Aan zee & Onderweg – Francine Postma


Aan zee & Onderweg 
Ik hou heel erg van wandelverhalen en wandelen, dus toen ik de kans kreeg om Aan zee van Francine Postma te lezen & bespreken, was ik heel blij.  Dit is haar tweede boek, haar tweede persoonlijke verslag van een lange-afstand-wandeling (het Nederlands Kustpad). In haar eerste boek, Onderweg, beschreef ze haar ervaringen met het St. Olavspad in Zweden en Noorwegen. Dat boek had ik (tot mijn grote schaamte) nog in mijn TBR-kast staan, dus dit was hét moment om ook (eerst) die te gaan lezen!

Langs de zee van zuid naar noord.
Wandel mee over het Nederlands Kustpad.

Korte inhoud 
“Na haar indrukwekkende verslag van een voettocht van Zweden naar Noorwegen, wilde Francine Postma weer een lange-afstand-wandeling lopen. Dit keer koos ze voor een route dicht bij haar ouderlijk huis en andere plekken vol herinneringen. In drie weken liep ze via het Nederlands Kustpad van Sluis in Zeeland naar Den Helder in Noord-Holland. Op Vlieland sloot ze haar tocht gedenkwaardig en liefdevol af.”

Achter me ligt het verleden, voor me de toekomst. Maar ik loop in het nu waarin ik niks anders hoef dan mijn ene voet voor de andere te zetten. Rechts van me het strand en de duinen met golvend helmgras, links de eindeloze zee, boven me de wijde, hoge hemel.
Hier is alles goed.

Het lopen smaakte naar meer en ik besloot om steeds een stuk verder te lopen langs de Noordzeekust, van zuid naar noord, van Cadzand-Bad tot aan Den Helder. Een eindeloze strandwandeling, opgedeeld in kleine stukjes van steeds een paar dagen, om uit te waaien, tot mezelf te komen en op te laden. In eigen land, maar wel weer onderweg!

Mijn mening 
Ik heb de twee boeken meegenomen op meivakantie naar Frankrijk en heb ze daar heerlijk op mijn ligstoel in het zonnetje verslonden! 
Ik begon netjes met Onderweg, het eerste boek, en las meteen daarna Aan zee. Ook al kun je de boeken echt príma los lezen, toch was het extra leuk om ze zo na elkaar te lezen en precies te weten waar Francine het over heeft.

Wat een indrukwekkende wandelreis heeft Francine gemaakt in Onderweg! De ‘Camino van het noorden’. Helemaal alleen, helemaal tot jezelf komend (en jezelf tegenkomend!), in die prachtige natuur van Zweden en Noorwegen, en met bijzondere ontmoetingen met de mensen waar ze overnacht heeft tijdens haar pelgrimstocht… Ik vloog door het boek heen, genietend van de fijne vertelstem van Francine, van haar verslag van de wandeling, van haar openhartigheid over wat ze allemaal voelde en dacht tijdens het wandelen, van de mooie foto’s die het verhaal en de omgeving nog meer tot leven brengen en van de fijne, mooie vormgeving van het boek (na iedere laatste punt van een hoofdstuk een boompje! Zo lief! ). Ik vond het jammer dat ik het boek uit had, dat de reis was afgelopen die ik zo samen met Francine beleefde. Gelukkig had ik nog een lange-afstand-wandeling te gaan!

Ook Aan zee leest heerlijk vlot weg, is heel erg fijn en pakkend geschreven. Ik werd weer helemaal meegevoerd, op reis door Nederland dit keer, langs de kust van zuid naar noord! Tijdens deze ‘eindeloze strandwandeling’ neemt Francine je niet alleen mee op het Nederlands Kustpad, maar ook door haar familie-herinneringen, aangezien ze langs allerlei bekende plekken komt van vroeger. Ze wandelt dit keer in etappes, niet aan één stuk door, en ook niet altijd alleen, wat ook weer bijzondere gesprekken en herinneringen oplevert. Héél anders dan Onderweg, maar toch ook wel weer veel overeenkomsten door het veelal op jezelf aangewezen zijn en de vele verschillende overnachtingsplekjes (en dus ontmoetingen met allerlei mensen) die Francine aandoet. Wat minder indrukwekkend qua wandeling (voor mij dan, ik viel echt voor dat noordelijke landschap), maar dat doet niet af aan hoe onwijs fijn, meeslepend en openhartig dit boek ook weer geschreven is! Ook hier vloog ik doorheen en baalde ik dat ik het boek uit had en alweer afscheid moest nemen van Francine en het wandelen…
Dit boek ziet er ook weer onwijs mooi uit met al die sfeervolle foto’s en mooie opmaak (met hier na iedere laatste punt van een hoofdstuk heel toepasselijk een schelpje! ).

In beide boeken is er naast het persoonlijke reisverslag ook praktische informatie: korte beschrijvingen van de etappes en tips voor de wandelaar/wandelreis.

Ik heb echt onwijs genoten van deze twee prachtige, openhartige wandelboeken! En ik hoop heel erg op méér! Ik begreep dat er alweer een wandelreis aan zit te komen voor Francine, dus wie weet…

Te voet door Scandinavië.
Wandel mee over het St. Olavspad,
de ‘Camino van het noorden’.

PS: Ook nog even de korte inhoud van Onderweg:
“Wat doe je als je uitgeput bent en stiekemgenoeg hebt van het drukke gezinsleven? Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, of je besluit een pelgrimstocht te lopen. Francine Postma deed het laatste, want er moest iets veranderen in haar leven. Ze liep in vijf weken in haar eentje het St. Olavspad, de 580 km lange wandeltocht van Zweden naar Noorwegen. Onderweg ontmoette ze allerlei mensen met wie ze inspirerende gesprekken voerde. Maar ze kwam vooral zichzelf tegen. Je leest niet alleen over haar schouder mee in haar dagboek, maar geniet ook van de mooie fotografie, beschrijvingen van de wandeletappes en praktische tips.”

Hier bestaat geen tijd, geen haast. Het bos heeft niemand nodig en stoort zich aan niemand. Al mijn zintuigen staan op scherp en toch is mijn hoofd volkomen leeg. Ik ben mezelf vergeten. Hier wil ik blijven, één met de natuur. Zonder woorden, zonder verlangens, zonder angst. Onopgemerkt, maar volmaakt gelukkig.

Aan zee & Onderweg 
ISBN 9789083169132 & 9789083014852 – Uitgeverij Fjord – 160 & 216 pagina’s – Verschenen: juni 2022 & maart 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.