Van hart tot hart – Dalai Lama & Patrick McDonnell

Zodra we compassie ontwikkeld hebben,
opent zich als vanzelf een innerlijke deur,
waardoor we kunnen communiceren
met andere menselijke wezens,
en zelfs met andere bewuste wezens,
simpel,
en van hart tot hart.

Zijne Heiligheid de Dalai Lama

Korte inhoud 
“Een klop op de deur onderbreekt de ochtendmeditatie van de Dalai Lama. Als hij opendoet, ziet hij een reuzenpanda staan die vele kilometers heeft afgelegd om hem te ontmoeten. Samen wandelen ze door de bossen en praten ze over grote en kleine dingen in het leven: levenswijsheden die je kijk op de wereld veranderen.

In Van hart tot hart nodigt de Dalai Lama je uit om deel te nemen aan een empathische revolutie en stelt hij voor vriendelijker en begripvoller te zijn voor alle levende wezens op onze prachtige planeet. Met poëtische teksten en prachtige tekeningen doet dit boek een inspirerende oproep om onze relatie met de natuurlijke wereld te helen.”

Waarlijk, we delen dezelfde basisdoelen:
we zoeken allemaal het geluk
en we willen niet lijden.

Nooit mogen we vergeten
het lijden dat de mens toebrengt
aan andere bewuste wezens.

Mijn mening 
Ik hou van filosofische en inspirerende boeken als De jongen, de mol, de vos en het paard & Grote Panda & Kleine Draak, en dit is ook weer zo’n prachtboek vol mooie en rake woorden!

Een reuzenpanda verlaat zijn steeds kleiner wordende bamboewoud en onderneemt een lange reis om bij de wijze Dalai Lama op bezoek te gaan. Samen wandelen ze door de natuur en hebben het over de prachtige natuur, en alle bijzondere bewuste wezens die er wonen en hoe het door de mens de verkeerde kant opgaat met onze mooie aarde. Maar ook dat de mens de enige is die daar verandering in kan brengen. De Dalai Lama pleit voor meer compassie, voor meer vriendelijkheid, meer eenheid, minder egoïsme, meer verantwoordelijkheid, onvoorwaardelijke liefde…
‘Compassie is het radicalisme van onze tijd.’
Alleen als er iets in ons menselijk denken en doen flink verandert zal er hoop zijn op een betere toekomst. Het hangt van ons af… 

Wanneer je tijd doorbrengt in het bos
en je hoort de vogels zingen,
dan voel je je goed vanbinnen.

Ik vind dit boek echt prachtig om te zien. De lieve illustraties van Patrick McDonnell vormen samen met de kort maar krachtige teksten van Zijne Heiligheid de Dalai Lama een perfect geheel. Heel aansprekend en warm, ik vind het zo mooi!  (Kom maar op met die ansichtkaarten! :-))
Het boek weet me ook flink te raken. Alles is zó waar en zó raak… En het is zo inspirerend al die woorden over compassie, vriendelijkheid… Het beeld wat geschetst wordt over de staat van de natuurlijke wereld is pijnlijk, maar het is vooral een hoopgevend geheel en het is zeker geen zwaar boek. Er kán nog iets veranderen, en moeilijk is het niet… Het heeft een mooie boodschap van hoop en liefde. Liefde voor die bijzondere natuur en alles wat erin leeft, liefde voor elkaar…  Ik zou wel iedere illustratie willen laten zien en alle teksten willen quoten, maar je moet dit boek gewoon zelf ervaren!
Van hart tot hart is een boek dat raakt recht in het hart. Een boek dat aan het denken zet. Een liefdevol cadeau voor jezelf of een ander!

Wij mensen zijn de enige soort die in staat is
om de aarde zoals we die kennen te vernietigen.
Maar als we de aarde kunnen vernietigen,
dan kunnen we hem dus ook beschermen.

Dit is mijn eenvoudige religie.
Je hebt er geen tempels voor nodig,
geen ingewikkelde filosofie.
Mijn filosofie is…
Wees vriendelijk wanneer het kan.
En het kan
altijd.

Van hart tot hart 
ISBN 9789402711097 – Uitgever: HarperCollins Holland – 144 pagina’s – Verschenen: november 2022 – Vertaald door: Edward van de Vendel – Illustraties: Patrick McDonnell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.