – Uitgeverij Lemniscaat – 256 pagina’s – Verschenen: 31 januari 2020 – Illustraties: Linde Faas – Leeftijd: 9+

2 thoughts on “Gozert – Pieter Koolwijk & Linde Faas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.