Grote Panda & Kleine Draak – James Norbury

‘Probeer tijd te maken voor de kleine dingen,’
zei Grote Panda.
‘Die zijn vaak het allerbelangrijkste.’ 

Korte inhoud
“Twee geliefde vrienden, Grote Panda en Kleine Draak, reizen samen door de seizoenen van het jaar. Op hun weg zijn ze vaak verdwaald, en hoewel ze niet weten waar ze zijn, ontdekken ze veel mooie bezienswaardigheden die ze nooit zouden hebben gevonden als ze de juiste weg hadden gevolgd.

Samen onderzoeken ze de gedachten en emoties, ontberingen en geluk die ons allemaal verbinden. In de natuur leren ze hoe ze in het moment moeten leven, hoe ze vrede kunnen hebben met onzekerheid en hoe ze de kracht kunnen vinden om samen de obstakels van het leven te overwinnen.

Schrijver en kunstenaar James Norbury illustreerde de avonturen van Grote Panda & Kleine Draak, geïnspireerd door boeddhistische filosofie en spiritualiteit, om de ideeën te delen die hem door zijn moeilijkste tijden hebben geholpen, en hij hoopt dat ze jou ook kunnen helpen.”

‘Stel dat ik mensen tegenkom die niet van mij houden
of van wat ik doe?’ vroeg Kleine Draak.
‘Je moet je eigen pad bewandelen,’ zei Grote Panda.
‘Beter dat je hen kwijtraakt dan dat je jezelf kwijtraakt.’ 

Mijn mening
Ik was al weg van het troostrijke boek met Winnie de Poeh-achtige quotes (niet denigrerend bedoeld, ik hou er onwijs van) over het jongetje en zijn vriendjes mol, vos en paard, en nu is er voor wie daarvan houdt ook dit inspirerende boek over Grote Panda & Kleine Draak.

Schrijver en illustrator James Norbury neemt je mee op een troostrijke reis, gebaseerd op boeddhistische filosofie en spiritualiteit. Een reis door de seizoenen met beste vrienden Grote Panda en Kleine Draak. Samen overwinnen ze obstakels, filosoferen ze over het leven, troosten ze elkaar, raken ze verdwaald (wat juist weer mooie dingen oplevert), zijn ze een met de natuur en ervaren ze allerlei emoties…

Er zijn van die dagen
dat alleen al opstaan een overwinning is.

Je houdt hiervan of niet, en ik hou er dus enorm van!  Ik geniet van de lieve, minimalistische illustraties (dolblij met de ansichtkaarten die ik kreeg van de uitgeverij!) en van de prachtige woorden. Ik vond herkenning, ontroering en inspiratie in dit boek. En grappig zijn de ‘Een blad kun je gebruiken als: nr…’ stukjes tussendoor!
Het is te lezen als een soort chronologisch verhaal (het is geen verhaal, maar er zit wel een soort verloop in), maar je kunt het boek ook gewoon doorbladeren en hier en daar wat tekstjes lezen.
Dit is een boek dat een speciaal plekje krijgt op de inspiratieplank in mijn boekenkast en wat ik er nog vaak bij zal pakken om even in te bladeren en weer wat (troostrijke) inzichten te krijgen. Echt een hartverwarmend geheel! Een ideaal cadeauboek ook in deze rare tijden.
 Van harte aanbevolen voor onder de boom!

‘Het is de kortste dag,’ zei Kleine Draak.
‘Nu is het pas echt winter.’
‘Maar ook de langste nacht,’ zei Grote Panda.
‘en die heeft zijn eigen bekoring.’ 

Grote Panda & Kleine Draak
ISBN 9789464040890 – Fontaine Uitgevers – 160 pagina’s – Verschenen: september 2021 – Vertaald door: Ariane Schluter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.